Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Megmozdítani Mária Közmunkaalapú Mocsarát

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A nap híre: Bayer Zsolt átigazolt a Magyar Időkhöz. Ezzel meg is írhattam volna életem legrövidebb cikkét, miután sem hozzátenni, sem elvenni nem lehet a témához, nem is érdemes, nem is érdekes. De szerencsére akad ennél nagyságrendekkel izgalmasabb történés is, úgyhogy beszéljünk a Momentum Mozgalomról. Ők azok, akik az olimpia elleni népszavazási kezdeményezést benyújtották, a héten kezdik az aláírásgyűjtést. Ez önmagában is izgalmas, de sokkal érdekesebb az, hogy kik ők és mit akarnak.

Elsősorban: fiatalok. Mégpedig olyan fiatalok, akik politizálni akarnak, akik nem tojnak erre az egészre, nem húzódnak el a közélettől, hanem élni kívánnak azzal a jogukkal, amivel mindenki élhetne  és akkor valószínűleg már az Orbán-kormányt két tével írhatnánk. De sokan elfordultak a politikától, talán úgy gondolják, úgysem tehetnek semmit azért, hogy befolyásolhassák az ország ügyeit. Pedig de, mindenki tehet. Éppen azért szakad a nyakunkba alkalmatlan kormányok sora, mert annyian elhitték, hogy ez nem az ő dolguk.

Ezért üdítő és örömteli a Momentum felbukkanása. Fiatal, húszas, harmincas éveikben járó értelmiségiek hozták létre, akik végre akarnak valamit. Így definiálják önmagukat:

A momentum az új politikai erő.

A momentumot az első szabad magyar generáció tagjaiként alapítottuk 2015 tavaszán, hogy tegyünk Magyarország rendszerszintű problémáinak megoldásáért. Egyenként tehetetlennek éreztük magunkat, de mertünk nagyot álmodni: az vezérelt minket, hogy egy új politikai közösséget hozzunk létre: meggyőzzük az embereket, hogy van még a politikának jövője Magyarországon!

momentum nem ideológiát, hanem megoldásokat kínál. Az ideológiai harcok kora lejárt, ez már a XXI. század. A baloldalnak el kell fogadnia a nemzettudatot, a jobboldalnak pedig meg kell tanulnia a szolidaritást. A momentum egy új típusú politikai közösség, amely képes összeegyeztetni a szolidaritást, a teljesítményelvűséget és az egészséges nemzetképet. Az elmúlt 27 év a beteljesületlen álmok fejezete volt. A rendszerváltás után egy nemcsak sikertelen, de velejéig korrupt rendszer jött létre.

A momentum Magyarországa biztonságos: ahol nyugodtan lehet jövőt, karriert és családot tervezni.

A momentum Magyarországa európai: demokratikus, szabad és szolidáris.

A momentum Magyarországa nem fél a változástól: újít, feltalál, fejleszt.

27 év telt el a rendszerváltás óta; épp elég ideje volt az eddigi politikai elitnek. Eljött tehát a momentum, a változás ideje.

Vegyük kezünkbe a sorsunkat!

Ahogy nézem, a kormánypárti szavazók máris elkezdték balra tolni a mozgalmat. Ennek a reakciónak az értelme ott keresendő, hogy nyíltan, felvállaltan az Orbán-kormánnyal szemben foglalnak – egyelőre állást, de talán hamarosan – pozíciót.

Saját erőből, tagdíjakból jöttek létre, de most a közösség támogatását kérik. Ez meglehetősen szokatlan a magyar politikai életben. De nálunk igen sok minden szokatlan, ami máshol természetes. Mi is írtunk már ilyesmiről. Spanyolországban a Podemos is így kezdte. A választásokon közadakozásból tudtak indulni, a mai napig adományokból jön össze a párt működéséhez szükséges költségek fele.

Azt gondolom, hogy mi is képesek vagyunk összefogni és felemelni egy pártot, ami képes lehet megváltoztatni a mostanra berohadt rendszert. Azt is gondolom, hogy ehhez előbb a Momentumnak kell bizonyítania és látom, hogy ez el is kezdődött.

Azt is gondolom azonban, hogy amellett, hogy fiatalnak, okosnak és tisztának kell lenniük, szükségük lesz még valamire, ami nélkül nem fogják tudni megmozdítani Mária Közmunkaalapú Mocsarát. Ez pedig egy nagyon, nagyon jó szónok. Olyan, aki lelkesíteni tud, aki meg tudja fogni az emberek lelkét, aki meg tudja győzni a fásultakat is, hogy érdemes és a hangja képes megfordulásra bírni azokat, akik hátat fordítanak. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján állítom: lehet bármilyen fontos és jó egy program. Ha nincs, aki azt igazán jól képes kommunikálni a tömeg felé, ha nincs, aki összefogja az egész történetet, ha nem tudja megragadni és magával sodorni az embereket, akkor nem fog sikerülni. De ezt biztosan pontosan tudja a Momentum, én csak okoskodom itt.

Nem lehet nem észrevenni a párhuzamot a Momentum és a Podemos között. Ennek a magam részéről nagyon örülök. Végtelenül nagy szüksége van ennek az országnak egy friss szélre, ami remélhetőleg orkánná tud erősödni és elsöpri végre a szemetet ebből a bepállot medencéből. Talán ők lesznek azok, ki tudja?

Úgy nézem, még a honlapjuk nem készült el, de ami már működik, azt ide teszem. Hátha érdekel valakit. Remélem, érdekel valakit. Érdekeljen. Még én és mi, Szalonnások is csak figyelünk és reménykedünk, de ha eleve legyintünk mindenre, akkor felkelni sem érdemes reggel, mert minek. Annyit tudunk most tenni, amennyit bármelyik, több-kevesebb olvasottsággal rendelkező oldal is tehet. Eljuttatjuk az olvasókhoz az üzenetet, aztán. Ki tudja? Nem? De!

Nem az olimpiára, igen a jövőnkre

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.