Május 11,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Köszönettel visszaküldjük Tibi atyának a skatulyát

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 501,989 forint, még hiányzik 2,498,011 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem igazán szoktam követni a Tibi atya néven futó üzleti vállalkozás működését. Nem azért, mert bármi bajom is lenne vele, egyszerűen nem érdekel. Ez nem értékítélet, egyszerű tény. Talán ezért gondoltam egészen mostanáig azt, hogy a jól felépített brand nem foglalkozik politikával, most pedig kiderült, hogy de. Alkalmanként foglalkozik (foglalkoznak, már amennyiben nem egyszemélyes vállalkozásról van szó), sőt, hallott(ak) már a Szalonnáról is. Abban egyáltalán nem vagyok biztos, hogy olvasni is sikerült minket, de ez szerencsére nem akadályozta meg az atyát (maradjunk ennél a megszólításnál) abban, hogy nem kevés hívét felvilágosítsa a Szalonna baloldali mivoltáról. Nem is akármilyen baloldaliak volnánk mi, hanem egyenesen olyan baloldaliak, akiknek a mondandóját baloldali pártházak sötét zugaiban agyalják ki. Valakik.

És még ez sem elég, hanem olyan pártirányítás alatt álló baloldaliak vagyunk, akik lényegében sikerrel testesítjük meg a baloldali Bayer Zsoltot. Csak egy kicsit később kezdtük és egy kicsit szarabbak vagyunk, de azért ez a lényeg. Tibi atya szerint. Az ugyan nem derült ki az írásból, hogy az atya milyen oldali, de az igen, hogy bármikor elmegy Bayer Zsolt küszöbére, ha meg kell védeni a publicistát a felhergelt tömegtől. Bár az atya Bayer Zsoltot sem kedveli, de azért megvédi.

Értem én, hogy Tibi atya úgy érezte, feltétlenül meg kell nyilatkoznia. Joga is van ehhez, felülete is van, billentyűzete is. Véleménye is, bár a magam részéről komolyabban veszem azt a véleményt, amit olyan valaki alkot, aki nem valahol olvasott valamit valakiről és ettől neki azonnal kialakul egy sziklaszilárd meggyőződése, hanem tényleg vette a fáradságot és megnézte, miről is van szó.

Én most vettem a fáradságot és átfutottam Tibi atya közösségi oldalát. Ettől persze még nem gondolom, hogy tisztában vagyok az ő irányultságával. Rövidke nézelődésem alatt találtam cigányviccet, a melegeken és a nőkön élcelődő szellemességet is. És még így sem gondolom, hogy a vállalkozást működtető bármelyik tag rasszista, homofób, vagy hímsoviniszta lenne. Vagy a három együtt.

Azt viszont gondolom, hogy nagyon egészségtelen dolog skatulyázgatni egymást. Az biztos, hogy – már amennyiben ezt bárki megkérdezné – én inkább jobboldalinak mondanám önmagamat, mint baloldalinak. Nem a magyar, meglehetősen sajátságos terminológia szerint, hanem úgy általában. Az is biztos, hogy Bayer Zsoltot viszont az életben nem nevezném jobboldalinak.

Ezzel szemben azt kellett megtudnom a Szalonnáról, hogy:

Ahogy a baloldal szájízét kiszolgáló pogromszamizdat, a Kolozsvári Szalonna véleménycikkei az olvasói tömeg legősibb ösztöneit szeretnék felébreszteni és megidézni a felszínen, úgy csinálja ezt a kormányoldalról jóval régebb óta Bayer Zsolt is.

Amennyiben Tibi atya a legősibb ösztön alatt az emberi gondolkodást érti, úgy igaza van. Komoly célunk azt működésbe hozni, vagy táplálni a működését. Azonban Bayer Zsolttal, vagy éppen a magyar miniszterelnökkel ellentétben nem szokásunk fenyegetőzni. Sem nyíltan, sem burkoltan. Meg sem tehetnénk, mert sem békemenetünk, sem korlátlan anyagi forrásaink, sem erőszakszervezeteink nincsenek. Életünk viszont van, valami kevés jogunk is maradt ahhoz, hogy tőlünk telhetően szót emeljünk a diktatúra minden formája ellen. Az kétségtelen, hogy a legritkább esetben sem költemények formájában tesszük, de nem is vállaltunk soha ilyesmit.

Nem először látunk már ilyen besorolást. A 24.hu-n, a 444.hu-n Szilytől és most itt. Abban sem vagyok biztos, hogy nem arról van szó, hogy valamelyik portál akart mondani valami egészen nagyszerűt rólunk, a többiek pedig ott olvasták és ez nagyjából elég is volt. Nem fogom leírni, miért is hazugság Bayer Zsolthoz hasonlítani a Szalonnát. Akik rendszeres, vagy rendszertelen, de figyelmes olvasóink, azok pontosan tudják. Le is írtuk.

Azt sem fogom leírni, miért hülyeség baloldalinak (bármilyen oldalinak) címkézni minket. Vagy jobboldalinak. Vagy egyenesen szélsőjobbosnak. Már mindenben volt részünk, az aktuális témától függően. Az olvasóink jól tudják, hogy éppen úgy beleszállunk a Fideszbe, a DK-ba, a Jobbikba, az MSZP-be, az LMP-be, mert nem az irányultság, hanem a szerintünk vállalhatatlan ügyek ellen emelünk szót.

Az teljesen érthető, hogy a kormánypropaganda miért próbálta meg lejáratni a Szalonnát. Illetve minket, szerzőket. Egyenként, személyünkben. Az azonban felfoghatatlan, hogy mi érdeke fűződhet ehhez bárki másnak. Nem jelentünk konkurenciát, miután sem hírportál nem vagyunk, sem kocsmát nem üzemeltetünk. Ami ennél is sokkal fájdalmasabb, hogy a – tudomásunk szerint – nem közpénzből működő, nem pártérdeket szolgáló média – ha nagyvonalúan ide soroljuk akár Tibi atya oldalát is – éppen úgy nem az általunk leírtakkal vitatkozik, ahogy a propagandagépezet sem. Nem azt olvashatjuk, hogy miért hülyeség, amit tetszőleges témában írtunk – Tibi atya esetében Bayer Zsoltról, mert az ő védelmében íródott a cikk -, hanem egyszerűen kaptunk egy skatulyát, amibe ezek szerint bele kellene másznunk.

Márpedig nem fogunk belemászni, mert eddig sem, ezután sem szolgáljuk egyetlen párt, csoport, személy, oldal érdekeit sem. Nincsen megbízónk, főnökünk, szponzorunk. Illetve van szponzorunk, az olvasóink a maguk kisebb-nagyobb hozzájárulásaival.

Úgyhogy köszönjük, nem kérjük sem a címkét, sem a skatulyát. Azt ezennel visszaszolgáltatjuk a 24.hu-nak, a 444.hu-nak és Tibi atyának. Tartsák meg, húzzák egymásra, bújjanak bele. Ahogy jónak gondolják.adomany-1

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.