Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Teljesen irreleváns, de kéne 6,72 milliárd. Melyik kasszához álljak, Lázár úr?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Vajna Tímea lehetne az első nő Magyarországon, aki beteljesíthetné a Kövér László-féle női princípiumot, és egyenesen unokát szülhetne. Ez jutott eszembe hirtelen a Vajna névről, szerintem megmagyaráznom sem kell, hogy miért, de most mégsem erről fogok írni. Hanem arról, hogy azt találtam olvasni tegnap: Vajna Tímea hites ura, Andy, nem releváns a magyar állam számára.

Ezt Lázár János miniszter úr (ha valaki, hát ő biztosan tudja) válaszolta egy olyan újságírói kérdésre, amely ama közel 7 milliárdos Eximbank hitel felől érdeklődött, aminek segítségével az állam e derék úriembert hozzásegíti éppen a szemünk láttára a Tv2 megvásárlásához. Minden piaci alapon működött, ez a hitelforma bármely magyar vállalkozás számára elérhető – mondá a miniszter. Vagyis ha jól értem, bármely magyar vállalkozás is megvehette volna a Tv2-t, csak úgy alakult, hogy éppen Andy Vajna fogja megvenni, nahát.

Mivel én magam is úgy érzem, hogy elég sokan vannak négyzeméterenként az országban, akik egyáltalán nem relevánsak az állam számára, gondolok akkor erről valamit. Túl az érzéseimen.

Már ott elvesztettem a fonalat, hogy egy állami tulajdonban lévő bank, amely rendeltetése okán az exportvállalatok támogatásával foglalkozik, hogyan adhat hitelt, piaci alapon avagy közpénzből (ez most nagyjából teljesen mindegy, még ha nem is) egy olyan cégnek – az Andy Vajna-féle Magyar Broadcasting Co. Kft-ről van szó – amelynek köze nincs az exporthoz. Azt sem értem hosszú hónapok óta, hogy egy állami tulajdonban lévő bank a banktitokra hivatkoza, hogyan tagadhatja meg közpénzeket érintő információk nyilvánosságra hozatalát. De a legszebb mégis az a történetben, hogy az állami bank végül saját hatáskörben létrehoz egy félig titkos, azaz kifelé nem hirdetett hitelkonstrukciót (joga van hozzá, azt mondja), amelyet a pult alatt átnyújt Endrú papa külkereskedelemmel tévéüzemeltetéssel foglalkozó cégének.

És erre mondta Lázár úr, hogy Andy Vajna – hadd tegyem hozzá, Vajna mint kormánybiztos (!) és mint kaszinómogul (!) – teljesen irreleváns az állam számára. És milyen igaza van! Andy Vajna kizárólag azért lett filmügyi biztos, kormánybiztos, kaszinócsászár, mert az állam leszarja. Mert az állam számára kizárólag a sarki árusok, a jótékonysági célból pogácsát sütő nénik relevánsak, akik nem adnak áfás számlát. Lázár Arrogáns János szerint Andy Vajna irreleváns, de hatalmas relevanciával bír számára például – véleménydiktatúrát kiáltva -, egy német cégbe belerugdosni azért, mert az piaci alapon(!) úgy döntött, hogy felbontja a szerződését Kovács Ákos nőügyi szakértővel. Vagyis az irreleváns, hogy hányszor tízmilliárd adófizetői pénzt öntenek egy kormánybiztos cégeibe, de az kurva releváns, hogy egy magáncég kit támogat, ugye Lázár úr?

Bele sem merek gondolni, hogy ha egy totálisan irreleváns ember miatt 7 milliárdot dobálnátok ki az ablakunkon, akkor mennyit dobálnátok ki, ha releváns volna. Ha egy normális országban élnénk, ahol mindenki egyformán releváns az állam számára, akkor Andy Vajna soha nem kaphatott volna kizárólagos jogot filmügyeink felett, hogy a kaszinókról ne is beszéljünk. Akkor neki is ugyanúgy lenne NAV-hoz bekötött pénztárgépe, mint másoknak, és pontosan ugyanolyan hitelekre lenne jogosult, mint mások, sokan, névtelenek.

Mert van itt még valami, azon túl, hogy nincs olyan átlag magyar vállalkozó, aki 7 milliárdot kapna, bármilyen sikeres üzleti tervre. A tulajdon, azaz a Tv2 jogi szempontból tisztázatlan (per alatt áll), így még az sem világos, hogy milyen kötelezettségek huppannak a leendő tulajdonos ölébe. Nem mintha aggódnék irreleváns Andy Vajna sorsáért, de ezeknek a kiegyenlítése már egészen biztosan közpénzből fog történni, amennyiben a Tv2 az állami-kormánypropaganda szócsöve lesz. (Ha nem lesz, majd megkövetem az illetékeseket.)

Úgyhogy attól tartok, Lázár elvtárs, ez az üzlet piaci alapon sehogyansem lett volna finanszírozható, vagyis egyáltalán nem is jöhetett volna létre. Nagyon úgy fest, hogy ezt a hitelkínálatot is (mint annyi minden mást) kézi vezérléssel, fentről igazítottátok a piaci igényekhez, konkrétan Andy Vajna különbejáratú igényeihez.

Ha ennek az országnak minden egyes polgára csak fele annyira, csak negyedannyira, csak ezredannyira lenne irreleváns a magyar állam számára, mint Andy Vajna… Akkor kérdezem tisztelettel, melyik kasszához álljak, midőn piaci alapon előállok a teljesen irreleváns, 7 milliárdos üzleti tervemmel? Na, ugye.adomany-1

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.