Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szétbaszott ország?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hát tessék, szombati esti móka és kacagás. A nap költeménye:

Nem szükséges megismételnem, de ha mégis, akkor röviden: Kiss Tibi, a Quimby frontembere Veiszer Alinda műsorának vendége volt a HírTV-ben, ahol a politika és a zene viszonyáról is szó esett. Mint fent látható, Alinda a róla elnevezett  műsor előzetesét osztotta meg saját közösségi oldalán. Bár Kiss szerint a dalainak nincs politikai tartalma, azért elárulta, hogy ír olyan szövegeket is, amelyek igencsak aktuálpolitikai felhangokat hordoznak. A műsorvezető legnagyobb meglepetésére, Kiss Tibi elszavalta egyik alkotását. Az utókor számára örökítsük meg ezen az oldalon is, az Index szúrta ki a sztorit:

Miért basszátok szét az országomat,
Miért rúgjátok hasba az ápolót,
Miért ültetitek szamárpadba a tanárokat,
Miért szarjátok szájba az álmodót?

Ti még a Sátánnak is túl gecik vagytok,
Még ő is megvet titeket,
Mert a Sátán bátran vállalja magát,
De ti hívőként lettetek hitetlenek.

Másfél millió káposztafej,
Hibbant elméjű hatalmasok,
Mocsár e táj és a Varangykirály
Ünnepli, amit alkothatott.

De ha lepihentek a büdös sárba
Ugyanúgy, mint a népetek
Én pióca leszek a pusztulásban,
És szívom majd a véretek.

Hát igen, Tibike, én magam sem fogalmazhattam volna akkurátusabban. Majdhogynem megkönnyeztem, de végül mégsem. Igazság szerint hazudtam. Lehetett volna ezt szebben is. Én nem, de valaki más talán szebben is fogalmazhatott volna. Én ugyanis nem tudok verset írni. Ennek ellenére kívülállóként azt kell mondanom, hogy ez versnek kurva szar. Minden másnak viszont nagyon király. Olyannyira, hogy nem egészen pontosan értem, mit keres a fiókban. Semennyire nem értem.

Ezért aztán kell pár szót szólnom ennek kapcsán, annál is inkább, mert tavaly nyáron gondoltam valamit arról is, hogy a Fidesz tusványosi köldöknéző házibuliján bazsevált a Quimby zenekar, és a következetesség kedvéért most egymáshoz kellene illeszteni a kockákat. Afelől semmi kétségem nincs, hogy a Magyar Idők-Origo tengelyen már a történet Gyurcsány-Soros szálát igyekeznek szorgalmas nyelvcsapkodások közepette felgöngyölíteni, meg a kottákat, meg a Simicska tévé háttérhatalmi törekvéseit. Nem érdekel különösebben.

Ha össze akarnám foglalni röviden a múltat: azt gondoltam tavaly nyáron, amikor a Quimby zenekar Facebook-oldalán posztolta a tényt, hogy Orbán Viktor és a Fidesz társaságában tolják a bulit a tusnádfürdői szellemi posványban, hogy mégis mit keresett a zenekar a Fidesz nemzeti alapon kirekesztő-megbélyegző dzsemboriján?

Igen, azt írtam akkor, hogy a gyomrom nem veszi be, és nem tudom leszarni, hogy pár méterrel a Quimby koncertjének színpadától korábban kétpofára fröcsögő hazafiak betegnek nyilvánították a melgeket, megalázó kijelentéseket tettek a nőkre, ki tudja hányadszor gyalázták frontálisan az Európai Uniót, nyíltan kiálltak egy rasszista, gyűlölködő, elmebeteg f*sz mellett. Számomra nem volt érv, hogy a zene szeretete mindent felülír és nem számítanak ezek a dolgok.

Ezt az álláspontomat ma is fenntartom. Ma, amikor azzal szembesültem, hogy Kiss Tibi – aki saját bevallása szerint nem akar szögesdrótok, vasfüggyönyök és falanszterek világában élni, de tavaly nyáron mégis a vasfüggönyépítő, néhai forradalmárból diktátorrá avanzsált személyiségzavaros házibuliján muzsikált – az asztalfiók számára (legalábbis egyelőre) kőkemény rendszerkritikus szövegeket írogat.

Aki megnézte a fenti videót, láthatta, hogy a Quimby frontembere teljes természetességel, majdhogynem büszkén számolt be saját alkotásáról, a műsorvezetőnek sem sikerült félbeszakítani a szavalásban. Nem tudom, mi ez, remélem, nem vers, bár forradalmi, a lázadást szimbolizáló nevezzük bárminek tökéletesen megfelel. Tudom, hogy ilyenkor jönnek a széplelkek, a fanyalgók, a mimózák, vagy az álszentek és megbotránkozva elfordulnak, hogy úristen, hogy lehet így, mi ez a borzalom. Hát milyen ember az, aki ilyen stílusban nyilvánul meg és különben is. Hát ha van valami, ami engem egyáltalán nem zavar, akkor az a stílus.

Lehetne ezt másképp is kifejezni, igen, lehetne szebben. De maximum a vers műfaji igényei miatt. Már ha ezt versnek tekintjük. Én nem tudom, minek kell tekinteni, és a kurva anyátok sem hiányzik belőle. Majd Bayer Zsolt szakértő megforgatja jól a szemeit azon, hogy hogy lehet így. Teljesen lényegtelen. Egyedül annak van jelentősége, hogy erről van szó, Tibi! Szétbasszák az országot, hülyének néznek és megaláznak mindenkit, de talán ami a legrosszabb, hogy a Varangykirály és népes zenekara a büdös sárban dagonyázó néppé züllesztette a nemzetet.

Jól látod, Tibi! Eddig is jól láttad. Szerintem jól láttad. És pont ezért nem értettem, most se értem, mi volt az tavaly. Mert ez már túl van azon a ponton, hogy bármilyen közösséget lehetne vállalni a varangyokkal. Már leírtam: ha nem abban a rohadt állapotban lenne ez az egész ország, amiben van, ha az ember kimaradhatna a napi politika mocskából, ha tökmindegy lenne, ki kormányoz, mert minden rendben van, akkor annak sem lehetett volna és most sem lehetne jelentősége, hogy a Quimby hol lép fel, kinek a milyen rendezvényén. De itt ez van, amiről írsz, Tibi!

Hogy normális ember epét hány ettől a bűztől, ettől a pusztítástól, ettől a korrupt félfeudális mocsártól. Ha pedig művészemberről van szó, akkor szerintem hatványozottan érvényes, hogy van az a pont, amikor már kötelezően állást kell foglalni. És már azt sem lehet mondani, hogy nem politizálok a dalaimmal, mert akkor tökmindegy, hogy az asztal fiókjának mit írok, az senkit nem érdekel. Ezt a verset (nevezzük annak, bár nem egy Ady veszett el benned) – ha már így elszavaltad nekünk -, akkor be kell vállalni és ki kell venni a fiókból. Fel kell állni vele a színpadra és bele kell üvölteni az arcunkba. Ha egy művésznek van véleménye a körülötte hullámzó mocsokról, és úgy érzi, hogy ez már az a büdös sár, amiben valamennyien dagonyázunk, és amibe valamennyien belefulladunk, akkor vállald be, Tibi!

De akkor ne a Varangykirálynak húzd a talpalávalót, mert az úgy nem megy. Akkor legyél pióca, Tibi! Ne verseket írj magadnak, hanem dalokat a közönségnek. Beleértve a másfélmillió káposztafejet is. Vállald be, hogy itt már nem lehet smúzolni, vigyorogni, és szép szavak kíséretében jó étvággyal fogyasztani a moslékot. Mert akkor mi is segítünk a Varagykirálynak szétbaszni ezt az országot.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.