Március 19,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Ordenáré mangalicaságok a sporttámogatási rendszerben

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,018,900 forint, még hiányzik 1,981,100 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ki fog dolgozni a tönkrevágott magyar vendéglátóiparban? A megoldás körvonalazódik, utánpótlás-ügyileg… nem csak a fociban.

„A munka szeretetére nevelünk, és a magyar szakmai tradíciókra alapozva próbálunk megfelelni a modern szakképzés igényeinek és elvárásainak”

– lehet olvasni a Letenyei Lajos Szakközépiskola igazgatójának köszöntőjében. Itt a mezőgazdasági gazdálkodás oktatása mellett a vendéglátós képzés is helyet kapott, továbbá ifjúsági- és sport lelkigondozók, katolikus hitoktatók gondoskodnak arról, hogy a nemzet majdani szakképzett jobbágyai, szakácsai, pincérei jó keresztényekké és hazafiakká váljanak (akik ha kell, lehet hogy valamiféle röghözkötési szerződéssel itthon is maradnak).

No és persze mindez egybekötve a foci utánpótlással is, merthogy ennek a szakközépiskolának, valamint a Makovecz Imre tervezte Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Kollégiumnak nem más a fenntartója és működtetője, mint a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány.

A Pancho Aréna az a hely, ahol akadémiai szinten tanulhatnak focizni és „fejlődhetnek legtehetségesebb fiataljaink” (O.V.). De megteszi turisztikai látványosságnak is, mivel jól megközelíthető a kishazánkban egyedülállóan bármely irányba és bármikor meghosszabbítható kisvasúton. A turizmusba belefáradt messziről jött utazó aztán megszállhat az alcsútdobozi Puskás Ferenc Sport Hotelben, ahol a szobaasszony-utánpótlás kinevelésééig – főszobaasszonyként tiszelhetjük Mészárosné Kelemen Beatrix asszonyt, a Puskás Ferenc Sport Hotel Nonprofit Kft. ügyvezetőjét. Az nem derül ki a honlapról, vagy Bözse néni nem találja, hogy lehet-e Bözse-utalvánnyal is fizetni, így nyugdíjasok inkább ne kockáztassanak!

Az alapítvány roppant pénzigényes szervezet, mivel amellett, hogy a hotelt üzemeltető Bea asszonynak is biztosítania kell a tisztességes megélhetést (minden idők osztalékjövedelmein túl is), az alapítvány 100%-os tulajdonosa még a Puskás Futball Club Kft-nek is, ami 2014-ről 2015-re virradóra jócskán megduplázta árbevételét, megközelítve így 2015-ben az 1,5 milliárd forintot. No, de ez nem is lehet másképp, hiszen olyan hozzáértő ügyvezetője van, akit szintén valami Mészáros talán-csak-névrokon Lászlónak hívnak (szokatlan ez a név errefelé). Igaz ugyan, hogy a 2014-ig felhalmozott veszteséget a tulajdonos alapítvány pótolta (több mint 400 millió forintot), de most már remélhetőleg sínen (Vál-völgyi sínen) van ez a cég is.

Jó hír az alapítványnak, hogy pénzigénye idén is megoldódni látszik, mivel dobogós helyezettként közel három milliárdos TAO-támogatáshoz jut a 2015. évi felajánlásokból.

Az állam rengeteg csatornán keresztül csorgat pénzt a profi futballba, erről és jó néhány stadionról, illetve büdzséjükről ITT lehet olvasni. Figyelemre méltó a Tállai Andráshoz köthető Mezőkövesd-Zsóry Futball Klub látványos felfutása is.
A csapatsport támogatási formáinak egyike a TAO-n, azaz a társasági adón keresztül valósul meg. Ez az a fajta adó, amit a vállalkozások, cégek fizetnek be a költségvetésbe a mindenkori nyereségük után – mármint amelyik nyereséges, mert mondjuk pont olyan szerencsés, mint a Mészáros és Mészáros Kft.

Jelenleg kétféle sporttámogatási formát tesz lehetővé a TAO törvény: egyik az ún. adókedvezmény, a másik pedig az adófelajánlás.

2011-ben került bevezetésre a látvány-csapatsportok (ezek egyike a foci, és főleg a foci) társasági adókedvezmény révén történő támogatása.
Ebben a formában, egy vállalkozás a befizetendő társasági adójából 70%-os mértékig terjedő összeget ajánlhat fel meghatározott sportszervezetek támogatására. Elég kacifántos, trükkös, agyafúrt módon találták ki ezt a szakértők, keményen meg is dolgozhattak a pénzükért. A végeredményt a Mészáros és Mészáros Kft 2015. évi eredményének tükrében jól lehet szemléltetni.

Láthattuk ITT, hogy a Lölö-cég számított adója, vagyis az, amit a költségvetésbe fizetett volna a jól menő építőipari cég – sportkedvezmény nélkül – 1.153.905.700 Ft lett volna.

Mivel ebből a közös kasszát megillető összegből 70%-os mértékig fordíthat sportcélokra, így jogosan, pontosabban a joggal alátámasztva, 802.592.700 forintról dönthettek úgy Lölöék, hogy a központi költségvetés helyett ezt az összeget a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak utalják.
Mert ha ezt a pénzt (ezt sem) úgysem tarthatják meg, menjen hát akkor annak az alapítványnak, amit szintén Mészáros Lőrinc igazgat és felügyel, mert hogy… Igen!

No de az állambácsi jófej bácsi és megengedi még azt is, hogy ezt a már amúgy is „eltérített” adóösszeget az adózó cég még egyszer figyelembe vegye valahogy úgy, hogy a még fennmaradó 351.313.000 Ft adót se fizesse be teljes egészében az államkasszába.

A vége ennek az, hogy még kiegészítő (szponzori) támogatást is kell fizetnie a cégnek, ezért viszont már reklámfelületet is kaphat cserébe. Mészáros cége esetében 2015-ben ez a kiegészítő (szponzori) támogatás 113.494.000 Ft volt, ami tehát szintén nem a mi közös kasszánkba ment.

És aztán azért, mert a Mészáros cég ilyen lelkes támogatója e nemes céloknak, ez a cég még további 37.831.000 forintot adómegtakarítás címén, kvázi jutalomként megtarthat magának, ami nyilván így szintén nem az oktatást vagy az egészségügyet fogja szolgálni költségvetésügyileg.

És mint tudjuk, ismétlés a tudás anyja, lássuk akkor, honnan hova jutott az M&M Kft 2015-ben:

Árbevétel (ne feledjük azért, hogy miből): 20.741.723.000 Ft
Társasági adóalap: 6.310.030.000 Ft
Költségvetést megillető társasági adó: 1.153.905.700 Ft – 100 %
– ebből:
Sporttámogatás Felcsútra: 802.592.700 Ft – 69,55%
Kiegészítő támogatás, akár Felcsútra is: 113.494.000 Ft – 9,84 %
Kis jutalomfalat marad még Lölönek: 37.831.000 Ft – 3,28%
Végül egy kis konc oktatásra, egészségügyre esetleg: 199.988.000 Ft – 17,33%
(És ne feledjük a 3,5 milliárd családi osztalékot, amiből fussa ajándékra, még Orbán Viktornak is.)

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány bevételeiből a két jelentősebb tételt a különféle támogatások, illetve adományok jelentik. Jól látható a tendencia:

           2011  2012  2013  2014  2015

Költségvetési támogatások,
pályázati,
EU-s pénzek stb. (milliárd):  0,5      2,1       4,3       2,3      2,6
Adományok
gazdálkodóktól (milliárd) :    0,6      0,8      2,8       4,0      2,6

A másik fajta támogatási forma, az adófelajánlás kedvezménye 2015-től alkalmazható, a két kedvezmény közül mindig csak az egyik (még jó!), amelyik kedvezőbb a vállalkozó számára.

Ez a támogatási forma több tekintetben is különbözik az előzőtől, de különösen a mindenféle módon történő, a vállalkozások számára ösztönző hatásait érdemes kiemelni. Ilyen nyalánkságok például:

– a látvány-csapatsport mellett már filmalkotásra (!) és előadó-művészetre is adható;
– a mértéke a társasági adó 80%-áig terjedhet, a bemutatott 70%-kal szemben;
– nem csak az év végi elszámolásnál, hanem már a havi, illetve negyedéves előlegekről is lehet rendelkezni 50%-ig (éven belül ötször lehet módosítgatni, ajánlgatni stb. csak hogy oda menjen!), de mindez a későbbiekben kiegészíthető 80%-ra;
– adakozhat ebben a formában egy vállalkozó, akkor is ha van köztartozása, de az 100.000 Ft alatti;
– szintén jár itt is valamiféle jutalomfalat a támogatásért cserébe, adójóváírás formájában;
– az évközbeni felajánlások során nem mindig ismeretes a végleges nyeresége a cégnek, ezért veszteséges év esetén tovább gorgethető a felajánlás hat évig (majd csak lesz olyan nyereséges év, amikor annak 80%-át mindenképpen a focinak vagy a filmgyártásnak kell lenyelni, nem pedig egyéb szociális terület hiányosságait rendezni belőle);
– ennél a támogatási formánál a vállalkozó nem a kedvezményezettnek utalja a támogatást, hanem nyilatkozatban rendelkezik a NAV felé. Hasonló ez (aha!) az SZJA egy százalékhoz. Hangsúlyozom, 1% felajánlás a magánszemélyek évi milliós jövedelmeiből, viszonyítva a 80%-os, milliárdos nagyságrendű vállalkozói nyereségekből történő felajánlásokhoz.

Ez utóbbi az a pont, ahol látható, hogy lehet majd ezt is jól eltitkolni/titkosítani, mivel egy közzétett beszámolóból sem lehet már semmit kibogozni – az adózó jól befizeti az adóját, írásban leboltolja a NAV-val, aztán Tállai (vagy már nem ő?) meg majd jól eltünteti.

A kétféle kedvezmény összehasonlított, esetleg/biztos kimaradt egyéb részletei ITT megtalálhatók összefoglalva, ha van még gyomra valakinek hozzá.

És mindezek után elhiszi valaki, hogy a nemstróman, szerencse-fia, nem-átlagember, univerzális nem-tudom-mennyi-a-vagyonom Mészáros Lőrinc csak saját zsebre „dolgozik”?!

Ja, és csodálkozunk, hogy a nagyvállalkozóink – pártállástól függetlenül – elégedettek és nem akarnak változást? Nekik aztán teljesen mindegy, hogy milyen kalapba dobálják be azt a pénzt. Ők bizony mind jó magyarok, nagy hazafiak!

Szerző: Róza néni

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!