Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Mondanám megint, hogy leértünk az aljára, de tudom, hogy nem így van

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Soha nem indult még ilyen sikeresen olimpia a magyaroknak. Szász Emese, a 33 éves párbajtőröző tegnap egész nap hibátlanul vívott és megszerezte a csapat első aranyát. Hosszú Katinka az úszómedencében hatalmas világcsúccsal nyert 400 méter vegyesen, övé Magyarország sorban második aranyérme. Természetes, hogy erről szólnak a hírek, mindenki ünnepel, Orbán Viktor sem foghatja vissza magát rendkívül népszerű Facebook-oldalán és sütkéreznie kell a dicsőségben:

Remélem, mindenki hallja a suttyó többes szám mögötti egyszemélyes melldöngetést. Semmi baj nincs ezzel, csak öncélúan el akartam mondani, hogy engem elmondhatatlanul irritál. Szerencsére nem erről lesz szó, hanem még inkább ünnepet rontok. Mint tudjuk, az olimpiák történetében először kapott helyet az egyes országok csapatai között a menekültek válogatottja.

Ennek a csapatnak a tagjaként állt rajthoz a 18 éves Yusra Mardini a 100 méteres pillangó előfutamában. A lány a szíriai polgárháború elől menekült el, 25 nap alatt, Magyarországon keresztül jutott el Berlinbe. (ITT olvasható a története.) Majdnem a tengerbe fulladt, de mivel mégsem, tegnap leúszta a futamát, és bár az eredménye a továbbjutáshoz nem volt elég, a futamgyőzelemhez igen.

Ezt csak onnan lehetett megtudni, hogy az ember nézte amit lát, vagy elolvasta a híreket, mert történt ugyanis, hogy ifj. Knézy Jenő kommentátor figyelmét teljesen elkerülte a dolog. Olyannyira, hogy ugyan kényszeredetten felolvasta kik versenyeznek, de Mardinit kihagyta, ahogy azt is, hogy melyik csapat színeiben indult. Miután végighalandzsázta a futamot és endedélyt kért, hogy az érintett magyar versenyzőről, Szilágyi Liliánáról beszéljen (ahelyett, hogy), a végén talán benyögte, hogy ott van a képernyőn a számunkra teljesen érdektelen előfutam eredménye. Anélkül, hogy a nyertes nevét kimondja, akiről semennyire nem kívánt tudomást szerezni.

Nem tudom, hogy azok, akik most büszkén osztogatják közösségi oldalaikon Szász Emese és Hosszú Katinka fotóját és dagad a mellük a magyar aranyaktól, mennyire vannak tisztában az olimpia eszméjével, szellemiségével. Ahol az érmeken innen és túl, nem számít a vallás, a bőrszín, a nemzetiség, a származás, a hovatartozás, ahol a győzelem mellett kizárólag a sportszerűség fontos, amiből fakadóan tisztelet jár mindenkinek, aki végigcsinálta azt, amire vállalkozott. Még akkor is, ha utolsó helyen fut be.

Nem tudom, ifjabb Knézy Jenő utasításra cselekedett, vagy önként és dalolva, a fejében lévő vasfüggönynek engedelmeskedve hallgatta el, hogy egy szíriai menekült megnyert egy számára teljesen érdektelen, magasról leszart futamot. Bárhogyan is legyen, ez még az alapjáraton gusztustalan közmédiától is kimagaslóan aljas húzás volt. És még mielőtt az agyhalál által sújtott rettegők kikérnék maguknak: nem azért, mert egyetértenék muszlimok millióinak Európába telepítésével és arra vágyom, hogy simogathassam őket. Hanem azért, mert az a minimális elvárás az adófizetői pénzek milliárdjaiból fenntartott közmédiával szemben, hogy ha ne manipuláljon, ne hallgasson el önkényesen információkat.

Ha már elkerülhetetlen, hogy az olimpiát is gyűlöletpropagandára használják – amennyiben néha a riói közvetítéssel szakítják meg a migránsok-terroristák-üzenjünk Brüsszelnek-népszavazás végtelenített agymosást -, a korrektség, az elfogulatlanság foltjait és nyomait legalább illene hozni. Hogy legalább úgy tűnjön, mégiscsak ünnep ez a seregszemle, még ha mi, aljas geci, parancsra cselekvő közmédia és magyar kormány képtelenek vagyunk mindannak megértésére és tiszteletben tartására, amiről az olimpia szól. Arról, hogy itt senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés, mindenki egyenlő feltételekkel versenyezhet, mert itt most 17 napig népek, fajok, vallások békésen létezhetnek egymás mellett.

Hosszú Katinka aranyérme mellett Yusra Mardini előfutam-győzelme persze szóra sem érdemes – mondhatja ifj. Knézy (nem mondhatja!) -, de ez az alól az ocsmány húzás alól sem őt, sem a közmédiát nem menti fel semmi. Ha már az olimpia közvetítésére adta a fejét, ha egy sportcsatorna sportriporterének tartja magát, legyen már annyi becsület benne, hogy a futamgyőztes olimpikon nevét felolvassa. Még akkor is, ha egyébként rosszul van tőle, mert ez a munkaköri leírása része. Vagy ha a propagandának annyira kínos, hogy magyarok mellett mások is részt vesznek ezen a versenyen, akkor mi a búbánatért nem nyomták el a szír menekült futamát az uszító trágyával? Adásba sem kellett volna tenni azt a 2 percet.

Persze az, hogy egyáltalán erről beszélünk, hogy ez megtörténhet, szánalmas és elkeserítő. Mindig minden időkben az olimpiák idejére valahogy a világnak sikerült felfüggesztenie a gyűlölködést, a harcot, a konfrontációt és letette a fegyvereket. Mert az olimpia a béke szimbóluma. Mi ehhez is kevesek vagyunk.  Mert mindig lesznek két forintért megvehető szarkupacok, akik vagy parancsra, vagy önkéntesen jobban akarnak teljesíteni, akiknél a párthűség felülírja a szakmai, morális szempontokat.

A pártállam hirdetéseivel kitapétázott, Migráns4 nevű sportcsatornának álcázott sötét trágyadomb a világ legjelentősebb sporteseménye kapcsán politikai kampányt folytat és uszít. A világon ilyen nincs. Sehol. Hogy 100 migránsellenes hír között az élő közvetítésbe nem fér bele, hogy egy előfutamot egy szíriai menekült nyerte. Akinek az úszás mentette meg az életét, és aki 18 évesen kisebb bravúrt produkált. Ami ifj. Knézynek jelentéktelen, de neki óriási teljesítmény. Mondhatta volna ezt is, de nem mondta. Mert egy menekülttel, aki valójában egy potenciális terrorista migráns nem emlegethető egy mondatban a teljesítmény, az emberi nagyság. Mondanám megint, hogy leértünk az aljára, de tudom, hogy nem így van.

Frissítés: Az MTVA és ifj. Knézy is megmagyarázta.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.