Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbán a 21. század Nagy Sándora? Ja, nem

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem lehet egyszerű dolog úgy írni egy cikket, hogy megmondják, mit kell gondolnia a szerzőnek a fizetése fejében. Igaz, ezek a dolgok nem egyik percről a másikra alakulnak így, ha valaki leszerződik valahová, többnyire tisztában van vele, ki dobja a cupákot etetéskor.

A G. Fodor Gábor által az újságírás csillagos egére katapultált 888.hu munkatársai szerintem vért izzadnak azért, hogy megszolgálják a napi betevőt. Az részükről másodlagos dolog, hogy végső soron az adófizetők dobják össze – bár nem önkéntes alapon – azokat a tíz-, vagy százmilliókat, amit a kormány reklámmegbízásként a lap tulajdonosának nyakába önt. Ennek a pénznek – amiből a cikkek szerzőinek fizetése is származik – ára van. Néha nagyon nehezen megszolgálható ára.

Jutott ez eszembe erről a cikkről, amit éppen az imént sikerült elolvasnom. Bertha László régóta személyes kedvencem. Ő az a politológus-újságíró-polihisztor, akiről volt már szerencsém megemlékezni egy összelopkodott cikke kapcsán. Azóta abban az ügyben annyi történt egyébként – most láttam – hogy a 888.hu törölte az eredeti helyéről a cikket, hogy ne lehessen rátalálni, majd újra felrakták, immár kettes sorszámmal és belerakva a hivatkozásokat is. Mintha semmi nem történt volna. Teljesen olyan érzésem van, mint amikor valaki lop a közösből, majd lebukás esetén visszateszi és onnantól kezdve kikéri magának a számonkérést. Sőt, erkölcsi magaslatra álmodja magát.

Na, mindegy. Tehát ez a morális magasles – úgy is, mint Bertha László – megírta a mai, Orbán Viktort dicsőítő irományát. A Freie Zeiten című német lapra hivatkozva a 888.hu neves újságírója hosszasan mesélget arról, hogy a lapban megjelent véleménycikk szerzője szerint Orbán Viktor mekkora nagy ember és jóformán csak Nagy Sándorhoz hasonlítható.

Bertha élvezettel idézi a német cikk szerzőjének azon véleményét, miszerint:

„A szerző szerint Orbán Viktor egy nagy remény, aki nemcsak a visegrádi országokat és Kelet-Európát egyesítheti, hanem az ellenzéki mozgalmakat is szerte Európában és Észak-Amerikában. Orbán ellenállása a brüsszeli elittel szemben pedig nem hiábavaló.” (888.hu)

Sőt:

Orbán Viktor egy „európai hazafi”, akit végül a történelem tehet naggyá mint „Viktor, a Nagy!”

Hát én remélem, hogy sok Orbán-hívő olvassa G. Fodor veretes lapját és most igazán boldog perceket sikerült szerezni a szektatagoknak. Vagy ha mégsem, legalább az illetékes kormányzati szervek olvassák, akik döntenek a reklámpénzek egyik, vagy másik propagandalaphoz való eljuttatásával.

Mivel mi itt a Szalonnánál, ezen belül is jómagam (valamint az összes kollégám) aljas, szélsőliberális, álellenzéki, Sorosbérenc vagyok, voltam bátor közelebbről is megszemlélni a híres német lapot, aminek a cikkét idézte Bertha László. Gondolom ezt nem szerette volna simán ellopni, mert azért talán még neki is ciki lett volna ilyen nyilvánvaló seggnyalást előadni korán reggel.

Tehát: a Freie Zeiten címmel futó izé, ami német lap-ként jelenik meg a 888.hu cikkében, valójában egy, Németországban senki által nem ismert, nagyon-nagyon marginális valami. Igyekeztem berakni egy linket, ami a laphoz vezet, de nem lehetséges. Akit érdekel, keressen rá. Az oldal havi 14 500 olvasóval büszkélkedhet, ami német viszonyok között gyakorlatilag nulla, de még a magyar piacon is azok közé a kis blogocskák közé tartozna, amit a szerző anyukáján kívül pár véletlenül arra tévedő szerencsétlen olvas el olykor.

Az Orbánról szóló véleménycikk szerzője pedig egy még a Freie Zeitennél is kevésbé ismert – Young German néven futó – blogger, havi 12 ezer olvasóval.

Pocsék egy dolog lehet áttúrni a külföldi sajtót és a blogvilág legalját azért, hogy találjon az ember egy Orbán Viktort méltató irományt, amit aztán diadalmasan le lehet közölni. Csak az a gond, hogy az internet egyrészt nem felejt, másrészt bármit percek alatt meg lehet találni, ha veszi az ember a fáradságot, hogy keresgéljen.

Ez pedig így nagyon, de nagyon gáz. Szerintem.adomány

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.