Aurora, Albayzin királynője

Fotó: Lázár Gergő Fotó: Lázár Gergő

Mint arról korábban írtam, három körmenet emelkedik ki a Szent Hét eseményeiből Granada városában. A város leghíresebb kerülete, az évezredes mór hagyományokkal rendelkező Albayzin.

A szűk, emelkedőkkel tarkított városrész sikátoraiban járva az embernek az az érzése támad, mintha egy másik korba tévedt volna. Szultáni paloták, óriási, rejtett kertekkel tarkított egykori kastélyok, amerre csak a szem ellát.

Ez a csodálatos környezet ad otthont a hegy kirájnőjének, Aurorának. A dombtetőn álló Testvériség templomából indul és ide tér vissza a menet.

Ugyan a menet útvonala nem igazán hosszú, de annál kegyetlenebb. Megszámlálhatatlanul sok lépcsőfokon kell a costaleroknak Aurora hatalmas szobrát a vállukon cipelniük. És ha ez nem lenne elég, a szűk sikátorokban, olykor két méternél is keskenyebb fordulókkal is meg kell küzdeniük.

Aurora templomátol, egészen a folyó deltájáig állnak, illetve ülnek az emberek. Több tízezer ember, gyerekek, felnőttek, idősek. Mindenki itt van, családok, barátok. A menet hossza jóval meghaladja az 1 kilométert.

Sokan órakat várnak csak azért, hogy akár egy pillanatra is lathassák királynőjüket.

Az elmúlt évtizedekben megváltozott Albayzin lakossága. Többszáz csigány család települt be a kivülröl ugyan lakóházaknak tűnő, de valójában barlangokat rejtő épületekbe. Ezek az újonan betelepült családok inkább Aurorát tartják saját szentjüknek, mintsem a Cigány Hegy Krisztusát.

Aurora napján az izgalom szinte kézzel tapintható Albayzin macskaköves utcáin. Az órák óta várakozó tömeg – többnyire családok – sírva köszöntik a templomból kilépő szentet.

A menetet övező utcákon fesztiváli hangulat uralkodik, százak éneklik ódáikat királynőjükhöz, akit néhol a costalerok spontán táncra perdítenek.

A menet hajnal kettőkor ér véget, de ez korántsem jelenti, hogy vége lenne a napnak. Miközben Aurora, Albazy királynője visszatér hegyi templomába, a Daro folyó partján a néma menet megkezdi útját a város katedrálisa felé.

Fotó: Lázár Gergő
Fotó: Lázár Gergő
Indulásra várva
Indulásra várva
Csak egy pillantást
Csak egy pillantást
Fotó: Lázár Gergő
Fotó: Lázár Gergő
Megérkezett
Megérkezett
Albayzin királynője
Albayzin királynője
Fontos részletek
Fontos részletek
Amerre elhalad
Amerre elhalad
Egy év várakozás után
Egy év várakozás után
Éjfélkor
Éjfélkor
A királynő hazatért
A királynő hazatért
Mezítláb is, de végig kell menni
Mezítláb is, de végig kell menni