Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Mi a f*sz történik ebben az országban?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nekem ez egy kicsit sok volt így egymás után, az az igazság. Múlt héten valami szenilis kereszténydemokrata, bizonyos Rubovszky György kotyogta el a sajtó kameráinak és mikrofonjainak kereszttüzében, hogy nem létezik, hogy újraválasszák Ádert, mert a Viktor nem engedi. Mivel a kamera és a mikrofon körülbelül bármennyi adatot képes rögzíteni, ez is kiderült. Pedig nem ránk tartozott. Mint ahogy az sem ránk tartozik, hogy ki lesz a nem létező köztársaság soros (jajjj) elnöke. Mert minket senki nem választott meg, tehát kussoljunk.

Aztán jött a következő gyomorszájra célzott hírecske tegnap: Csányi Sándor meg akarta venni a Tescót, de Orbán ezt sem engedte. Azért ez így megvan, nem? Hogy a leggazdagabb magyar (Sorost leszámítva, de ő nem is magyar, csak amikor a TV2 elől rejtőzködik), aki más kontextusba helyezve egy nem éppen közönséges uzsorás, hanem a magyar nemzet uzsorása (by Lázár János) azért nem vásárol meg egy kelet-európai üzletláncot, nevezzük Tescónak, mert a lengyel választások előtt Orbán Viktornak nem szerencsés ujjat húzni a Kaczyński-féle lengyel Jog és Igazságosság nevű populista-nemzeti párttal, amely szintén a hazai tőkéseket szeretné erősíteni és ugyanazt az illiberális utat járja, mint a Fidesz-kormány.

Ha csak a fele is igaz annak, amit a Figyelő ír, a recesszió felé sodrodó magyar gazdaság állapotára való tekintettel ez is egy újabb magyarázat arra, hogy  miért rohad meg az az ország, ahol mindent a politika kézivezérlése működtet. Ez még akkor is így van, ha egyébként Csányi Sándorról, a legnagyobb magyar bank tulajdonosáról, a kormányközeli oligarchák és üzletemberek első számú hitelezőjéről már eddig is tudni lehetett, hogy egyértelműen a kormány csecsén lógó vállalkozók sikeréhez kötötte saját útjának és üzleteinek nagy részét.

Tehát adott egy gyengélkedő Tesco, amely a német hálózatok erősödése miatt folyamatosan veszít brit piacaiból, ami negatív hatással van a kelet-európai hálózatokra is. Bár az idegenszívű multi tagadta-cáfolta az eladási szándékot, úgy tudni, hogy a dél-koreai leánycég után a kelet-európai üzleteket is eladná. Ezek iránt érdeklődik a legnagyobb agrárgazdasági-élelmiszeripari szereplő, Csányi Sándor bácsi, akinek régóta dédelgetett álma, hogy beszálljon a kiskereskedelembe, mert abba még eddig nem sikerült neki.

A Figyelő számításainak helyénvalóságát most nem vitatom (bár ránézésre kicsit sántítanak a számok), fogadjuk el, hogy így van: a régiós Tesco nagyjából 10 milliárd euróba kerülhet, de ha nem számoljuk a cég tartozásait, és Csányiék ügyesen tárgyalnak, akár 3 milliárd euróért, vagyis nagyjából 1000 milliárd forintért megszerezhetik az egész kelet-európai hálózatot. Csányi Sándor OTP-vezér érdekei mellett szól, hogy a megvásárolt üzletekbe bankfiókokat telepítve akár 8-10 millió új ügyfélre tehetne szert, Csehországban és Lengyelországban is terjeszkedhetne. Arról már nem is beszélve, hogy az agrár- és élelmiszeriparban utazó Csányinak is kedvező lenne a Tesco felvásárlása, hiszen a Bonafarm-csoport (aminek része a Pick és a Mizo) 50 milliárd forintos új piachoz juthatna, ha egy érdekeltségbe kerülne a Tescóval.

És ekkor jött Orbán Viktor és az ő hatalmi-politikai érdekei. Nem mintha egy percig is Csányi milliárdjai és érdekei miatt aggódnék, vagy meg akarna szakadni az én szívem azért, hogy egy ekkora nagy üzletet hagy elúszni. Ha egyáltalán aktuális volt, vagy lesz a dolog. Nem mintha nem lenne egyértelmű Csányi Sándor tökig összefonódása Orbán Viktorral, nem mintha nem Csányi Sándor hitelezné Orbán Viktor strómanjait. De.

Tekintsünk el egy pillanatra Csányitól és pusztán egy gazdasági/piaci szereplőről és egy ország földönfutó miniszterelnökéről beszéljünk (tegyük fel, hogy jobb helyeken van ilyen): mégis mi a f*sz történik ebben az országban?

Egy állítólag vagyontalan senkiházi (ez csak úgy mellékesen) miniszterelnök politikai indíttatásból megvétózhat egy alsóhangon 1000 milliárd forintos gazdasági-piaci ügyletet?

Ennyire nyilvánvaló és magától értetődő, hogy a miniszterelnök politikai ambíciói írják felül az egész rothadó magyar gazdaságot?

Visszatért, vagy el sem ment a szocializmus? Vagy közben már felosztották egymás között az országot?

Mi az, hogy Orbán nem akar feszültséget a lengyelekkel? És ha a lengyelek akarnák felvásárolni a magyar Tescót, akkor azért kapna a fegyveréhez?

Egy miniszterelnöknek mióta tartozik a hatáskörébe engedélyezni, avagy megtiltani, hogy állítólag autonóm (Csányi talán valaha az volt) gazdasági szereplők mit vásárolhassanak, mibe fektessék a pénzüket annak függvényében, hogy ő kikkel akar jóban lenni és kikkel nem?

Ja, hogy most éppen nem aktuális a duma az extraprofitot termelő mocskos multikról? Most nem jött volna jól, hogy nemzeti-turulhímzéses tulajdonba kerüljön a magyar emberek hátán fát vágó, kizsákmányoló, idegenszívű  hipermarket, mert Orbán személyes külpolitikai érdekei sérülnének?

Igen, ez van. A nemzet uzsorása, a minden hájjal megkent Csányi Sándor és a stróman-gyanús oligarchákat láncon tartó, csóró-vagyontalan Orbán Viktor ültetvényévé süllyedt ez az ország. Egy olyan helyen, ahol így születnek gazdaságot érintő döntések, amint a fenti ábra mutatja; ahol néhány ember kezében a gyeplő; ahol nincsen autonóm középvállalkozói réteg; ahol az egyszemélyes, mindenen átgázoló politikai akarat okán lehetőség sincs erre; ahol a jól fekvő kőgazdagok kiszolgálják a politikát és fordítva, ott semmi más nem várható, mint a közelgő becsapódás.

Máshol ilyen hírektől lángba borul az ország, itt ez a dolgok normális menete. Meg az, hogy holnap együtt nézik a BL-döntőt Milánóban. Kurvára szar lehet a leggazdagabb magyarnak lenni. Hogy ennyi idősen, ekkora vagyonnal még mindig egy hatalommániás szotyolaköpködő akaratának kelljen engedelmeskedni. Már ha az ember nem akar Simicska sorsára jutni, ugye. Szánalmas, gyomorforgató. Nekünk, akiket senki nem választott meg és senki nem kérdezett.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.