Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ahol csak Orbán és Simicska enyves keze között lehet választani, mert minden mást porig romboltak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Emlékszem, hogy még nyár volt és meleg, amikor írtam egy heves indulatokat kiváltó cikket az ATV szemmel látható – akármilyen irányból nézzük is – teljesen nyilvánvaló idomulásáról a kormánypropaganda pöcegödrébe. És minek is tagadnám, arra az álláspontra helyezkedtem, hogy két bilikék – Magyarország jobban teljesít/erőlködik – kormányhirdetés között én képtelen lennék azt gondolni, hogy kormánykritikus álláspontom hiteles lehet. Azt is leírtam, hogy nem tudom komolyan venni azokat az újságírókat – kiemelten Kálmán Olgát -, akik ehhez az arcukat adják, és hogy az ATV-nek nevezett nem hivatalosan álellenzéki kereskedelmi televízió a szemünk láttára megy át – nem hivatalosan – közszolgálati, agymosó propaganda televízióba; csak idő kérdése a dolog.

Ennek fényében és árnyékában kellene most valamit gondolnom arról, hogy az Index azóta megerősített információi szerint Kálmán Olga, az ATV arca, legismertebb műsorvezetője február 15-én Simicska Lajos pixisből kiesett fideszes oligarcha Hír Tv-jében folytatja. Bár a Blikk nevű tudományos-fantasztikus lap közben azt is tudni véli, hogy a kollégiumi szobatársak legokosabbika ATV-s fizetésének dupláját ajánlotta az Egyenes beszéd házigazdájának, az eredeti hírek úgy szólnak, hogy Kálmán Olga a csatorna karácsonyi bulija után mondott fel. Az pedig, hogy a csatornát kész helyzet elé állította, arról árulkodik, hogy a Hír TV-vel már korábban letárgyalta a váltást, viszont nem anyagi indokból váltott munkahelyet, sőt korábban más tévéket is megkeresett.

Noha az érintett egyelőre nem kívánt nyilatkozni a hírrel kapcsolatban, a korrektség úgy követeli meg, hogy összevessem fél évvel ezelőtti gondolataimat és amennyiben tévedtem, úgy most szépen revideáljak és megkövessem azt, akivel szemben hibáztam. Ha és amennyiben erről van szó. Ha szerény és jelentéktelen szerkesztőségünk nálam bölcsebb tagjai fejével gondolkodnék, akkor most az kellene írnom, amit arra a kérdésemre válaszként megfogalmaztak, hogy de gyerekek, most akkor hősként kell ünnepelnünk Kálmán Olgát?

Ez a válasz pedig így szól: nem kell ünnepelni, nincs mit ünnepelni. Éppen elég gáz, hogy pont a Simicska-féle, pálforduláson átesett tévé maradt az egyetlen, ahol még lehet nem szeretni a kormányt. Másrészről elég bátor dolog Kálmán Olga részéről ez a váltás. Mert ő is tudja, ki az a Simicska Lajos, és még ha dupla fizetést is kap, akkor sincs biztonságban. Komoly kockázatot vállal ezzel, hogy átmegy és egyáltalán nem valószínű, hogy a pénz miatt teszi. A kormány kinyírhatja a Hír Tv-t, és akkor neki nincs tovább. Személyében is támadhatóbbá vált. Egyszerűen csak választania kellett, hogy befekszik a kormánynak, felmond és nem tudja többé elmondani a véleményét, vagy bevállalja, hogy Simicska fizetési listájára kerül.

Nem gondolom azt, hogy Olga bebaszcsizott a karácsonyi bulin és ami a szívén a száján alapon minden bevezető nélkül felmondott. Azt viszont mindenkinek ajánlom szíves figyelmébe, amit Friderikusz Sándor egykori ATV-s arc két hónappal ezelőtt az ATV-ben történt csapatmozgásokról nyilatkozott. Kiemelten arról, hogy mit lehet elmondani egy olyan tévéről; ahol a háttérben Habonnyal és Vajnával tárgyalnak; ahol egy színvonalas közéleti műsor készítőjének felajánlják, hogy mi lenne, ha a jövőben aktuálpolitika-mentes szarokat gyártana; ahol a hitgyülis Németh istenkirály eltúlzottnak találja azokat a kritikákat, amelyekkel Orbánt és a kormánya működését illeti egyik-másik műsorvezető, és ahol önként vállalkoznak a gyűlöletpropagandát nyomató kormányhirdetések offenzív sugárzására.

Ha innen nézzük, akkor egyrészt annyi van, hogy Kálmán Olga tovább bírta a feszültséget és a trágyalé lötyögtetését, mint Friderikusz Sándor, bár megismétlem: hosszú ideje nyomaszt az az érzés, hogy a műsorai már csak arról a néma kompromisszumról szóltak, amelyeket azért vállalt, hogy kozmetikázott formában ugyanazt csinálhassa, amit korábban profi módon, az elvei megtaposása nélkül csinált. Rossz volt nézni, ahogyan az utóbbi időben nagyvonalúan megkímélte orrhangon-fejhangon hazudozó interjúalanyait, akiket korábban jogosan a földbe döngölt. Szeretném jóindulatúan azt gondolni, hogy már nem volt képes a hányingerét visszatartani, nem volt más választása, és igaza van azoknak, akik bátor lépésnek tartják ezt az átigazolást.

Másrészt viszont borzasztó ez a háborús tájkép. Ahol már régen nincs szó nézettségről, szakmáról, elvekről, profi tévézésről-újságírásról, piaci alapon működő médiáról. Ahol egy 20 ezer forintos Friderikusz-műsor túlságosan átpolitizált, és nincs rá pénz, de ahol a Hajdú Péter-Csisztu Zsuzsa-féle népbutító hányingerbulvárra milliók is akadnak. Ahol egymás után darálják le a kormánykritikus hangvételű médiacsatornákat, és ezzel együtt a szakma önbecsülését. Ahol újságírók egyik napról a másikra kényszerülnek kimosni a szájukat, megrázni magukat és szembefordulni tegnapi önmagukkal. De van ilyen? Mindenkivel meg lehet ezt csinálni? Minden rendszerkritikus újságírót, szerkesztőt, műsorvezetőt be lehet darálni és olcsó, szennyes kompromisszumra kényszeríteni?

Kálmán Olga megkésett távozása az ATV-től ráadásul abban a perverz és félelmetes kontextusban értelmezendő, amit talán még két évvel ezelőtt is elképzelhetetlennek tartottunk. Hogy az ellenzéki, értsd nem a kormánypárt hangosbemondójából üvöltő hangok megnyilatkozásának lassan egyedüli fóruma Simicska Lajos tévéje lesz. Annyira abszurd, hogy leírni is borzasztó: a hosszú évekig közpénzekkel kitömött fideszes főmaffiózó Simicska Lajos tévéjénél fog dolgozni az a Kálmán Olga, aki hosszú évekig bírálta a közpénzekkel kitömött fideszes főmaffiózót és azt az egész korrupt bűzös rendszert, amelyet ő alkotott meg. Amely rendszer miatt ma Kálmán Olgának kvázi nincs más választása, mint túllépni a hányingerén.

Úgy döntöttem, nem ítélem el Kálmán Olgát amiatt, hogy ennyi ideig legyűrte az undorát. Nem, nem állítom, hogy megbocsáthatatlan bűn, hogy kvázi lepaktált Simicskával. Azt állítom, hogy elfogyott a normalitás levegője és rohadt nagy baj van ott, ahol az Orbán-rezsim legnagyobb korrupt maffiózójának tévéje számít az oxigénpalacknak ebben a perverz, gyalázatos jelenben. Ahol mindenki rendre megalkuszik, behódol és lekenyerezhető, ott nincsenek hősök, csak áldozatok vannak. Nem tudom, mi lett volna, ha Simicska nem szerződteti le Kálmán Olgát, nem ajánl neki munkát és fizetést (teljesen mindegy, mennyit), meddig lett volna képes öklendezve kitartani Németh Sándor szektája mellett, de tulajdonképpen ennek sincs jelentősége.

A sokkal súlyosabb és fontosabb kérdés az, hogy mikor van az, amikor mindenki egyszerre feláll és nem keres kifogásokat, nem marad egy perccel sem tovább, nem akarja elérni az otthoni vécé magányát, hogy abba okádjon bele ahelyett, hogy kiröhögné, pofán köpné és elzavarná azokat, akik – Orbán Viktortól Simicska Lajosig és Németh Sándor prédikátortól Vajna András parókakészítőig – mindent elkövettek azért, hogy ez a levegőtlen, megalázó rendszer felépülhessen/ebben a formában működhessen. Ahol csak Orbán és Simicska enyves keze között lehet választani, mert minden mást porig romboltak.

adomany

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.