Január 27,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Zöldüljünk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,308,010 forint, még hiányzik 1,691,990 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Azt hiszem, nem csak nekem van végtelenül elegem a kormány és külön Varga Judit velőtrázó, fülsértő cirkuszából, hanem sok olvasónknak is. Ezért igyekeztem valami olyan hírt keresgélni, mely megnyugtatja a testet és a lelket. Ezt a hírt találtam, de nem állítom, hogy igazán értem a dolgot. Nagyon remek dolog a faültetés, de én ahány faluban csak jártam – márpedig jártam elég sokban, sőt, falun nőttem fel, tehát nem idegen számomra a dolog -, számtalan problémával szembesültem. Az utak egészen gyalázatos minőségétől kezdve a lepusztult házakig, melyekre nem csak egy alapos festés, hanem komoly korszerűsítés és szigetelés is ráférne, a vásárlási lehetőség hiányán át egészen a súlyos megélhetési nehézségekig ezer baj van. Egy dologból van elég falun: fákból.

Javaslom a miniszter úrnak – de akár az egész kormánynak is javasolhatom -, hogy álljanak meg tíz random faluban a csecse szolgálati autójukkal, és próbáljanak meg délután egykor vásárolni két kiflit, esetleg egy szem fejfájáscsillapítót és egy palack vizet. Aztán meséljenek, tízből hányszor sikerült. Ha mindezen javakhoz hozzájutnak, és az összes problémájuk az, hogy a bolttól a gyógyszertárig nem egy árnyas fasoron át sikerült eljutniuk, akkor én nagyon boldog leszek. Ha ez nem így történik, akkor viszont nem értem az alábbi hírt.

A rendszerváltozás óta nem volt Magyarországon olyan fásítási kezdeményezés, ami annyi települést mozgatott volna meg, mint az Agrárminisztérium (AM) Településfásítási programja – mondta Nagy István agrárminiszter a tárca csütörtöki közleménye szerint.

A miniszter közölte: országszerte 475 településen ültetnek el összesen több mint 12 ezer sorfát az őszi és a jövő tavaszi időszakban.
    A településfásítást a 2019-ben kezdődött Országfásítási program részeként indította az agrártárca 2020 júniusában. A kezdeményezés célja kettős, egyrészt hozzájárul a 10 ezer lakosnál kisebb lélekszámú települések levegőminőségének és életkörülményeinek javításához, a zöldterületek bővüléséhez, másrészt a Vidékfejlesztési programban rendelkezésre álló, az önkormányzatok számára is elérhető erdészeti támogatásokra is felhívja a figyelmet – emlékeztetett Nagy István.
    A miniszter hangsúlyozta, hogy már közvetlenül az elindítása után hatalmas volt az érdeklődés a lehetőség iránt, a programban rendelkezésre álló 12 ezer sorfa néhány óra alatt gazdára talált, miközben többszörös volt a túljelentkezés a kiírásra.
    Az őszi időszakban 211 településen összesen 5499 fát ültettek el a helyi közösségek az erdészeti szakemberek közreműködésével. Ezt tavasszal újabb 6752 sorfa elültetése követi 265 településen. A jellemzően 10-14 centiméter törzskörméretű, konténeres vagy földlabdás előnevelt sorfák 2-5 méter magasak.
    A program jóval túlmutat a fák elültetésén, a faültetést a legtöbb helyen közösségi esemény részeként szervezik meg, bevonva ezzel a települések lakosságát. A kampánynak köszönhetően pedig sokszázezer emberhez jut el a program és a támogatási lehetőségek híre – hívta fel a figyelmet az agrárminiszter.
    Nagy István úgy fogalmazott: az erdők megmaradása és gyarapodása jövőnk záloga. Védelmükkel biztosítani tudjuk a biológiai sokféleség megőrzését, az ország környezeti állapotának javulását, és így az egészséges élelmiszerek előállítását. Fel kell ismernünk, hogy erdeink különleges bánásmódot, megkülönböztetett figyelmet érdemelnek. Az Agrárminisztérium célja ezért az, hogy minél többen vegyék igénybe az erdőtelepítésre elkülönített támogatásokat – emelte ki az agrártárca vezetője a minisztérium közleménye szerint. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!