Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A Stockholm-szindrómás úszószövetség úgy döntött

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Boldog vagyok és elégedett, nem is kellett estig várni. Pedig igen nagyon kétséges volt a Magyar Úszó Szövetség mai, életbevágóan rendkívüli tisztújító közgyűlésének kimenetele. Igazán méltó és szép lezárása ez a 24 éves Gyárfás Tamás-korszaknak, arról nem is beszélve, hogy egy ígéretes, teljesen új, majdhogynem tökéletes világot vetít előre.

Mivel a maga idején elég sokat és behatóan foglalkoztunk ezzel a kérdéssel (olyan sokat, hogy kábé lehetetlen idevagdosni az összes cikket), nézzük, mit jelent Bienerth Gusztáv hatalmas meglepetéssel aligha felérő megválasztása a MÚSZ élére.

Először is szerintem leszögezhetjük, hogy győzött a demokrácia, az államnak pártja pedig szándéknyilatkozatához hűen nem avatkozott bele az úszószövetség belügyeibe és tisztségviselőinek megválasztásába, csak egyszerűen sürgette a helyzet mielőbbi megoldását. A helyzet márpedig megoldódott és szerintem elismerés illeti mindazokat, akik az utolsó, nem közvetlenül fideszes katona által irányított sportszövetség élére is egy vérbeli politikai komisszárt szavaztak meg maguknak. Úgy, hogy a másik két jelöltnek esélyt sem adtak.

Bienerth Gusztávról akkor beszéltünk először, amikor a turizmus államosításának első lépéseit megtette a kormány. Amikor – mások mellett – Orbán Ráhel, Andy Vajna, meg ez a csodálatos ember szigorúan zártkörűen és messzemenően politikamentes civil alapon – a fontos szakmai szervezetek részvétele nélkül – összeült megbeszélni a szép magyar jövőt turizmus és vendéglátás ügyben. Rogán Antal kezdeményezésére. Utoljára pedig akkor vettük a billentyűzetünkre a nevét, amikor idén nyáron – a szakterület kormánybiztosaként – mesélt a főváros turisztikai fejlesztéseiről.

A Bienerth név nem feltétlenül lehet ismerős (nem baj, majd ezután), pedig emberünk egyáltalán nem kispályás. A kormányba ágyazott üzletember képviselte például azt a céget, amelyik 24 millió forintért ollózott össze az internetről egy 49 oldalas tanulmányt a Fradi-stadion előkészítéséhez.

Volt a Nézőpont Intézet Alapítvány kuratóriumának elnöke is, de például az első Orbán-kormány idején az ő vezetése alatt álló PriceWaterhouseCoopers nyerte el az esetleges magyarországi olimpia megrendezésével kapcsolatos tanulmány elkészítésére vonatkozó megbízást. Mindenki nyugodjon le: alig 390 millióba került.

Schmitt Pál mellett Bienerth is igazgatósági tagja a Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-nek, amit a 2024-es nyári olimpiai játékokra beadandó pályázat előkészítésére hoztak létre 250 millió forint alaptőkével. Az ő nevéhez fűződik ama korszakalkotó kijelentés is, miszerint Vajna olyan fontos az országimázsnak, hogy „húsz kellene belőle”.

Kell még valamit mondanom? Igen. Azt, hogy egy pénteki sajtótájékoztatón Seszták Miklós fejlesztési miniszter a kormány nevében bejelentette, hogy Bienerth Gusztávot támogatná a MÚSZ elnökválasztásán. Ez az a Seszták, aki egyébként Gyárfás Tamás mellett társelnöke az idei vizes vb szervező bizottságának. Nos, miután Hosszú Katinka kezdeményezésére elviselhetetlen nyomás nehezedett Gyárfásra, és a kellő időhúzás után végre lemondott a szövetség elnökségéről, beejtőernyőzték ezt a bizonyos Bienerth nevűt a helyére. Kicsit ízlelgessük a legeredményesebb magyar sportágak egyikének (ha nem a legeredményesebb) élén történt helycserét.

Orbán Viktor kedvenc szellemi tápláléka, a Nemzeti Sport szerint összesen 146-an szavaztak, Bienerth 126 voksot kapott. Bienerth egyedüli jelölt volt a posztra, ugyanis a másik két induló, Hornyák Viktor, a Széles Sándor Úszó-nevelő Műhely vezetője, illetve Tóth István, a szentendrei úszóklub szakosztály-elnöke nem kapta meg a szükséges támogatást. Gyárfás szeretett volna tiszteletbeli elnök lenni, de egyelőre nem lett az.

Azt hiszem, nemigen van miről beszélni. Ebben az országban nincsenek meglepetések. Bűzös papírformák vannak, előre lezsírozott bizonyosságok, függőségi viszonyok és a lábát mindenhova betevő politika nem kicsit enyves keze. Némi szívfájdalommal persze felér, hogy ez ortodoxul számolva nem éppen 98%-os többség, de persze csak viccelek. Kínomban. Unortodoxul Bienerth nyert. Fölényesen. Mekkora szerencse, hogy ártunk és ormányunk független testületként definiálta a MÚSZ-t, amelynek demokratikus működésébe semmiképpen nem kívánt beleszólni. Bele sem merek gondolni, hogy mi lett volna, ha bele akar szólni. Gyanítom, hogy Rogán lett volna a szövetség vezetője. Vagy Habony. Vagy Németh Szilárd átnyergelt volna a birkózóktól.

Tökmindegy. A képlet, a séma leghangolóan sokatmondó. A Magyar Úszó Szövetség azért szabadult meg a vérbeli maffiózótól, hogy a Fidesz dörzsölt seggnyalóját ültethesse az elnöki székbe. 146 emberből 126 gondolja úgy, hogy a kormánypárttól való közvetlen függés szolgálja leghatékonyabban a magyar úszás ügyét. Remélem, Hosszú Katinka – akinek véresen komolyan vettem Gyárfással szembeni kifogásait, az érveit és a követeléseit – erre a demokráciára és szakmaiságra számított, amit egy kormánybiztos hozhat a MÚSZ-ba, aki még annyira sem szakember, mint Gyárfás volt.

Sokat elmond az egész helyzetről, hogy tulajdonképpen egyetlen jelöltre lehetett szavazni érdemben, mert a másik kettő (névtelen, nem politikailag elkötelezett szolga, hanem szakember) át sem tudta lépni az 50%-os támogatási küszöböt, hogy versenyben maradhasson Gusztávval szemben. Mindent elmond az egész helyzetről, hogy egyáltalán felmerült Gyárfás tiszteletbeli elnökké választása, és az is többet mond bármilyen elemzésnél, hogy egy titkos szavazáson – ahol mindenki nyugodt lelkiismerettel, az esetleges retorzióktól való félelem nélkül szavazhat arra, akire jólesik – több mint kétharmados támogatást szerez a Fidesz jelöltje.

A Magyar Úszó Szövetség kiváló keresztmetszete a foglyul ejtett magyar társadalomnak. Egy olyan ember, aki szétkúrja a turizmust, és kvázi azért felel, hogy az az Orbán Ráhel-Tiborcz István-Mészáros Lőrinc tengely kezébe kerüljön, megkapja a mindenkori legeredményesebb magyar sportág közvetlen ellenőrzését is.

Tökéletes fideszes koreográfia: nem ért hozzá, de minden hájjal megkent és lojális, legyen ő. Gyárfás is fasza volt a maga módján, de azért jobb, ha közvetlenül mi nyerünk azon, amin eddig ő. Ne legyen igazam, de félek, hogy ez annyira evidens, hogy leírni is ciki. A Stockholm-szindrómás úszószövetség tehát úgy döntött, hogy jobb ma egy Bienerth, mint akárhány szakember. Én a magam részéről ezek után csak gratulálni tudok a Magyar Úszó Szövetségnek ehhez a bölcs választáshoz. Remélem, nem fognak abba a helyzetbe kerülni, hogy visszasírják Gyárfást.

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.