Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ennyit akartam mondani, Lajos. Neked is boldog G-napot, meg a másiknak is!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Barátaim, honfitársaim a néhai kollégiumi szobatársak léket kapott barátságának gyászos ünnepnapján! Jaja, repül az idő. Egészen pontosan két évvel ezelőtt, amikor szintén február 6-át írtunk, Simicska Lajos, az újratervezett haza bölcse, mindannyiunk közül a legokosabb – lelki füleimmel szinte most is hallom a mennydörgését – az alábbiakat nyilatkozta az Indexnek:

„Bemegyek a szerkesztőségbe, és mindenkit kibaszok (…) kirúgok minden orbánistát, aztán kinevezem a helyükre az én embereimet, akiket nem lehet megfélemlíteni meg lefizetni. (…) Orbán egy geci”.

Szóval két év telt el azóta, hogy az egykori szövetségesek, középiskolai társak és egyetemi kollégiumi szobatársak között visszafordíthatatlanul elmérgesedett a viszony. Aminek persze voltak előjelei, amelyeket utólag tudtunk meg: Simicska valójában már 2014 áprilisa óta nem beszélt Orbánnal. A gecizés előestéjén, február 5-én az oligarcha a Népszavának ezt nyilatkozta:

„Totálissá válhat a médiaháború, ha a kormány valóban bevezeti az ötszázalékos reklámadót”. 

És tényleg. A háború totálissá vált. A két geci viharos kapcsolatát egy ország szívja tüdőre. Nem jobban, mint 2015. február 6-a előtt, de legalább annyira biztosan. Azóta az okos Lajos helyére a földbuta Lölö lépett. Már nem Lajos talicskáz, hanem – lánykori nevén – Lőrinc barát. Sőt, Lölönek azóta már egy Harley Davidson-ja is van, a hülye Lajos meg beborult az árokba a Jaguárjával. Biztosan részeg volt. Ja, nem, viszont a háború már csak ilyen.

A spermázás folyományaként médiabirodalma – a parlamentből kitiltott Magyar Nemzet, a Lánchíd rádió és a Hír TV – vezetői még aznap lemondtak a büdössé vált dicsőségről. Simlicska úr szerint Orbán úr azért geci, mert rávette ezeket a derék felszopókat, hogy távozzanak. Sebaj, nem kár értük. Az időközben felvásárolt, illetve az időközben kinyírt nem kormánypárti orgánumok sóval behintett tetemén ugráló felszopóbrigádban jó helyen vannak az elvtársak. Gajdics Ottóval bezárólag.

A Népszava tavaly ilyenkor, az egy éves évfordulón úgy értesült, az önerőből tehetséges vállalkozó 2017-ben, vagyis idén veszi fel újra a kesztyűt, mert arra számít, hogy a választási kampányban sokkal erősebbek lehetnek az Orbánnal szembeni adui. Ha valaki, ő biztosan tisztában van vele, hogy a személyiségzavarral küzdő szobatársnál a kampány és a harc nem a választások előtt egy fél évvel, hanem valószínűleg már másfél évvel elkezdődik. Már ha eltekintünk a hetedik éve tartó állandó szabadságharctól.

Apropó háború, kesztyű és születésnap, bár Lajost állítólag nem érte váratlanul: a G-nap második évfordulója alkalmából kedves ajándékkal készültek őbölcsességének. Ja, nem, csak a véletlen egybeesések hozták így. A UPC nevű szolgáltató minden előzetes bejelentés/indoklás nélkül kivette az alapcsomagjából a Hír TV-t. A cég Facebook-oldalán az elégedetlen kommentelőknek adott válaszában írta meg, hogy egy korábbi számlalevélen tájékoztatták ügyfeleiket a változásról.

Sajtóinformációk szerint Lajos Hír TV-je úgy véli, a számukra kedvezőtlen hír okát nem kell a politikában keresni, az több más csatornát is érint, és az analóg technológia kivezetésével függ össze (igen, tudom, uniós előírás alapján szűnik meg az analóg sugárzás), a lépés nem jelent a UPC részéről szerződésszegést. Ezért nem bíróságon, hanem tárgyalásokon kívánják elérni, hogy a csatorna eljusson abba a 130 ezer háztartásba, amely most elbukja az adást.

Én nem tudom, mit szeretne elhinni és merre szeretné az okokat keresni Simicska Lajos, mennyire alszik jól, avagy mennyire nyugtalanok az ő álmai, a kommenteket olvasgatva a tisztelt felhasználók nem egészen értik a dolgot. Sőt, vannak olyanok, akik azt állítják: nem alapcsomagjuk van, a Digital Bronze, illetve Digital Gold csomagban mégsem elérhető a pálfordult kanális. A legközelebb fekvő kollégám is megerősítette az imént: Csak úgy mondom, nem csak az alapcsomagból vették ki a Hír TV-t, mert a miénk nem alap és nincs; és nem csak azt, a CNN-t is kivették.

Én sem megcáfolni, sem megerősíteni nem tudom ezt  dolgot, sőt még azt sem mondhatom – nem vagyok egy Lázár János -, hogy akinek alapcsomagja van, az magára vessen, mert annyit is ér. Azt persze mondhatnám, hogy no para, ameddig van M1….M897, Muzsika Tv, Izaura, Chilli, Kiwi, anyám kínja, addig mit sír a szánk? Meg legyen Russia Today magyar felirattal és akkor minden van. Azt is mondhatnám, hogy a fene megette azt az országot, ahol a Hír TV lett az egyik legminőségibb információszerzési, tájékozódási forrássá vált. Vicces lenne ez az egész, ha nem velünk történne.

Értem én, hogy 2017-ben már nem kell vagánykodni azzal, hogy valakinek alapcsomagra futja, de ez nem érv. Azoknak van ilyen csomagjuk minden valószínűség szerint, akik egyébként is a legnehezebben jutnak hozzá az információhoz, és ez itt a lényeg. Azt egészen biztosan kizárhatjuk a morfondírozási listánkról, hogy a főGeci vette meg a UPC-t, mert 750 ezer forintból nem lehet csak úgy ugrabugrálni.

A helyzet viszont az, hogy a Hír TV hoppon maradt nézőinek jelen állás szerint nem nagyon lehet beadni, hogy a UPC kormányfüggetlen üzletpolitikája, a gazdaságossági okok, no meg a megváltozott médiafogyasztási szokások miatt estek el a csatornától. Egyfelől egyáltalán nem díjazzák ugyanis, hogy köszönik a megértésüket, amit előzőleg nem is kértek. Másfelől megint nyilvánvalóvá válik, hogy a két geci háborúja közben félreérthetetlenül rányomja a bélyegét erre az országra.

Jelen esetben arról van szó – mert nekem ez jutott eszembe -, hogy miközben Simicska vagyona nem apadt számottevően, az ország gazdasági állapota viszont romlik, és egyre romlik. Az eltörölt létminimum országában az emberek jelentős része közpénzmédián él, mert egyszerűen nincs pénze mást megfizetni. Akiknek alapcsomagra futotta, azok most szintén elesnek egy már nem propaganda-csatornától. Mi a lényeg? Hogy a szabad sajtó még kevesebb emberhez jut el. Mert bár 2010-ben az volt a kormányzati ukáz, hogy be kell nyomni alapba a Hír TV-t, most meg már pont nem kell. Mert ez már nem érdeke a narancsmaffiának. (Igen, tudom, kivezetik az analóg sugárzást, attól még 130 ezer embernek nem lesz több pénze. Szerintem.)

Lehet, hogy a Hír TV-nél mindenki nyugodt, Lajos is nyugodt, de az a büdös nagy helyzet, komám, hogy jó lenne már egy reggel úgy ébredni, hogy előkapod a farzsebből azt a néhány aduászt, mielőtt a szobatársad beszántja az országot. Ezúttal is neki áll a zászló, ha jól látom. Ami persze téged hidegen hagy, de ha már akkora nagy volt a pofád két évvel ezelőtt, ideje volna törleszteni valamit azok felé, akiket közös erővel kizsigereltetek. Ennyit akartam mondani, Lajos. Neked is boldog G-napot, meg a másiknak is! Soha nem fogom megérteni, mit vétettünk, hogy ti szakadtatok a nyakunkba.

Két geci beszántja az országot

adomany

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.