Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Amikor a politológus nem csak hazudik, de lop is

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem mondom, hogy nem szentségeltem a 888.hu egyik cikke olvastán, mert de. A hirdetési bevételekkel gazdagon kitömködött, kormánytól nem túl távol álló portál mai számában egy Bertha László nevű illető, aki állítólag politológus, közölt egy minden eddigi szint alá menő – pedig ez önmagában is szinte lehetetlennek tűnik – irományt, a Nyugdíjasok felélik a jövőnket címmel.

A cikk – nevezzük így átmenetileg – lényegében arról szól, hogy az öregek rátelepszenek az országra, politikai egységet képezve valósággal zsarolják a kormányokat, hogy az ő jólétük legyen elsődleges, mert különben nem szavaznak rájuk. Márpedig ők – az idős, nyugdíjas emberek – döntik el a szavazófülkében a pártok, kormányok sorsát.

Ezek az emberek – még mindig a nyugdíjasokról beszélünk – felélték a múltat és most felzabálják a jövőt. Ezen túlmenően gyakorlatilag elüldözik a fiatalokat az országból.

És most jön a kurvanagy meglepetés.

A cikk lopott. De nem elég, hogy lopott, hanem még tudatosan és szándékosan el is torzította a (meg)szerző.

Lopásnak hívjuk azt, ha valaki úgy publikál saját néven egy anyagot, hogy a neki tetsző részleteket (vagy egészet) konkrétan átmásol, forrásmegjelölés, idézőjel, szerző megnevezése nélkül.

Amikor ez a valaki ráadásul úgy manipulálja a lopott anyagot, hogy annak tartalma és mondanivalója is nagyban torzul, az súlyosbítja a helyzetet.

Itt az eredeti írás,  itt pedig annak magyar fordítása. Harold James, a Princeton Egyetem történészprofesszorának cikkéről van szó.

„A jelenre való fókuszálásnak ugyanakkor messzemenő következményei vannak. A választásokon vesztes generáció, a fiatalok egy egészen más jellegű fegyvert forgatnak: a lábaikat. Azokban az országokban, ahol az idősek „uralkodnak”, a fiatalok általában olyan gyorsan hagyják el az országot, amilyen gyorsan csak lehetséges. Az oktatás azonban súlyos költségeket jelent az államnak, ami a fiatalok távozásával még komolyabb adósságterhet eredményez, hiszen a befektetés nem térül meg.” (888.hu Bertha László)

Az eredeti cikk azonban nem áll meg itt, ahogy teszi ezt Bertha László. Megoldást is javasol, ám ez – úgy tűnik – a 888.hu szerzőjének, vagy annak, aki megbízta ennek az irománynak az összeollózásával, már nem egyezett az érdekeivel, ezért nagyvonalúan átsiklott a következtetés felett.

„Jobb megközelítés lenne, ha a megfelelő intézkedésekkel próbálnák visszafordítani a fiatalok kivándorlását, ahogy azt Írország tette a 20. század végén, amikor is a gyors gazdasági növekedés azt eredményezte, hogy sok képzett munkavállaló visszatért azok közül, aki az 1980-as években hagyták el az országot. Ilyen fordulathoz azonban az szükséges, hogy a fiatalok hazája nyitottabbá és innovatívabbá váljon, ami nem egyszerű mutatvány, különösen akkor, amikor az idősebb generáció dominálja a politikát.”(vg.hu)

Így már kissé máshogy fest a dolog. Ennél is nagyságrendekkel súlyosabb torzítást találunk, ha tovább olvassuk a 888.hu cikkét. Olyan manipulatív hazugságot még a mi, bátran banánköztársaságnak nevezhető kicsiny országunkban is kevesen engednek meg maguknak, mint amivel a Harold James cikkének önkéntes örökbefogadója élt. Ilyesmit véletlenül, figyelmetlenségből, de még ostobaságból sem lehet elkövetni. Kizárólag tudatosan.

„Egyes elemzők egészen brutálisan írják le ezt a folyamatot, az idősebb generációkat az egykori európai gyarmatosítókhoz hasonlítják, akik mintegy kolonizálják a jövőt, felélve a gazdagságot és a tartalékokat, kietlenséget hagyva az általuk gyarmatosítottaknak, azaz a jövő generációinak. Az uralkodó énközpontú korszellemben azonban naiv gondolat a mostani, öregedő generációk önzetlenségére számítani.”(888.hu Bertha László)

Az eredeti szövegben ez így fest:

„A globális felmelegedés kapcsán például gyakran jön szóba, hogy az jelentős terhet ró majd a jövő generációira. Miközben ennek a tehernek a mértékét még nem számolták ki egyértelműen, az világos, hogy jelentősen lehetne csökkenteni viszonylag kis összegekbe kerülő, globális szinten megvalósuló beruházásokkal. Az országok azonban mégsem hajtanak végre ilyen beruházásokat. A szükséges kiigazítások megvalósítása már a következő generáció problémája lesz, és még többe fog kerülni. Ebben az értelemben a jelenlegi nemzedék egyfajta adót vet ki a következő generációra. Néhány elemző még drasztikusabb módon írja le ezt a jelenséget, azt állítva, hogy a jelenlegi generáció lényegében gyarmatosítja a jövőt, miután – ahogy azt sok európai gyarmatosító tette a múltban – elrabolja a vagyont, és egy kifosztott országot hagy a gyarmatosítottakra.”(vg.hu)

Azt hiszem, nem szükséges elmagyarázni, mi a jelentése az összefüggéséből kiragadott, teljesen más kontextusba helyezett szövegnek, szemben a valódi tartalommal.

Azt látjuk, hogy a kormány komoly erőket mozgósít annak érdekében, hogy az idős emberek lehetőleg ne túl sokáig terheljék a nyugdíjkasszát. A házigondozáshoz jutás nehezítése, az idősotthoni férőhelyek számának befagyasztása, a támogatások fokozatos megvonása, most pedig a tervezett – úgynevezett elfekvők – kiszervezése az egészségügyből és ezzel párhuzamosan fizetőssé tételük, mindegyike külön-külön és együttesen is azt tükrözik: a kormány elszánta magát arra, hogy megszabadul a tehernek ítélt emberektől.

Ennél undorítóbb dolgot nehéz lenne elképzelni. Ahogy annál mocskosabb húzásra is kevés példát tudnék mondani, amikor egy közpénzből hízlalt médiaszennygödör oly módon áll csatasorba ebben az ügyben, ahogy történt az a jelen esetben. Saját néven megjelentetni egy lopott anyagot, ráadásul úgy, hogy kiragadva, kiforgatva annak tartalmát végső soron alátámassza a propagálni kívánt gondolatot: az öregek minden baj okozói. Korrekt. Így a politika keze tiszta marad, de egymás ellen lehet fordítani a generációkat is.

Nem tudom, mi volt ennek az akciónak a lényege, mármint a 888.hu és Bertha László részéről. Benyalni a kormánynak? Besegíteni a propagandába? Vagy ennyi sem? Egyszerű lustaságból fakadó lopkodásról van szó? Úgyse veszi észre senki, a fizetés meg kell? Vagy még ez sem, hanem saját gondolat hiányában ez jutott valaki eszébe, hogy botrányt kavarjon és olvasottságot generáljon?

Bármelyik is, szánalmas.

FRISSÍTÉS

Mára virradóra a 888.hu ügyesen eltüntette a hivatkozott cikket. Ezzel az a baj, hogy az olvasók nem érik el – pedig azt gondolom -, meglehetősen etikusan helyeztem el a linket. Marad ami marad. Bemásolom a monitorfotókat.888 a888 b888 c888 d

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.