Szeptember 17,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Visszanyalt a fagyi

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,026,680 forint, még hiányzik 1,973,320 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nagyon úgy tűnik, hogy a magyar diplomácia egy szép nagy pofont kapott az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén, amelyen figyelmen kívül hagyták a kormány utolsó pillanatban benyújtott vétóját. Magyarország természetesen ismételten az egyetlen olyan EU-s ország volt, amelynek problémája volt a tagországok egységes véleményével, ráadásul úgy, hogy döntését még csak meg sem indokolta.

Mint arról az MTI tudósítója – meglepő módon – beszámol, az elmúlt két évben a kormány most ötödik alkalommal vétóz meg egy közös nyilatkozatot; legtöbbször Sorost vagy migránsokat kiáltottak. Ezúttal Izrael ügyéről volt szó, de mivel Orbán és Netanjahu igen jó barátok – nem tudni, ezt a barátságot korrupciós ügyeik alapozták-e meg és külön Finkelstein -, vélhetően megegyeztek arról, hogy kínos helyzetekben egymást segítik, ami ebben a formában köszönt vissza a mai biztonsági ülésen.

Hogy az ilyen és hasonló arrogáns viselkedés vajon milyen károkat okoz a már amúgy is siralmas állapotban lévő magyar diplomáciának (az országról nem is beszélve) pontosan nem tudható, de nagyon is sejthető. Mindenesetre évekbe, évtizedekbe fog telni egy épeszű kormánynak az, hogy a nulláról építse újra azokat a diplomáciai kapcsolatokat, amelyekkel 2010 előtt még rendelkezett az ország. Szijjártó Péter – noha ez esetben nem ő volt az arca ennek a szánalmas színjátéknak – vélhetően vicc tárgya a külföldi diplomaták között, miközben ő úgy hiheti, hasznos és bátor dolog az, amit művel. Az ország diplomáciai kapcsolatai redukálódtak Oroszországra, és a volt szovjet, valamint az azoktól keletre található diktatúrák országaira. Igazi világsiker ez, ismét csak sikerült megvédeni az ország szuverenitását. Gratulálunk.

Az Európai Unió gyakorlatilag figyelmen kívül hagyta a magyar kormányzat utolsó pillanatban benyújtott vétóját, és annak ellenére is egyfajta közös álláspontot fogalmazott meg Izrael ügyében az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén – jelentette az EUObserver szerdán.

A brüsszeli hírportál arról számolt be, hogy közvetlenül a hétfői ülés előtt Magyarország elutasította az EU tervezett nyilatkozatát, de az unió soros elnökségét júliustól betöltő Finnország ENSZ-nagykövete azt ennek dacára is felolvasta. Noha Kai Sauer azzal kezdte a felszólalását, hogy huszonhét uniós tagállam nevében beszél, amelyeket  Magyarországot kihagyva fel is sorolt, utána olyanokat mondott, hogy “az Európai Unió súlyos aggodalmát fejezi ki a kétállami megoldást veszélyeztető jelenlegi trendek miatt”, illetve az EU álláspontját ismertette az izraeli telepek és a palesztin tüntetők halála ügyében.

Diplomáciai források szerint alapvetően a jelenlegi román EU-elnökségnek kellett volna előadnia a közösség álláspontját, de ehhez egyetértésre lett volna szükség a tagállamok között. Az EUObserver által megkérdezett illetékesek közölték, hogy Magyarország a “legeslegutolsó pillanatban” fejezte ki tiltakozását, és azt nem is indokolta semmivel, a végeredmény pedig így egyfajta “átmeneti pragmatikus megközelítés” volt a “magyar konokság” miatt.

Egy névtelenséget kérő tisztségviselő “arroganciaként” értékelte, hogy az illetékes magyar uniós nagykövet még egy másnapi brüsszeli ülésükön sem adott semmilyen magyarázatot a történtekre. A cikk szerint Magyarország az elmúlt két évben most ötödik alkalommal torpedózta meg az EU közös nyilatkozatát Izraellel kapcsolatban, bár volt, hogy ehhez más, például Csehország is csatlakozott. Tavaly pedig kilencszer blokkolta egy Kelet-Jeruzsálemre vonatkozó bizalmas belső jelentés elfogadását.

Külpolitikai kérdésekben az EU tagállamai egységes szavazással hoznak határozatokat, azonban pont az ilyen vétók kikerülése érdekében az Európai Bizottság nemrég javaslatot tett a minősített többségi döntéshozatalra való áttérésre. Ezt az EU-tagok többsége, köztük Németország és Franciaország is támogatja, viszont ehhez is egyhangúságra lenne szükség, ami nem valószínű, hogy meglesz. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!