Január 27,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Végre csak sikerült meghosszabbítani az önkéntes önfelfüggesztést Bicskén át Lovasberényig

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,192,475 forint, még hiányzik 1,807,525 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mi tagadás, ennél brékingebb hír ma már nem lesz, úgyhogy mielőtt néhány halaszthatatlan megjegyzést fűznék ahhoz a szentségtöréshez, miszerint végre kikerül egy pont a Fidesz-Európai Néppárt időtlen idők óta tartó ízléstelen románcának végére, tegyük ide a Fidesz sértett önérzetű Gál Kingájának és Deutsch Tamásának közlendőjét (ha már az Origo-Magyar Nemzet tengely jól értesültjei már reggel éhgyomorra megírták, hogy a Fidesz kilép az EPP frakciójából, és tényleg kilépett):

A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a néppárti frakció a mai ülésén elfogadta az alapszabályának módosítását – jelentette be szerdán Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Gál Kinga és Deutsch Tamás elmondta, sajnálatos és politikailag elfogadhatatlan, hogy egy naponta többezer európai polgár életét követelő járvány idején, ami soha nem látott nyomás alá helyezi polgárainkat és gazdaságainkat, az EPP frakció kapkodó adminisztratív manőverekbe kezdjen, és megkérdőjelezhető felfüggesztési szabályokon keresztül korlátozza az európai parlamenti képviselők jogait.

A fideszes európai parlamenti képviselők hozzátették, hogy jogi és politikai aggályaikat több alkalommal kifejezték a tárgyalások során, azonban a néppárti frakció alapszabálya módosításának végleges változata ezekre nem adott kielégítő választ. Ennek következtében, az alapszabály elfogadott módosítása azzal fenyeget, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tudják gyakorolni képviselői jogaikat.

Álláspontjuk szerint, minden körülmények között, maradéktalanul tiszteletben kell tartani az európai választásokon a Fideszt támogató csaknem 2 millió magyar polgár demokratikus döntését, és a megválasztott képviselőik jogai semmilyen módon nem korlátozhatók vagy megvonhatók. Meggyőződésük szerint, a politikai nézetkülönbségek jogi megbüntetése antidemokratikus és méltatlan az Európai Néppárthoz. (MTI)

Nem ment könnyen a zsaroláson alapuló felcsúti pávatánc a Néppárt körül, de végül csak sikerült meghosszabbítani az önkéntes önfelfüggesztést Bicsként át Lovasberényig Moszkváig, Pekingig vagy ameddig tetszik. Ahhoz képest, hogy Novák Katalin vasárnap még azzal osztotta meg Orbán kilépéssel fenyegetőző, Manfred Webernek címzett levelét a Facebookon, hogy a Néppárt lakosságarányosan legerősebb pártjaként nem nézzük tétlenül, ahogy a jobbközép tönkreteszi önmagát (bármit is jelentsen, miután a Fidesznek már rég semmi köze a középhez), ez viszonylag hamar ment. Ha onnan nézzük, hogy 2019 április elsején (és nem viccnek szánta) Bayer Zsolt már hullámzó kebellel gyáva szarjankózta és nyomorult emberezte Manfred Webert, az EPP frakcióvezetőjét és magából kikelve követelte, hogy a Fidesz távozzon a francba a Néppártból, rohadtul nem ment egyszerűen, de legalább a félsiker összejött Bayernek.

[…] kifelé, de azonnal ebből a mocsárból! Nem lehet sokáig ilyen gyáva gazemberek között elvszerűnek, önazonosnak maradni. Kifelé a néppártból, de gyorsan!

Sok bölcs megfejtés született már és fog születni a napokban arról, hogy valójában mi történt, miért történt, és mi következik ebből a viharos kilépésből (az ellenzéki pártok egymásra licitálása külön színfolt ebben a hangzavarban), én nem akarok okoskodni, épp elég baj nekünk, hogy éveken keresztül egy alapvetően marginális kérdésből sikerült a Fidesznek belső fogyasztásra szánt élet-halál propagandát gyártania. Miközben az, hogy a Fidesz tagja, vagy nem tagja a Néppártnak, normális helyeken tökéletesen marginális kérdés lenne. Itt nem: az orbánista háborús politika egyik fontos alappillére volt a Néppárt lelkéért vívott harc. Azt zabáltatták velünk éveken keresztül, hogy az EPP a néhai német kancellár, Helmut Kohl örökségével szembefordulva balliberális  és Soros irányba hajlott el, de majd a Fidesz megmenti a lelküket. Ebből a rengeteg kínos epizódból lett mára egy unortodox kétharmados győzelem, miután a fideszes EP-képviselők kollektív kizárását megkönnyítő belső szabálymódosítást 148 igen – 28 nem arányban, azaz 84 százalékos többséggel szavazták meg.

Fogalmam sincs, hova ülnek át, vagy nem ülnek át önérzetesék. Szerintem az, hogy a Fidesz ilyen hosszú ideig zsarolhatta a Néppártot, és talán az idők végezetéig zsarolta volna, ha Orbán nem hosszabbbítja meg magát Lovasberényig, és nem így akar leszállni a bicikliről, önmagában arra figyelmeztet, hogy semmi ok önmagán túlmutató jelentéssel felruházni egy olyan történést, aminek a bekövetkezése évekkel ezelőtt is késő lett volna. Már ha akár a Néppárt, akár a Fidesz számára bármit is jelentettek volna azok a bizonyos értékek és elvek, amelyeket harsányan hangoztattak.

Ezért most így hirtelen csak annyit akartam mondani erről a csúfos szappanoperáról, hogy miután Orbánnak nem elvei, hanem érdekei vannak, érdekes lesz figyelni a szakítás utóéletét. Annál is inkább, mert az EPP-frakcióból való távozás bejelentése nem járt együtt a pártcsaládból való távozás bejelentésével, ahogy logikus és tökös lett volna. Ebből pedig az is következhet akár, hogy őfelségét engedték kilépni, mielőtt kidobták volna. Azt nem kétlem, hogy a Fidesz győzelemként próbálja eladni azt, hogy a fideszes kétharmadot a Néppártban a hajára kenheti (nem várták meg, hogy kibasszák őket, ők léptek ki), noha ez legfeljebb a rommá butítótt rajongótábor számára magyarázat arra, hogy miért kellett ilyen hosszú időn keresztül egy olyan klubba tartozni, ahol nem látják szívesen az embert. Az külön érthetetlen, hogy ennek fényében Gál Kinga miért próbálta a mai ülésen elhalasztatni a szabályzat módosítását, illetve leszavaztatni azt, hát hiszen már évek óta látszanak a jelei annak, hogy a pártcsalád egy része legalábbis undorodik a Fidesz-féle kereszténydemokráciától.

És végül: arról könyveket lehetne írni, hogy mennyire sajnálatos és politikailag mennyire elfogadhatatlan, hogy egy ideje naponta mintegy 100 magyar polgár életét követelő járvány idején, ami soha nem látott nyomás alá helyezi polgárainkat és gazdaságainkat, a kétharmados Fidesz kormány mi mindennel foglalkozott, ki mindenkinek a jogait sértette meg. Az SZFE szétverésétől egészen addig, hogy az egyedülálló embereket megfosztották az örökbefogadás lehetőségétől, hosszú és szégyenteljes a lista. Nem kicsit szánalmas mások szemére hányni, hogy mit művelnek egy világjárvány idején.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!