Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha a Várnegyedet valóban nem Orbán Viktor miatt barmolnátok szét

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mielőtt ráfordulnánk az új héttel járó új kihívásokra itt egy igazságtalanul elfeledett MTI-hír tegnapról: a minőségi turizmus kialakítása, a fizetőképes külföldi vendégkör megnyerése a célja az új turizmusfejlesztési koncepciónak. Ehhez pedig új turisztikai kormánybiztos is dukál, őt Bienerth Gusztávnak hívják és tegnap mesélt a sajtónak a fővárosi turisztikai fejlesztésekről.

Ugyan a Liget szétverése nem volt benne, minden más igen. A nem oly régen kinevezett kormányember (mindjárt lesz róla szó bővebben) beszámolt arról is, hogy tavaly 3,8 millió turista járt a fővárosban, ebből 3,2 millióan külföldről érkeztek. A bruttó szállásdíj bevétel 104 milliárd forint volt, ennek 96,4 százalékát a külföldi vendégéjszakák adták, ami 16 százalékos növekedés az előző évhez képest. Hozzátette: nemzetközi összehasonlításban Budapest Bécs és Prága mögött áll, a magyar turizmus alulárazott. Példaként említette, hogy míg Bécsben a nettó szobaár 100,6, Prágában 79,1, Budapesten azonban csupán 73,5 euró.

Mivel ez tarthatatlan a kormány szerint, hát cselekednek: a Magyar Turisztikai Ügynökség célja az, hogy a fejlesztések ne az árversenyen alapuló tömegturizmust, hanem a minőségi turizmus kialakítását szolgálják, amihez a fizetőképesebb külföldi vendégkör megnyerése szükséges. Ebbe a koncepcióba illeszkedik többek között az új, 4000 ember befogadására képes konferencia-központ, amely Budapestet Európa legjelentősebb konferenciaturisztikai helyszínei közé emelheti, valamint a Várnegyed felújítását célzó Hauszmann-terv.

Mindenhez is értő Bienerth Gusztáv szerint a főváros turisztikai arculatát olyan kulturális, szórakoztató és sportrendezvények formálják, mint például a Sziget fesztivál, a Reb Bull Air Race, a 2017-es vizes világbajnokság, a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság, vagy a 2024-es nyári olimpiai játékok. Értjük? Nem értjük. Vagy túl jól értjük. Meg azt is, hogy jövőre az állam 21 milliárdot költ a turizmus fejlesztésére.

Bienerth Gusztávról akkor beszéltünk először és utoljára, amikor a turizmus államosításának első lépéseit megtette a kormány. Amikor tudniillik – mások mellett – Orbán Ráhel, Andy Vajna, meg ez a csodálatos ember szigorúan zártkörűen és messzemenően politikamentes civil alapon – a fontos szakmai szervezetek részvétele nélkül – összeült megbeszélni a szép magyar jövőt turizmus és vendéglátás ügyben. Rogán Antal kezdeményezésére. Már akkor is szó volt róla, hogy a Bienerth név nem mindenkinek lehet ismerős, pedig nem kispályás az illető.

Bienerth Gusztáv (Forrás: NFM)

A kormányközeli üzletember képviselte például azt a céget, amelyik 24 millió forintért ollózott össze az internetről egy 49 oldalas tanulmányt a Fradi-stadion előkészítéséhez. Volt a Nézőpont Intézet Alapítvány kuratóriumának elnöke is, de például az első Orbán-kormány idején az ő vezetése alatt álló PriceWaterhouseCoopers nyerte el az esetleges magyarországi olimpia megrendezésével kapcsolatos tanulmány elkészítésére vonatkozó megbízást. Mindenki nyugodjon meg, alig 390 millióba került. Továbbá Schmitt Pál mellett Bienerth is igazgatósági tagja a Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-nek, amit a 2024-es nyári olimpiai játékokra beadandó pályázat előkészítésére hoztak létre 250 millió forint alaptőkével. Az ő nevéhez fűződik ama korszakalkotó kijelentés is, miszerint Vajna olyan fontos az országimázsnak, hogy „húsz kellene belőle”.

Mindezt csak azért tettem ide, hogy értelmezhető legyen, ki az az ember, akit azért fizetnek kormánybiztosként, hogy ne tokiói nagykövet legyen (ez is szóba került a kinevezése előtt), hanem arról győzködjön: nem Orbán Viktor kedvéért építik át a Várat, hanem a fizetőképes külföldi vendégek miatt. Mikor éppen nem a Modern Városok keretében tervezett turisztikai fejlesztések okán haknizik az országban, akkor a sajtó arcába mondja, nem véletlenül került oda, ahova.

Végre valaki kimondta a nyilvánvalót: az árversenyen alapuló szabadpiaci folyamatok teljesen ellentétesek az Orbán-Matolcsy-féle unortodox gazdasági elképzelésekkel. Végre kimondták, amit látunk. A múlt idő szocializmusában, valamint a jelenben újjáépített szocializmusban, az államosítások fénykorában hiszik és vallják, hogy a gyatra minőségű turizmust az árverseny, mint rothadó kapitalista vívmány okozza.

Ezért, miután a nem Orbán Viktor erkélye miatti sürgés-forgás okán sikerült pokollá tenni az ide látogató turisták életét (ha már nem sikerült az eredeti szándék szerint teljesen kitiltani a turistabuszokat a Várból) és órákat várakoztatni őket, amíg végre feljuthatnak, ennek a géniusznak azon sír a szája, hogy Budapest túl olcsó és sokkal jobb lenne, ha a széles tömegek helyett a letelepedési kötvényes milliomosok jönnének ide nagyobb számban. Ez a cél. Remek stratégia.

Ha eddig naponta 30 ezer turista fordult meg a Várban és a turizmus (amire még nem tették rá a kezüket), amely Magyarország egyik legjövedelmezőbb gazdasági ágazatává vált, amennyiben az innen származó bevételek a nemzeti össztermék több mint 10 százalékát teszik ki, ideje szétbarmolni ezt a területet is. Mert ha valami jól működik, akkor azt központosítani kell, árakat kell emelni, vagy különadókat vetni ki rá. Hogy tönkremenjen minden, amihez hozzányúlnak? Igen, ez a magasabbrendű cél.

Semmilyen más indokkal nem lehet megmagyarázni ezt a bődületes baromságot, amit Bienerth előadott. Igen, te intelligens szekértoló! Bécsben azért 100 euró a nettó szobaár, mert a világ legélhetőbb városáról beszélünk, Budapestre meg azért járnak a turisták egyelőre tömött sorokban, mert adottságainál fogva (amit minden erőtökkel igyekeztek megváltoztatni) gyönyörű és mert olcsó. De majd most ezt is rendbe teszitek, úgy látom, mert nem ügy megtízszerezni az árakat.

A minőségi turizmust nem az egy vendégéjszakára eső költségek növelésével, vagy a konferenciaturizmussal lehet elérni, de még csak nem is Red Bull Air Race nevű rendezvénnyel, vagy a több évtizedes nyomorral kecsegtető olimpiával, hanem valami hosszútávú, komolyan vehető koncepcióval, ami a közlekedéstől, a köztisztaságon, a vendéglátás színvonalán át a szálláshelyekig terjedne. De nem erről van szó nyilván, vagy arról, hogy az ide érkezőket megbecsüljük, hogy aztán évről évre visszatérjenek, mert minek ezer tömegturista, ha 23 milliárdost ide lehet csábítani?

Te nagyon okos és hozzáértő Bienerth! Ha el is tekintünk a magasról leszart szakemberek által károsnak, értelmetlennek és átgondolatlannak tartott Hauszmann-tervtől (nyilván nem tudunk eltekinteni tőle) számomra egyértelmű, hogy mindenkit hülyének próbáltok nézni megint. Amikor Magyarország lassan egyetlen eredményesen működő ágazata a turizmus, akkor nem rúgok bele a kispénzű vendégekbe, akik meg tudják fizetni Budapestet és az olcsóbb szálláshelyeket és pénzt költenek el itt csak azért, mert bezzeg Bécs.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a 21 milliárdból helyzetbe hozzátok ugyanazokat a baráti vállalkozásokat, akiktől megrendelitek a kamu turizmusfejlesztési munkálatokat és a baráti vállalkozások tulajdonában lévő vendéglátóipari egységek felé terelitek a letelepedési kötvényes burzsuj turistáitokat. Akik aztán majd jól ittfelejtik magukat. Nem állítom, hogy a csóró vidéki magyarok virágoztatják fel a budapesti turizmust, vagy hogy ők lennének a fő bevételi forrás, de a gazdag külföldiek levadászásának verejtékes igyekezete oda fog vezetni, hogy még kevesebb magyar nyaral majd itthon, még kevesebben fogják itthon elkölteni a pénzüket, ha esetleg meg is tehetnék. Elég ha dolgoznak, korán kelnek és nyaralás gyanánt kimennek a strandra.

Még egyetlen Bienerth-kaliberű szakembert sem láttam kiállni és azon nyavalyogni, hogy Budapesten a bérek túl alacsonyak a bécsi bérekhez képest és ez tarthatatlan. Mivel a fizetések terén képtelenek felzárkóztatni az országot Európához, majd a nettó szobaárak tekintetében egy varázsütéssel. Ki van ezt találva. Legfeljebb pár éven belül sikerül 3,8-ról 2,4-re emelni a turisták számát orosz, ukrán, líbiai és szaud-arábiai kőgazdag maffiózok idecsábításával. Szép fényes siker lesz. És a nem Várba költözésbe invesztált csilliárdok is megtérülnek előbb-utóbb. Ja, nem.

Amúgy kedves Gusztáv! Ha a Várnegyedet valóban a turisták kedvéért és nem Orbán Viktor miatt b*sznátok szét, akkor a büdös életben nem költözhetne oda egyetlen minisztérium sem. Úgyhogy menj vissza szépen játsszál Andy Vajnával. Akiből neked húsz is kevés, nekünk egy is bőven sok. Te sem vagy szánalmasabb, mint L. Simon, de pont annyira igen. Same in English.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.