Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hogy miután nagyjából minden irányítást átvettek, még mindig találnak minden nap kisajátítanivalót

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tudom, hogy sokak sokkal jobban örülnének annak, ha a Sarka Kata és Hajdú Péter házassága körüli totálbrutál szappanoperával, vagy éppen Vajna András bácsi Ibizán lejtett kecses táncával, igény szerint szeletelő zúzásával (a rongyrázásról Facebook-oldalán hírt adó Vajna Tímea szerint a háttérben ezúttal nem Habony szipogott, hanem Johnny Depp hajolt a pohara fölé az adóelkerülő hóna alatt) foglalkoznék.

Az sem lenne baj, ha a magát Voldemortnak képzelő (istenem, hol élek én?), milliárdosok táskáinak hordozójából, egykori sofőrből és testőrből kenőpénzekben utazó, fideszes erősemberré fejlődött Mengyi Rolandnak szentelnék párt sort. Úgy döntöttem viszont, hogy inkább beszéljünk egy kicsit az MTVA-ról. Ha már ez egy ilyen nap.

A hír röviden az, hogy olimpikonokkal kürtöli világgá a kormány propagandáját a köztévé, de legalább le is tagadja. Az MTVA szerint ugyanis – írja a nol.hu – nincs poltikai áthallása annak, hogy az olimpia magyar hősei mellett Orbán Viktor kedvenc jelszavával népszerűsíti a riói közvetítéseit. Amely közvetítések olyanok, amilyenek (ITT és ITT írtunk erről).

Az történik, hogy akinek van gyomra a kormány frászkeltő, töményen hazug kvótanépszavazásra buzdító hirdetéseihez és egyperces, migránsozó híradóihoz, az bizonyára tapasztalta, hogy a nemzet pocakos forradalmárának kedvenc szlogenével zárul az egyik olimpiai promóciós szpot, amelyet az M4-en és az M5-ön sugároznak a riói játékok közvetítéseinek szüneteiben. Mikor éppen nem a buta és primitív kékséggel aláfestett néphülyítő reklámok mennek.

Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! elhíresült csatakiáltásról beszélünk, amelyet Orbán évek óta slusszpoénként használ politikai igehirdetéseihez, és amelyet most jó érzékkel lovagolt meg a lábainál heverő, magát közmédiának becézgető Migráns Tv.

Nyilvánvaló, hogy az ebben a mondatban szereplő három szót (ami valójában négy), és a felszólító mód végén található írásjelet nem Orbán találta fel. Ám azt azért nehéz lenne letagadni, hogy a Fidesz és elsőszámú embere márpedig kisajátította ezt a szívdobogtató szlogent. Amelyet a személyiségzavar jeleit mutató ország, nemzet, haza első embere az országjáró haknijain elmondott lelkesítő hazugságok, a tetszőleges ünnepi szózatok, évértékelők, avatások, leleplezések, vagy megnyitók és választási kampányok köré szerveződő beszédeiben csattanóként szokott előszeretettel bevetni.

E tekintetben a nol.hu által megszólaltatott Polyák Gábornak, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetőjének kijelentése véleményem szerint nagyon is helytálló:  ez a pörköltszagú, elhasznált szlogen (nem ő fogalmazott így) politikai tartalmat hordoz. Nyilvánvaló ezért és bizonyításra sem szorul, hogy a szóban forgó kisfilmben feltűnő sportolók – mások mellett Hosszú Katinka, Szász Emese, Szilágyi Áron, Kapás Boglárka vagy Kenderesi Tamás és Imre Géza – sikereikkel együtt kvázi a kormány politikai érdekeit szolgálják. Amennyiben konkrétan minden hülye tudja, hogy  Orbán Viktor szokta ezzel a felkiáltó mondattal mutatni a nem létező fényt az alagút végén és ezzel a varázsszónak remélt érzelmi manipulációval igyekszik egyben tartani a nyájat.

Az igazán elgondolkodtató ebben az egészben, hogy a lap megkérdezte az MTVA-t mégis, hogy került a trágyaleves csizma az asztalra, vagyis  mit keres politikai szlogen egy ilyen jellegű nem politikai promóciós film végén és egyáltalán kértek engedélyt például Hosszú Katinkától, vagy Szilágyi Árontól, hogy a nevüket, arcukat adják ehhez a legújabb, orbánszagú kampányhoz.

Az MTVA az eredendő, zsigeri g*ciség és arrogancia intézményes megtestesülése sajtóirodáján keresztül flegmázott egyet a kérdésre és válasznak nevezte el: a szlogennek semmiféle politikai áthallása nincs,  az Európa-bajnokság alatt a francia stadionok is zengtek ettől a rigmustól, pedig nem Orbán Viktor rohangált a pályán és Jean-Claude Junckert kergette a vasvillával (ezt nem ők fogalmazták így). Ezért a szlogen azt jelenti, ami rá van írva:

A magyar közmédia az országgal együtt drukkol a magyar sportolóknak Rióban is.

Elvtársak, azt pontosan láttuk, hogy miként drukkoltok ti. Láttuk, hogy hatalmas igyekezetetekben minden – számotokra – kínos versenyző nevét sikerült elfelejteni beolvasni, majd nevetséges magyarázatokkal védtétek a védhetetlent. Most pedig elegánsnak alig nevezhető módon b*sztatok rá válaszolni egy egyszerű, eldöntendő kérdőmondatra: kértetek engedélyt, vagy nem kértetek engedélyt azoktól a sportolóktól.

Mondjuk miután az MTVA-nak nem kell meg sem erőltetnie magát azért, hogy szervilis, szakmailag selejtes végrehajtókból álló bólogatógépezetnek tűnjön (mert az is) nyilván nem is értették, mi a kérdés. Pedig ha jól tévedek, Hosszú Katinka egy tízmilliós szerződést is összetépett, amikor egy olyan reklámfilmben akarták szerepeltetni, amiben ő nem szeretett volna mindenáron. Sőt, egyáltalán se.

Tudom, hogy ettől sem lesz olcsóbb  a kenyér, tudom, hogy ez nem fontos, mert hát a közös magyar siker és dicsőség és mindörökké ámen, de vegyük már észre, hogy a rohadt kokárda óta mindenre és mindenkire ráteszik a mosdatlan patájukat. Hogy kisajátítanak mindent, hogy saját magukkal mérik az országot, a magyarságot. Nem csupán kiváló képességű magyar diákok nemzetközi eredményeit és díjait mutogatják büszkén, amikor a helyzet úgy kívánja, nem csak tudományos eredményeket tulajdonítanak maguknak, mint olyan sikereket, amelyek nélkülük nem jööhettek volna létre, de az olimpiai teljesítményeket is mintegy Orbán Viktor kézjegyével látják el.

Nem, az MTVA nem kérdezte meg Hosszú Katinkát, vagy Imre Gézát, hozzájárul-e ahhoz, hogy a kormánypárt politikai szlogenével reklámozza a közpénztévé magas színvonalú olimpiai közvetítéseit. Nem nagy ügy, persze hogy nem. Csak annyi történt, hogy az állampárt saját tulajdonaként kezeli a közmédiának csúfolt intézményt, az olimpiai közvetítéseket pedig rezsimpropagandára használja. Mert Orbán Viktor eldöntötte és megcselekedte: alkotmányellenes módon gyakorolja az abszolút hatalmat. Lehet rinyálni, hogy ez nem így van, de akkor is undorító. Hogy miután nagyjából minden irányítást átvettek, még mindig találnak minden nap lenyúlnivalót, kisajátítanivalót.

Nem, nem nagy ügy. Végül is Orbán még nem jelent meg a sportolók között, tehát van még munka bőven, van hova fejlődni. És a történelemből már tudjuk, hogy miként lehet propagandacélokra használni az olimpiai játékokat. Mint annyi minden mást és hogy az egész hová vezethet. Bár nem fogom megtudni, de picit azért érdekelne, hogy Hosszú Katinka, a legeredményesebb magyar olimpikon, aki már mondott nemet visszautasíthatatlan ajánlatokra, mit gondol erről. És meddig lesz rendben az, hogy bármit elvehetnek, ráírhatják, hogy az övék és semmi nem történik. Meddig?

adomány

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.