Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Remélem, Bözse néni Csajágaröcsögén is legalább ennyire nagyon örül

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hatalmas örömre ébredtem ma! Megkaptam az internet előfizetésem január havi számláját. Csökkent az internet ÁFA 27-ről 18%-ra, hurrá!

Remélem, Bözse néni Csajágaröcsögén is legalább ennyire nagyon örül. Igaz, hogy a BéFA, akarom mondani a tüzifa ÁFA, meg ennek a rezsiféle csökkentése nem segít rajta, na de az internet ÁFA… az igen! Akkor is, ha sose hallott róla.

Igen, az ÁFA!

Ez egy fantasztikus találmány. Lehet vele zsonglőrködni, trükközni, nem csak uniós határokon átívelően, mint a szellemi táplálék, hanem sok más szempontból is hasznos… egyeseknek. Ketteseknek már nem annyira.

Lassan már perverz hobbimmá válik, hogy beleásom magam bizonyos számokba. És mivel a kormánynak nem feladata a számolgatás, ezért a nemzeti memória javítására összegyűjtöttem hát én néhány régebbi meg újabb adatot, a tisztánlátás végett.

Először is, pfujj Gyurcsány! 

2004-ben lett miniszterelnök, de képtelen volt legalább 2005 végéig várni, ehelyett szeptember 1-től a jövedékadó-köteles üzemanyagok ÁFA-kulcsát 25-ről 20%-ra csökkentette. És csak halkan jegyzem meg, hogy akkoriban az üzemanyag 260-280 Ft körül mozgott. De még jó, hogy a 15 és 5%-os kedvezményes kulcsokat békén hagyta.

Aztán Feri tovább folytatta az ámokfutását és 2006-tól nem átallott az ebadta patás ördög (vagy az nem ő?) minden 25%-os áfát 20%-ra csökkenteni. És ez bezzeg a rezsire is vonatkozott, persze csak a január 1-től mért fogyasztásra. 

Aztán maradt ez a szörnyű, zömében 20 százalékos vagy annál kisebb ÁFA-helyzet még 2007-ben és 2008-ban is, azzal a különbséggel, hogy a 15 százalékos adókulcs valamikor kiment a divatból.

És aztán 2009-től a pfujj-Bajnai, aki mintegy mondvacsinált okból kifolyólag – ráfogva holmi gazdasági válságra – 2009 közepétől visszacsinálta az áfát a 2005-ös szintre, így ismét 25 százalékos lett a normál ÁFA-kulcs, két másik, 5 és 18%-os kedvezményes adókulcs mellett. Ez így kitartott valahogy 2011 végéig. 

Aztán 2012-től érezhetők Matolcsy jótéteményei, emígy ni:

A normál áfa-kulcs például 25%-ról 27%-ra nő, amellyel egyszerre két rekordot is felállít a kormány: amellett, hogy jelen ismereteink szerint ez lesz a legmagasabb áfa-kulcs az Európai Unióban, az alábbi táblázat arra is rámutat: nem volt még ilyen magas normál áfa-kulcs a rendszerváltás óta Magyarországon.”

Hát ezt nyögjük immár hatodik éve, némi porhintéssel…

Ha utánaszámolgatunk egy kicsit, mármint nem úgy mint a kormány, akkor érdekes dolgok derülhetnek még ki.

A 2010-ben kezdődő ciklus elején még, meglépte ugye a kormány ezt az ÁFA-emelgetést: „csak” 2 %-kal. Szóval először elvett egy kicsit. Elvett ebből, elvett abból, sok kis apróságot a sok kis embertől…

Például 2012-re megemelkedett a bérekből levont nyugdíj és egészségbiztosítási járulék mértéke is 1,5%-kal, 2010-hez viszonyítva. 

Nos, ebből a két kis aprócska százalékos tételből is már jócskán be lehetett spájzolni a 2013-ban nagy durrogtatással kezdődő rezsicsökkentésre. 

Tehát 2% többlet adó (ÁFA) folyt be a magyar nemzeti kereskedelemben elköltött jövedelmek után, miután a kifizetett összes magyar nemzeti bér után még 1,5% többletjárulékot is levontak, ami szintén befolyt a központi spájzba. 

Na kérem, volt pínz a rezsicsökkentésre? Hát persze, hiszen már egy évvel korábban elkezdtük törleszteni és azóta is azt tesszük… havonta… kicsiben. 

Csak hát azt is érdemes azért megjegyezni, hogy a rezsicsökkentés, lehet ugyan hogy százalékos arányban magasabb, viszont az elköltött jövedelmeknek – ha nem is keveset, de akkor is – csak töredékét jelenti maga a rezsi. Nekem van olyan érzésem, hogy simán meg is fizetjük mi az egész rezsicsökit a megnövelt áfával és járulékkal.

Na mindegy, legyen ez a mi bajunk, kis embereké.

Nézzük meg, kinek hogy használt a mangalica husijának ÁFA-csökkentése 27 százalékról  5  százalékra, rajtam kívül, aki inkább a csirkét szeretem (de eljött az én időm is végre).

Tehát adott egy vállalkozó, mondjuk ő itt, a barátom – akarom mondani az Orbán Viktor barátja. Ő tenyészti a mangalicát, amit aztán majd élve vagy halva, esetleg félbevágva eladogat és lesz neki ebből sok-sok bevétele, aztán majd nyeresége, meg nyereségadója,  hogy aztán abból tudja majd jól megtámogatni azt a felcsúti támogatnivaló focit.

Szóval nézzük meg az egyszerűség kedvéért, mondjuk 100 forint bevételt (+5% ÁFA = 5 Ft) előállít 50 forint költséggel (+27% ÁFA = 13,5 Ft), ami lehet takarmány, vízdíj (a rezsi, ugye), faanyag a karámhoz, és nem utolsó sorban gázszerelési anyagok az alulról fűtött disznóólhoz. 

Most az van, hogy a két ÁFA-összeg, a bevételi és a kiadási ÁFA különbözete lenne a NAV-nak befizetendő ÁFA. Jelen esetben viszont ez az összeg negatív: +5-13,5= -8,5, ami azt jelenti, hogy Lölö visszaigénylő pozícióban van, vagyis ennyi neki az adóhivataltól visszajár. Nagyjából hasonló a helyzet a lakásépítési áfával is, mármint akinek kijut a lakásépítésből… hogy CSOKoljon.

Na, itt most abba kell hagyni, mert azt hiszem mindenki elfáradt…

Mindeközben Romániában 2016-ban 20%-ra csökkent a korábbi 24%-os ÁFA, 2017. január 1-től pedig már csak 19%-kal adóznak a keményen dolgozó kisemberek.

Ja, az a mienk… mármint a kisember. 

Szerző: Róza néniadomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.