Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Semana Santa – előkészületek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Magyarként, főleg magyar fotósként Spanyolországban élni, nem túristaként, hanem belülről látni az ottani emberek életét, izgalmas kihívás.

Ráadásul Granadában élni akkor, amikor az év legfontosabb vallási eseményére készül a város, az egész régió és az ország, egészen különleges kaland.

Végigfotózni az előkészületeket, ahová nagyon ritkán engednek be fényképezőgépet, majd lépésről-lépésre követni az eseményeket, minden fotós álma.

Most ezt a varázslatos hangulatú, hol borzongatóan komor, hol áhítatos, hol vidám ünnepet szeretném bemutatni. Úgy, ahogy én és a fényképezőgépem láttuk.

Semana Santa – avagy a Szent Hét – Spanyolország, azon belül is Andaluzia egyik legnagyobb vallási ünnepe. Emberek milliói özönlenek az utcákra, hogy újra láthassák azt, amire egy évet kellett várniuk. Én most Granada városának három legizgalmasabb felvonulását fogom bemutatni.

Valójában az ünnepre már jóval előbb megkezdik a felkészülést. A szentek szobrait pompás ruhákkal ékesítik, megvarrják a felvonulók különleges öltözékét, előszedik a szekrények mélyéből a féltve őrzőtt csipkéket, díszeket.

e2

e4

 

A Szent Hetet megelőző egy hónapban az egész régió lázas készülődésbe kezd. Elképesztő hangulata van annak, hogy esténként zenekarok próbáit lehet hallani a város minden zugában, zene szól a kisebb tereken, sikátorokban és a város központjában, de az elhagyatott parkolókban is. Hetekkel a Semana Santa előtt megkezdődnek a körmenetek.e3

Minden vallási közösség – Cofradía  – saját Jézus és Szűz Mária szobrot őriz a templomában. Ezek a szobrok a Szent Hét előtt útra kelnek, templomról templomra járnak ünnepélyes körmenetek kíséretében.

A körmenetek befejeztével a város felkészül a Szent Hétre, mely a közösség legfontosabb eseménye. Az első nap reggelén megtelnek az utcák emberekkel. Spanyolok tízezrei – a legjobb helyek reményeben – már órákkal a tényleges kezdés előtt a templomok előtt várakoznak.

Mindenki izgatott, hiszen egy éve várnak arra, hogy újra láthassák a szentek menetét.  A hét minden napján kora délutántól egészen másnap hajnalig 4-5 menet szeli át a várost.

Ha nem is tudja az ember, melyik menet milyen útvonalon mozog, a sokszor legalabb 100 fős zenekarok hangja és a füstölők mindent átható illata útba igazítják a kíváncsiskodót.

fKülönböző Cofradíak egészen eltérő hagyományokat követnek, de van öt olyan elem, ami közös.

Minden menet elején a csúcsos sapkás penitentesek nyitják meg a sort, gyertyával a kezükben.

18 Őket Jézus Krisztus szobrát hordozó, úgynevezett paso követi. Ezek legtöbbször fából készült építmények, melyeken fafaragó mesterek dolgoztak évekig. Egy ilyen fa keret tömege meghaladja az egy tonnát.2

Minden keret alatt, rejtve maradnak Semana Santa igazi hősei, a costalerok. Ők azok, akik ezeket a monstrumokat a vállukon, illetve nyakukon cipelik, sokszor 10 órán keresztül, hegyre fel és hegyről le.

3 Őket követik a zenekarok, majd az úgynevezett mantillák, fekete gyászruhába öltözött asszonyok.c

8

A sort Szűz Mária szobra zárja.

szmAz ünnepélyes menet hossza akár az egy kilométert is elérheti. Ilyenkor mindenhol szinte tapintani lehet a várakozást, érezni lehet a közösség erejét. Nem számít, hogy valaki vallásos, vagy sem, ezekben a napokban összetartoznak.

A Szent Hét kezdetén a legfontosabb, mindenkit érdeklő kérdés az, hogy fog-e eső esni azokban a napokban. Ha igen, akkor a szentek nem jönnek ki a templomból. Akkor tízezrek sírnak az utcákon és a templomokban. A hosszas készülődés, rengeteg munka, várakozás hiábavaló volt, egy újabb évet kell várni.

Pedig az igazán izgalmas rész most következik.  A következő részekben követni fogjuk Aurorát, Albayzin királynőjét, felmegyünk a cigányok hegyére, ahová az év 364 napján nem mehetnénk és részt veszünk az éjfélkor induló néma menetben.

Folytatás következik…

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.