Április 28,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Egyéb


Azoknak elég volt a talicska, ezeknek már a kamion is kevés

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,566,300 forint, még hiányzik 433,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Lehet szidni a gyurcsánybajnaieszdéeszelmúltnyolcév vonalon mindenkit aki él és mozog, sőt kell is, de baromira dühítő és egyre dühítőbb, hogy ebben az országban minden egyes állami cég pártkatonák gyűjtő- és kifizetőhelyévé lett.

Jut eszembe ez arról, hogy néhány nappal ezelőtt, még kari előtt, Tarlós István főpolgármester úr sértődötten benyögte: mivel nincs pénz, elvtársak, nincs pénz, muszáj lesz megszopatni a városi agglomerációban élő adófizetőket. Vagyis a főváros kivonul az agglomerációs közlekedés finanszírozásából.  Vagyis a Budapest határán túlmenő HÉV-ek és buszok jövőre már csak a főváros határáig járhatnak. Ha meg azon túl is, akkor azt tessenek megbeszélni a drága magyar állammal.

Pénz pedig azért nincs, elvtársak, (pedig én tegnap is mondtam, hogy van itt pénz mindenre) mert a parlament egy olyan törvénymódosítást fogadott el, amely szerint a fővárosnak saját iparűzési adóbevételéből kell megoldania teljes egészében a BKV finanszírozását. Ez pedig évi 11 milliárd forint nettó veszteséget okoz a BKV-nak.

Natehát. Ehhez mérten értelmezendő az a hír, amely arról tájékoztat: a BKV száz, cégjegyzésre jogosult alkalmazottjából 27 darab felsővezető 1 millió forintnál többet keres (a vezérigazgató úr fizuja nem egészen 2) , további 25 darab pedig 700 ezer fölötti összeget visz haza, és a többiek sem kezdenek el éhezni huszadika körül.

Most arról különösebben nem fogok elmélkedni, hogy a BKV-bérlet megfelelője Bécsben olcsóbb úgy, hogy ott a nettó átlagbér 510 ezer forint. (ITT egy 2013-as elemzés, aktualitásából mit sem veszített.) Arra sem térek ki, hogy természetesen végül meglesz a megoldás az agglomerációs közlekedésre is, csak nem Tarlós, hanem Orbán Viktor jótéteményeként fogja előadni a propaganda.

Amit viszont lehetetlen szó nélkül hagyni, az pontosan ez a hosszú évek óta szándékosan fenntartott állapot: lélegeztetőgépen tartanak egy veszteséges, vízfejű állami céget, amely kizárólag arra alkalmas, hogy elnyelje a közpénzt. Nem az agglomeráció beszüntetésével kellene fenyegetőzni, urak, hanem ezt az irdatlan nagy vízfejet kellene már lerúgni. Persze ha valakinek érdeke lenne egy ilyen kifizetőhelyet felszámolni. De nyilván nem az, Demszky óta tudjuk, és azóta csak egy dolog változott.

Piaci viszonyok között elképzelhetetlen, ami itt zajlik: hogy egy adóforintokkal kitömött, megtámogatott cég, amely akkora veszteségeket halmoz fel amekkorákat, ráadásul egy ekkora pofátlan vízfejet tartson el.

Egy multinacionális cég, amely évente több (tíz) milliárdos nyereséget produkál, annak a vezetői keressenek ennyit, sőt, ennek a többszörösét is, leszarom, nincs és nem lehet közöm hozzá. De itt nem erről van szó. Hanem arról, hogy egy sorozatosan, minden évben veszteséges állami vállalatnál, amelynek még a flotta fenntartása is gondot okoz, amely – Mercedes buszok ide vagy oda – képtelen európai színvonalú szolgáltatásokat nyújtani, olyan fizetésekre telik, mintha egyébként minden fasza lenne.

A kutya nem turkálna ezeknek a tisztelt felsővezetőknek a zsebében, ha minden flottul menne, ha a méregdrága jegyek és bérletek mellett nyereséges lenne a cég, ha folyamatosan fejlesztené a gépparkot, ha nem a dolgozók béreinek rovására kapnák a célprémiumokat, az ön-és végkielégítéseket a menedzserek. Nade így hogy?

Hát így. Amazoknak még elég volt a talicska, ezeknek már a kamion is kevés. Ja, és akit érint, bassza meg az agglomerációs tömegközlekedését, amíg a végletesen szervilis Tarlós egyezségre nem jut Orbánnal. Vagy örüljön addig is, hogy legalább az agglomeránsok jól megszívják. Vagy fel lehet szállni a kisvasútra is. Vagy valami.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.