Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A Zsolnay kálvária

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Magyar Közlönyben megjelent, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. azóta is csodálkozik. Mégpedig az jelent meg, hogy a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánítja a csődtörvény alapján a hányatott sorsú, de mostanra révbe érni látszó gyárat. A csodálkozás oka pedig az, hogy a cég információi szerint a gyár ellen nem érkezett csőd- vagy felszámolási kérelem a pécsi törvényszékhez, és ehhez nem is áll fenn jogalap. Erről a tényről a Zsolnay Zrt. az MTI-hez eljuttatott közleményében számol be.

Általában nem jelent jót, ha a kormány elkezd valakit, valamit védeni. Az többnyire eltűnik, ellopják, a földdel válik egyenlővé, a helyét behintik sóval és még csak a védekezésre sem kap lehetőséget.

A Zsolnay 2006 elején, térítésmentesen, de másfél milliárdos tartozással együtt került az ÁPV Zrt.-től az önkormányzathoz. A vállalat 99,84 százalékban a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. tulajdona lett.

A neves porcelánmanufaktúra 2010-ben jutott válságos helyzetbe, ekkor a többségi tulajdonos, Pécs Holding Zrt. vevőt keresett a kisebbségi (49 százalékos) részvénycsomagra.

2010 júniusában a Manufaktúra-Befektető Kft. (M-B) lett a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. kisebbségi tulajdonosa, a 49 százalékos részvénycsomag és a két szavazatelsőbbségi részvény megvásárlásával.

A Manufaktúra-Befektető Kft. 2011 elején kezdeményezte a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt.-vel kötött szindikátusi és részvényátadási szerződés módosítását annak érdekében, hogy a fizetési határidőt két hónappal, 2011. május 31-ig hosszabbítsák meg, mert a vételár felét kitevő (225 millió forint) és a szerződés szerinti tőkejuttatáshoz (500 millió forint) szükséges összeget a Manufaktúra-Befektető Kft. nem tudja időre biztosítani.

2011 májusában a Közgép Zrt. bejelentette: megvásárolja a Manufaktúra-Befektető Kft.-től a 49 százalékos részvénycsomagot és a menedzsmentjogokat.

2011 júliusában Németh Miklós, a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. vezérigazgatója lett a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatóságának az elnöke. A Közgép a Manufaktúra-Befektető Kft.-n keresztül május végén szerezte meg a porcelángyár 49%-os részvényhányadát illetve a menedzsmentjogokat biztosító szavazatelsőbbségi részvényeket.

2012 első fele gyakorlatilag a gyár élet-halál harcával telt, mivel a Közgép nem hajtotta végre a szerződésben vállalt 500 milliós tőkeemelést, anyagi nehézségeire hivatkozva.

2012 július elején a Közgép felajánlotta megvételre Pécs városának a 49 százalékos részvénycsomagot és a menedzsmenti jogokat. Páva Zsolték elfogadták a gáláns ajánlatot, ugyanis a Közgép 1, azaz egy forintért adta a részvénycsomagot. Az addig a porcelánmanufaktúrába nyomott 400 millió forintot sem kérte vissza. Hiába, az úr a pokolban is úr és mindenkinek állampolgári joga hülyének lenni.

Szintén 2012 júliusában a pécsi önkormányzat közgyűlése jóváhagyta a 49 százalékos tulajdonrész visszavásárlását (egy forintért), valamint arra kérte a polgármestert és a városi vagyonkezelő vezérigazgatóját, hogy a cég további működése érdekében készítsék elő az állami szerepvállalás jogi formáját és a kisebbségi részvénycsomagra keressenek új befektetőt.

2012 novemberében már volt is jelentkező a részvénycsomagra, egy svájci állampolgárságú szír üzletember.

2013 februárjában  Bachar Najari, svájci-magyar üzletemberé lett a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 74,5 százalékos tulajdonrésze. A befektető a pakettért 180 millió forintot fizetett a városnak és a későbbiekben félmilliárd forint tőkejuttatást nyújt a gyárnak. Budai Gyula örömmel tudatta: az értékesítés illeszkedik a kormány keleti nyitás politikájába. Páva Zsolt támogatásáról biztosította a befektetőt.

2014 januárban a pécsi MSZP frakció kezdeményezte a Zsolnay részvények visszavásárlását és állami kézbe adását. Tóth Bertalan frakcióvezető indoklása szerint Bachar Najari nem teljesítette teljes egészében a szerződésben foglaltakat, amennyiben nem fizette be időben a tőkejuttatás esedékes, 100 milliós részletét, hanem ingatlanapporttal óhajtotta azt kiváltani.

2014 júniusában levelet írt Páva Zsolt polgármesternek Mattyasovszky Zsolnay Viktor, a Zsolnay-gyár alapítójának leszármazottja. Szerinte a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosának felesége – Cséplő Petra – tulajdonában lévő Swiss Art Kft. ellopta a márkanevet azzal, hogy megszerezte felette az európai védjegyoltalmat. Arra a kérdésre, hogy miért nem a Zsolnay Zrt. védette le a márkanevet, Cséplő Petra azt felelte, azért, mert férje így látta jónak.

Másfél évnyi csend után szerdán robbant a bomba. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosa a Magyar Közlönyből értesült a kormányrendeletről. A cég közleményben reagált a történtekre. Szerintük nem folyik csődeljárás a Zsolnay ellen, a többségi tulajdonos minden kötelezettségét teljesítette, megtartotta a munkahelyeket és a Zrt. komolyan megvetette a lábát a nemzetközi piacokon is, az üzemet folyamatosan fejlesztik. Ezért érthetetlen számukra a Kormány döntése. A közleményt szignáló Cséplő Petra szerint az egyre jobb mutatókkal rendelkező gyárat meg kívánja vásárolni egy építőipari cég, amely cégnek módjában áll állami segítséggel elérni a célját.

Hogy valóban csődközeli állapotvan van a Zsolnay, vagy éppenséggel a már talpraállt, nyereséges céget akarja valaki megszerezni, netán a (valószínűleg) nem kellő körültekintéssel előkészített szerződés következményének (egy külsős cég szerezte meg a Zsolnay védjegyoltalmat) korrekciója zajlik, az most még nem tudható.

Az azonban biztos, hogy megérdemelné már ez a nagy múltra visszatekintő, határokon túl is ismert manufaktúra és annak dolgozói, hogy nyugvópontra jusson a cég körül évek óta zajló hercehurca.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.