Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Sötét alakok a Zsolnay körül

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Biztosan nem sok olvasó emlékszik már rá, de idén februárban már foglalkoztunk a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-vel. Az akkori cikk elég részletesen elmeséli a manufaktúra hányatott sorsát egyészen 2016. februárjáig, amikor a Magyar Közlönyben megjelent a döntés: a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű szervezetté nyilvánította a céget, mégpedig a csődtörvény alapján. Már akkor megírtuk, hogy általában nem jelent jót, ha a kormány elkezd valakit, valamit védeni. Az többnyire eltűnik, ellopják, a földdel válik egyenlővé, a helyét behintik sóval és még csak a védekezésre sem kap lehetőséget.

Alig négy hónap telt el és a gépezet brutálisba kapcsolt. Február óta sorozatos ellenőrzéseket tartottak a manufaktúránál, majd június elején a Páva Zsolt vezette helyhatóság frissen megszerezte a Ledina Kerámia Kft.-t és ebbe a cégbe átvett mintegy 130 Zsolnay-alkalmazottat, lényegében működésképtelenné téve ezzel a Zsolnayt. Azt ugyan még senki nem tudja, a frissen átcsábított alkalmazottak mit fognak csinálni és főleg ki és miből fog fizetést adni nekik. A Zsolnay többségi tulajdonosa – Bachar Najari – szerint az alkalmazottakat fenyegetéssel vették rá az átlépésre.

Azt állítja Najari, hogy már múlt ősszel felbukkant a Zsolnaynál a  West Hungária Bau – ez a cég vásárolta meg  Tiborcz István Green Investments and Solutions Kft.-jét – és a WHB nevében Paár Attila vételi ajánlatot tett a Zsolnay 50 százalékos tulajdonrészére és a menedzsmentjogokra.

A  West Hungária Bau neve ismerős lehet a Várkert Bazár, vagy a Közszolgálati Egyetem munkálatai kapcsán is. Tehát ők vették meg Orbán Viktor vejének a vállalkozását, amely vállalkozás viszont felerészben tulajdonolja a közbeszerzéseken oly nagy sikerrel szereplő Elios Innovatív Zrt.-t, amiből Tiborcz István sikerrel kilépett, amikor az Európai Unió csaláselleni hivatala nyomozni kezdett a hihetetlen sikerekkel büszkélkedő cég után.

Remélem, mindenkinek sikerül fognia a zsinór végét, nehogy fonalat veszítsünk.

Tavaly ősszel a Pécs Holding Zrt. értesítette Najart, hogy el kívánja adni a tulajdonában lévő – 19 százaléknyi – részvénycsomagját egy építőipari cégnek. Najar állítása szerint a vevő a West Hungária Bau lett volna. Najarnak – többségi tulajdonosként – elővásárlási joga van. Nem járult hozzá, hogy a Pécs Holding külső vásárlónak értékesítse a részvénycsomagot.

Zárójel: Ugyanez a Bachar Najari azt is állította a mai sajtótájékoztatón, hogy a West Hungária Bau megzsarolta őt, mondván: adják át – ellenszolgáltatás nélkül – a WHB számára a Zsolnay 51 százalékát, ezek után kisebbségi tulajdonosok maradhatnak, és akkor nem csinálják ki Najariékat.

Ezt követően állítólag Paár Attilla – állítólag kormányközeli – üzletember meg akarta vásárolni a Zsolnay Porcelánmanufaktúra felét és a vezetői jogokat. Bachar Najari nem adta. Februárban a Magyar Közlönyből derült ki – Najari számára is – hogy a kormány védelem alá vette a Zsolnayt, miközben ezt csak csődeljárás alá vont vállalatok esetén lehet megtenni, a Zsolnay pedig nem állt csődeljárás alatt.

Najari egymilliárd forintot tett be a Zsolnayba.

Idén májusban a Magyar Fejlesztési Bank felmondta a Zsolnayval kötött hitelszerződését és felszólította a céget, hogy 10 napon belül fizesse ki a 413 millió, kamatokkal növelt hiteltartozását.

A bank néhány nappal később, még a határidő lejárta előtt azt közölte, hogy eladta a követelését – a HVG információi szerint nagyjából negyedáron – egy hazai építőipari cégnek.

Közben – bár Najari felesége, Cséplő Petra már bejegyeztette a Zsolnay védjegyet saját cége nevére, majd átadta azt a Zsolnay Manufaktúrának -, a két Zsolnay örkös, Mattyasovszky Zsolnay Viktor és Mattyasovszky Zsolnay Zsófia is be óhajtja azt jegyeztetni saját nevében és ezért pert indítanak.

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy bár a Zsolnay Manufaktúra két nagy megbízást is kapott, a budai Várban a Szent István-terem, valamint a Párisi-udvar rekonstrukcióját, kétséges, hogy meg tudják csinálni a munkát. Főleg úgy, hogy az alkalmazottak többsége sajnálatosan felmondott és a pécsi helyhatóság  Ledina Kerámia Kft.-jébe ment inkább, ahol immár vannak alkalmazottak, közpénzből működik a Kft., csak éppen munka nincs.

Tegnapi hír, hogy valaki fegyverrel belőtt a Zsolnay budapesti irodájának ablakán. Gyorsan kiderült, hogy ez nem teljesen így van, nem történt fegyverhasználat. Egy kővel dobták meg az üveget.

Nem tudom, a kedves olvasók mennyit értenek ebből az egészből, de én nem túl sokat. Egy valami tűnik biztosnak: a történet körül annyi sötét alak nyüzsög, hogy ehhez képest egy közepesen gusztustalan zombifilm csak rózsaszínű gyermekmese.adomány

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.