Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Szégyellje magát mindenki, aki légkondicionált termek sajtótájékoztató mikrofonjai mögül orbánozik, miközben az elszabadult maffia a szeme láttára veszi el az életterünket

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A hétfő hajnali, passzív rendőri segédlettel végrehajtott tarfejű akciózás óta eltört egy váll, egy random lánctalpas rakodó pedig simán végigsétált egy ligetvédő aktivista lábán. Nem a vállhoz tartozó lábon, hanem egy másikon.

Ma délelőtt  a Liget-projekt ellen tiltakozó aktivisták élőláncot alkottak a múzeum bontási munkálatai miatt felhúzott kordonok előtt, ahol bejelentett demonstrációjuk is volt. Néhányuk ellen szabálysértési eljárást indítottak. A rendőrök ugyan felszámolták a demonstrációt, azonban később az aktivisták mégis átjutottak a kordonon, és felmásztak a Közlekedési Múzeum épületére.

Jelen állás szerint a rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre, ahonnan egyesével kezdte elvinni az aktivistákat, akik odaláncolták magukat az épülethez. A Városfejlesztési Zrt. műszaki igazgatója a helyszínen bejelentette, hogy megindítják a bitrokvédelmi eljárást a Ligetvédők ellen. Aminek az lesz a következménye, hogy a tiltakozókat rendőri segítséggel eltávolíthatják a Hungexpó területéről is (volt Kertem).

A Liget körüli helyzetről egyébként itt olvasható egy tökéletesen összeszedett írás, amely vázolja azokat a körülményeket, amelyek miatt válltörésig, megfélemlítésig, retorzióig fajult a Közlekedési Múzeum és egy kétszáz éves park körüli jogvita.

Merthogy erről van szó. Miközben a Városliget Zrt. szerint teljesen jogszerű a kordonállítás a közterületen, ahol a munkálatokat bonyolítják, valójában a Városliget még mindig Zugló (a XIV. kerület) közigazgatási része – annak ellenére, hogy a fideszes többségű parlament a Városliget-törvény meghozásával a vagyonkezelői jogokat 99 évre átadta a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt-nek.

Egyáltalán nem tiszta tehát, hogy kinek mire van érvényes engedélye, a kopaszokat miért szabadították rá a civilekre és a rendőrség kivel szemben milyen alapon jogosult intézkedni. Ami viszont eléggé tiszta – és ez képezi alapvetően a probléma forrását -, hogy a Liget-projekt építkezési munkálatainak 2017-ben kell elkezdődniük, a bontást viszont már úgy kezdték el, hogy mégcsak végleges tervek sincsenek.

Miközben az abberált nemzeti konzultációk és a melldöngetően értelmetlen népszavazások degenerált kormánya elfelejtette megkérdezni a főváros lakóit, hogy szeretnének-e egy betonrengeteget a Városliget helyére, vagy szeretnék-e a százéves fákat égig érő kupacokban kivágva látni, a budapestiek túlnyomó többsége kérdezetlenül, csak úgy magától elutasítja a beruházást.

Nem is csoda, hiszen egy 200 milliárdos gigamelóról van szó, ami óriási lehetőség a kivitelezőknek, baráti körnek, Mészáros-féléknek. Ezért rohamtempóban neki kell veselkedni a közpénzes talicskának, a közvélemény meg nyelje le már megint, hogy egyáltalán nem lehet tudni, pontosan mi épül, hova épül és mekkora lesz.

A jelenlegi puskaporos hangulat, a recsegő vállak és a polgári engedetlenség mind erről szól, ezért van. A feszültség eszkalálódása ott van a levegőben, hiszen a kormányzat eltökélt szándéka, hogy az ellenkező előjelű polgári akarattal szembehelyezkedve, a demokratikus folyamatok nyílt leszarásával, ha kell erőszakkal is beépíti Budapest legrégebbi közparkját. Minél átláthatatlanabb és kaotikusabb a helyzet, annál jobban lehet lopni, nem? De.

Nem akartam, de mégis leírom: tegnap több ezer ember gyűlt össze a Hősök terén a futball válogatottat ünnepelni. Ezzel szemben néhány tucat, legfeljebb 50, egyre kimerültebb ember száll szembe a kigyúrt kopasz állatokkal, vagy a rendőrökkel azért, hogy akár testi sérülések árán megakadályozzon egy maffiabandát, hogy csillapíthatatlan közpénzéhségében szétverje a főváros leghíresebb, legrégebbi természeti örökségét.

Elviselik, hogy a rendőrök rángassák és tízezer forintokra bírságolják őket, mert graffitit akartak festeni a járdára, hogy kopasz verőemberek fenyegessék, lökdössék, megalázzák őket, miközben a kettesek a fotelban hátradőlve dünnyögik az orruk alatt: mit akarnak ezek, azt hiszik, hogy bármit is elérhetnek?

Nem tudom, mit érhetnek el és mit nem, de azt tudom: szégyellje magát az összes ellenzéki párt (és zenekara, tisztelet a kivételnek), aki most nyári szabadságát tölti és áztatja a lábát valami mediterrán pocsolyában ahelyett, hogy egy emberként állna oda ezek mögé az aktivisták mögé. Szégyellje el a pofáját minden olyan álellenzéki politikus, aki asszisztál ennek az újabb arculcsapásnak a kivitelezéséhez, aki pontosan tudja mekkora korrupciós pénzek lapulnak ebben a projektben (a környezetvédelmi szempontokat nem is említve!) és mégis kussol, leszarja, mert neki így is, meg úgy is jó lesz.

Igen, szégyellje magát mindenki, aki légkondicionált termek sajtótájékoztató mikrofonjai mögül orbánozik, miközben az elszabadult maffia a szeme láttára veszi el az életteret tőle és a gyerekeitől. És az is, aki futballistáknak csápol a jelenben (jól teszi), de félrefordítja a fejét, amikor a jövőjét lopják ki alóla fostalicskával.

A Városliget beépítése, az egész építkezés egy rohadt nagy kamusztori: a pusztítás és a lopás a lényeg. Mert ha nem az lenne, akkor pontosan tudnánk mit, miért, hogyan tesznek, akkor nem kellene megint elsunnyogniuk a tervezést, nem jelennének meg az éjszaka leple alatt kopasz végrehajtók és megfélemlítők, és nem éppen azok lennének letiltva az információk megismeréséről, akiknek az életét a leginkább érinteni fogja.

Amíg van mit zabálni, amíg ingyenes a Facebook, és amíg ez a Fidesz ellenzéke, amelyik most, addig nincs megállás a lejtőn. Addig ugathatják összkormányzatilag kórusban és felváltva, hogy Brüsszelnek meg kell hallania az emberek hangját. A sajátjaik hangját meg majd kopasz izompacsirtákkal hallgattatják el. És úgy is jó lesz.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.