Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Kérdezném ettől a nagyon macsó, bizalmasan Szilinek is becézett fiatalembertől

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem tudok elmenni az alábbi kijelentés mellett, merthogy már régóta vártam valamiféle kapaszkodót rezsicsökkentés ügyben.

Átlagosan 170 ezer forintot tudnak megspórolni a családok éves szinten a 2013-tól bevezetett rezsicsökkentéssel, mondja Rezsicsöki Szilárd. Az, mondjuk nem teljesen világos, hogy mire gondol őkelme, amikor családokról beszél. Mert ugye, már a család fogalma is másként értelmezendő kdnp-fideszül, mint ahogy volt régebben, illetve a 2011-es népszámláláskor 4, 1 millió  háztartásról, viszont 2,7 millió családról számoltak be.

Itt volt szó arról, hogy már egy évvel korábban, azaz 2012-től, családbarát kormányunk kitalált két olyan közteher növelést, ami minden egyes bérből élőt, vagy nem csak bérből élőt is érint, úgy mint az 1,5 %-os többletként levont nyugdíj és egészségbiztosítási járulék, illetve a minden vásárlásunknál pluszban fizetett 2%-os ÁFA.

Kérdezném én ettől a nagyon macsó, bizalmasan Szilinek is becézett fiatalembertől, hogy tudna-e nekem arra válaszolni, hogy a 170.000 forintos évi spórolás mellett, mennyit vettek ki ezzel a két másik jótékony intézkedéssel a zsebünkből? Nem a szolgáltatók, hanem maga a kormánypárt, aki meghozta  ezeket a törvénymódosításokat.

Nem sikerül a számolás? Segítek.

Hogy ne érje szó a ház elejét, induljunk ki a hiteles forrásként (khmm…) funkcionáló KSH által közölt adatokból, miszerint 2016. január-október időszakában mért átlagbér (tehát szintén átlagos) havi 258.300 forint volt.

Vegyük úgy, hogy egy kétkeresős, átlagbéren tengődő család havi bruttó bére összesen 516.600 Ft, amiből 2016-ban 7750 forint volt a járulék-többlet elvonás havonta.

Aztán, ha ennek a bérnek a nettóját, kb. 344.000 forintot, a család elkölti ilyen-olyan-amolyan boltban és kifizeti a rezsicsöki számláit is, akkor mindenhol 2%-kal emelt áfát fizet. Ha majdnem precizen számolok, akkor ez majdnem 6.900 forinttal drágább havi vásárlást jelent.

Csak ebből a két többlet adó és járulékból tehát összesen úgy kb. havi 14.600 forinttal kevesebb marad a családnak és ennyivel több megy az államnak. Mondom „csak”, mert azért volt még pár hasonló húzása a kormánynak a kisember kárára, mint például minden autóst érintő biztosítási/baleseti adó és e-útdíj, aztán a szinte mindenkit érintő banki tranzakciós adó – csak hogy ne felejtsünk el már teljesen mindent.

Nos, akkor tovább: ha egy év még mindig 12 hónapból áll, akkor ez a havonta jelentkező 14.600 forint éves szinten 175.000 forint többlet elvonást jelent a fenti példa szerinti két fős családnál, aki nem részesül családi kedvezményben.

A gyerekes családoknál a nettó bér magasabb a gyerekkedvezmény miatt, így ők még több áfát hagynak a kereskedőnél – most azt leszámítva, hogy náluk a gyerekkedvezmény valamennyit ellensúlyoz. És szintén más a helyzet a nyugdíjasoknál. Kis nyugdíj, kis rezsi, kis rezsicsökkentés…

Arról már nem is beszélve, hogy a rezsicsökkentési propaganda, annak reklámozása minden egyes közüzemi számlán ott van. Ezt a kormány a szolgáltatókkal fizettette/fizetteti meg azzal, hogy előírta nekik, mi legyen a számlán.

Szóval nem nagyon értem én ezt a propaganda-szagú családonkénti 170 ezret, ami szintén elvesztette a közpénz jellegét. Szemben azzal, ami viszont elnyerte közpénz jellegét…

Szerző: Róza néni
adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.