Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VIBRÁTOR


Van itt pénz mindenre, elvtársak!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Olvasom, hogy idén is megjelent a Hivatalos Közlöny karácsonyi száma. Mégpedig azért, mert állítólag vannak a 2015-ös költségvetésnek fel nem használt tételei, megtakarításai, amelyeket nagylelkűen szét lehet szórni a karácsonyi áhítat előtt, közben, után.

Egészen pontosan 70 milliárd forintról van szó. Kíváncsi voltam ennek a 70 milliárd forintnak a sorsára, ha másért nem is, azért mindenképpen, mert december 8-án a kórházak lejárt tartozása már a 45 milliárd forintot rugdosta. Példának okáért.

Ha ezt a 70 milliárd forintot csak és kizárólag ehhez a 45 milliárdos fekete lyukhoz viszonyítjuk is, a helyzet több mint gyászos. Miközben az egészségbiztosító kemény 12 milliárdot kap gyógyító-megelőző ellátásokra, 20 milliárddal tőkésítik fel az Eximbankot, 6,9 milliárdot költenek a Belügyminisztérium infokommunikációjára, 3 milliárd megy kormányzati propagandára és konzultációra, 7,9 milliárd forintot pedig az önkormányzatok kiegészítő támogatására fordítanak.

Míg az EMMI-nél a legnagyobb tétel az egyházi közösségi célú programok és beruházások soron jelentkezik, 6,48 milliárd forintos támogatással, az egyetemek és főiskolák cím alatt alig több mint 800 millió forint a bővülés, de az Oktatási Hivatal is mindössze 200 millió forintot kap. A stadionokat és Szijjártó külképviseleti igazgatóságának 6 milliárdos megkerülhetetlen dologi kiadásait inkább hagyjuk, mert csak felmegy a vérnyomásom.

Ön mennyiből tudná felújítani a Bibó István Szakkollégiumot, ami most így néz ki? A kormány 700 millióból fogja rehabilitálni az épületet úgy, hogy – még egyszer mondom – közben 800 millió jut a felsőoktatásnak!!! (fotó: 444.hu)

Baromira nem ide tartozik, de azért rosszindulatúan ide keverem: elvtársak, közel 26 ezer milliárd forint az államadósság! Nem zavar senkit? Tudom, hogy az év vége számít, ez meg júliusi adat, de ebben ráadásul még benne sincs a Vajdasági Magyar Szövetségnek nagyvonalúan átpasszolt 50 milliárd kampánypénz. Mi lesz így, elvtársak? Értem én, hogy amennyiben ezeket a nem remélt megtakarításokat esetleg az államadósság csökkentésére fordítanák, azt nem lehetne elosztogatni egymást között, de akkor is.

Na jó. Ha már így alakult. Akkor viszont nem értem: elherdálnak 800 millát felsőoktatásra, ahelyett, hogy azt is propagandába és konzultációba forgatnák? Mi lesz így, elvtársak? Hogyan fogja a parasztja megérteni, micsoda áldozatos, embert próbáló munka van a szerény 6 milliárd mögött, amiből Szijjártó nyolcadosztályú futsalosai diplomácia címszó alatt égetnek minket a világban?

Na meg itt a másik. Biztosan elég lesz az a 20 ezer millió forint közpénz az Eximbanknak? Mert igaz, hogy egyelőre Vajna tévés magánbizniszébe elég volt 6,72 milliárd, és ennek okán kiürült a kassza, de sose lehet tudni, hogy ez a Simicska még mire képes. Kicsit szűkösnek tűnik a keret, én azért még egyszer ennyivel megtoltam volna. Bármit megér nekem, hogy az utolsó fillérig jó helyre menjen ez az egész áldozatos költségvetési megtakarítás.

Örülök, hogy egy sikert sikerre halmozó év után az Eximbank, a propaganda és az egyház még egyszer jól járt. Miután a korrupció a legfőbb politikánk, kapcsolt árucikként az önfényezésért, no meg Pintér Sándor infokommunikációjért semennyi közpénz nem drága. Nekünk se, nekik se, nem igaz? De.

Úgyhogy nem fogom lélegeztetőgépre, gyermekéhezésre sem a Budapest környéki települések közlekedésének megoldására átszámítani ezt a jószándékú és nagylelkű költekezést, csak annyit állapítok meg: ha ennek a 70 milliárdnak csak a felét sikerül lenyúlni, akkor is igaz marad, hogy tegnap már a többszörösét elosztogatták egymás között.

Sokatmondó már megint, hogy nem ciki nekik. Nyíltan csinálják. Beleírják a Hivatalos Közlönybe, hogy felismerték ennek az országnak a legégetőbb problémáit, és annak megfelelően szórják a pénzt. Mert lóvé az van mindenre. Csak amire nem akarjuk akarják, arra nincs. És tényleg.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.