Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Még akkor sem, ha Rogán úgy néz ki, mint a felmosórongy

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem lehet a kósza véletlenek számlájára írni, hogy mai brüsszeli szőnyegrehívást nem verte nagy dobra a nemzet hőse, pedig akár hatalmas sikersztorit is lehetett volna kerekíteni abból, hogy a Fidesz európai pártcsaládjának vezetése ma kifejezetten miatta kelt korán. Facebook-oldalán még mindig a győri hakni dicsősége fénylik utolsó bejegyzés gyanánt. Sebaj, ami késik, az jön.

Reggel 8 órától zárt ajtók mögött zárt ülést tartott az Európai Parlament legnépesebb frakciója, amelynek tétje az volt, hogy rábírják (még mindig a noszogatás és a szellentés reszelgetésének fölöttébb civilizált és európai fázisában tartunk) az Orbán nevű Viktort a CEU-ellenes törvény módosítására. Emellett természetesen a Brüsszel megállítására vonatkozó nemzeti konzultáció és a civilek szopatására szolgáló törvény is terítékre került.

Azt mondanom sem kell, hogy a Fidesz kizárása a Néppártból kábé gondolati szinten sem merült fel, és bár a magyar sajtó egy része úgy értelmezte a zárt ülés utáni nyílt nyilatkozatokat, hogy a Néppárt keményen odacsapott, Orbán pedig kapitulált, én egy kicsit másképp látom ezt a dolgot. Előbb nézzük, mit nyilatkoztak az illetékesek, beleértve a változatlanul cudarul festő Rogán Antalt, akit újfent magával hurcolt a főnök:

Manfred Weber frakcióvezető arra szólította fel Orbán Viktort, tartsa tiszteletben a tudomány szabadságát, és ne viselkedjen úgy, mint a lengyel kormány. Bár a magyar miniszterelnök nem kapott határidőt, egyértelművé tették neki, hogy következményei lesznek, ha nem változtatja meg a CEU-val szembeni álláspontját.

Siegfried Muresan néppárti szóvivő úgy értékelte, Orbán elkötelezett amellett, hogy teljesítse az Európai Bizottság feltételét, vagyis hogy ne zárjon be a CEU.

Joseph Daul, a Néppárt elnöke hivatalos közleményben fejtette ki, nyílt és őszinte beszélgetést folytattak Orbánnal, és világossá tették, hogy a magyar hatóságoknak és a Fidesznek mindent meg kell tenniük, hogy a felsőoktatási törvény az Európai Bizottság kívánalmainak megfeleljen. A magyar miniszterelnök biztosította a Néppártot, hogy Magyarország így fog tenni. Továbbá a Néppárt elnöksége világosan üzent Orbánnak és pártjának, a Fidesznek is, hogy nem fogadják el az alapvető jogok korlátozását, illetve a jogállamiság semmibevételét.

Az EPP azt akarja, hogy a CEU nyitva maradjon, a határidőket felfüggesszék, és megkezdődjön a párbeszéd az Egyesült Államokkal.

 

Elfogadhatatlan szintre jutott a támadássorozat, amelyet a Fidesz évekkel ezelőtt indított Európa ellen. Ez a konzultáció súlyosan félrevezető.

A nem kicsit viharvert Rogán Antonio ehhez képest a Migráns1-nek nyilatkozva migránsozott egy kört, de csak rögtön miután röhögés nélkül megerősítette, hogy Magyarországnak az EU-ban, a Fidesznek az Európai Néppártban a helye. Meg hogy Magyarország kész minden kérdésben folyamatosan tárgyalni az Európai Bizottsággal. Mielőtt lefosnánk a bokánkat: Orbán Viktor az ülésen a CEU kapcsán világossá tette, mi úgy ítéljük meg, hogy a Magyarországon működő Soros alapítású Közép-Európai Egyetem létét semmilyen jogszabály-módosítás nem fenyegeti.

És akkor mondom, mit üzent az MTI-vel a szabadságharcos:

Tényleges tevékenység nélküli, offshore-postaládaként működő felsőoktatási intézmények létét a magyar jogszabályok a jövőben sem engedik meg.

 

A kormány által indított nemzeti konzultáció nem Európa-ellenes, éppen ellenkezőleg

azt a célt szolgálja, hogy közös erővel megreformálják az Európai Uniót, amely jelenleg sok tekintetben rosszul működik, és megújításra szorul. 

Én nem tudom, ki az aki ebben a hazaüzengetésben akár a nyomát fel bírta fedezni annak, hogy Orbán megadta volna magát, de tökmindegy is. A jogászkodó hazabeszélés számomra továbbra is annak az egyértelmű bizonyítéka, hogy a fideszbeszélnek semmi köze semmilyen európai nyelvhez, és Orbánnak esze ágában nincs kihátrálni ebben a pillanatban egy olyan helyzetből, aminek célja a felforgatás, a káoszteremtés, a falig eltolt zűrzavarkeltés, amely így vagy úgy, de megpecsételi a CEU sorsát. Amelyről tegnap még azt nyilatkozta, hogy fingja nincs, mi az.

Az csak marginálisan dühítő, hogy mekkora cinikus szarházinak kell lenni, hogy offshore-postaládaként emlegesd a CEU-t, pont te, aki levezényelted a fél ország offshore-cégeken keresztüli kiárusítását? Mondom, letelepedési kötvényenként. Te, te fogod megreformálni az Uniót. Igen, ezzel a nem ellened, hanem érted típusú ócska átveréssel. Hogy csak egy példával szemléltessem:

Meg hogy nem akarjátok bezárni Közép-Európai Egyetemet. Nem, csak a CEU-t. Ami nem is létezik. Amiről azt sem tudjátok, mi az. De tartsa be a törvényeket. Különben muszáj lesz bezárni, pedig megígértük, hogy maradhat.

Bár ebben a gyomrot felforgató, szekértábort megnyugtatni akaró alternatív össze-vissza és hazabeszélésben a világon semmi újdonság nincs, azért megragadnám az alkalmat, hogy elmondjam: ma sem derült ki semmi. Amit már eddig is tudtunk, azt meg eddig is tudtuk. Senki, sem az Unió, sem a Néppárt, sem senki nem fogja leváltani, vagy legalább jobb belátásra bírni a Fideszt. Jó lenne ezt tudatosítani, nem elfelejteni még akkor sem, ha Rogán úgy néz ki, mint a felmosórongy, és napról napra rosszabb bőrben van. Ez senkit ne nyugtasson meg. Meg az sem, hogy Orbán azt üzente, minden nyitott jogi kérdésben készen áll az együttműködésre az Európai Bizottsággal.

És igaz, hogy a hócipőm tele van az Unió keménynek és ellentmondást nem tűrőnek vélt szándéknyilatkozataival, és változatlanul úgy látom, hogy a farok csóválja a kutyát, érteni vélem a maszatolást. Csak fel nem foghatom. Azt világosan látjuk, hogy amint kijött a zárt ajtók mögül valami egészen, vagy legalábbis foltokban mást kezdett el hazaüzenni a híveknek. Ez a nap (is) megmutatta, hogy miért sérülékeny ez az egész európai építmény.

Mert miközben zárt ajtók mögött játsszák az úriembert és az európait, és még mindig csak lebegtetik a szankciókat, itt az elmúlt években olyan gazemberségek történtek, amelyek legalább ekkora felhajtást igényeltek volna. Orbán évek óta megvezeti Brüsszelt, hergel Brüsszel ellen, párttársait manipulálja. Végignézték, ahogy építi a maga komfortos kis illiberális államát, leszarták, hogy elüldözte a polgárait, hogy szétrohasztotta a szociális hálót, hogy az európai adófizetők támogatását nyelte befele, mint kacsa a nokedlit. Most meg, amikor a migrációs válság súlya alatt recseg-ropog a szerkezet, és a szélsőséges vadbarmok erőre kaptak Európa-szerte, kénytelenek kesztyűs kézzel bánni a kelet-európai kiskirállyal, nehogy a túltolt keménykedéstől mások is vérszemet kapjanak. Akik eddig nem.

Orbán pedig minden helyzetből kihozza, ami pillanatnyi állás szerint a legkedvezőbb neki. Beleígérget az arcukba fűt és fát, aztán azt csinál, amit akar. És bár majdnem biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb ebből a helyzetből is kifarol, a mérgező mocska itt marad. Kábít, butít, öl és nyomorba dönt. A gyűlölettől fröcsögő kommunikációs úthengert maximumon pörgetik tovább, időt nyernek, aztán majd egy óvatlan pillanatban fű alatt, a színfalak mögött, egy másik szaros dobozba csomagolva, visszatáncolnak. A szekta megingathatatlan, a maffia pedig jogászkodik, kampányol tovább akkor is, ha Rogán úgy néz ki, mint akin átment az úthenger.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.