Október 30,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Van bármi, amire az elmúlt tíz évben nem hatalmazták fel magukat?

Hát tényleg itt az idő, kedves olvasóink a testi, lelki, szellemi higiéniában! Jó reggelt újra mindenkinek, (megint) hétfő van. Ezért az én időm is eljött, meg a nagy nap is, amikor a tíz éve megszakítás nélkül önkényeskedő önkényuralom a járvány okozta, valóban rendkívüli helyzetre felcsimpaszkodva a parlament négyötödös felhatalmazását kéri ahhoz, hogy a házszabálytól való eltéréssel és a kétharmadával azonnali hatállyal rendeleti kormányzásra kapcsolja az országot. Ahogyan az elmúlt napok vergődéseiből, és különösen a tegnapi lázas kampányolásukból kiderül, azért csúsznak, másznak, forgatják a szemüket, és olykor nem is nagyon  burkoltan fenyegetőznek, hogy a parlament

  • erősítse meg az eddigi intézkedéseiket,
  • hosszabbítsa meg a veszélyhelyzetet, illetve
  • hatalmazza fel őket arra, hogy további hatékony intézkedéseket hozzanak a koronavírus elleni küzdelemben.

Ezt mondja Kocsis Máté a Fidesz fent hivatkozott kampányvideójában, mert olyan járványügyi veszélyhelyzet azért nincs, hogy ne lenne helye némi egészséges kampányüzemmódnak. Ugyanannek az üzenetnek a tolmácsolásáért be is loholt előzőleg a fideszes közrádióba, ahol kifejtette:

A politikai ellentéteket most félre kell tenni, egy üggyel kell foglalkozni, a koronavírus elleni védekezéssel, az emberek egészségének megőrzésével és az emberi élet védelmével. Ebben a helyzetben a kormány mozgásterét az Országgyűlésnek növelnie kell, meg kell adni minden támogatást a kormány számára, hogy cselekedhessen. (MTI)

Innen jutott el a frakcióvezető elvtárs odáig, hogy a rémhírterjesztés új fajtáját is szankcionálni kell, hát hiszen az elmúlt hetekben és napokban a médiafogyasztók körében világossá vált, mekkora jelentősége van annak veszélyhelyzetben, hogy pontos információk hangozzanak el és csak hiteles hírforrások kapjanak teret. Azt állította: óriási károkat okozhat, sőt emberi életekbe kerülhet, ha valaki rémhíreket terjeszt, és ez kezd elharapózni, ezért aztán a rémhírterjesztésre vonatkozó büntető törvénykönyvi szabályozást tovább kell szigorítani. Ennek kapcsán nevesítette Kocsis a védőfelszerelések hiányáról több ízben tudósító 444.hu-t, amely szerinte egy uszító, rosszindulatú, nem komolyan vehető álhírportál. Majd általános érvénnyel leszögezte: ha valaki ezekben a napokban is az emberek megtévesztésén és hergelésén dolgozik, az nem jár el helyesen. Nem nehéz kitalálni: a KESMA-n kívül, a pártközpont fizetett hazugságait üzeneteit közvetítő pártállami médián kívül mindenki magára veheti.

Elmorzsoltam a szemem sarkában felgyülemlett könnycseppeket, pláne hogy egy nappal korábban Kovács Zoltán kommunikációs ketrecharcos is a fősodorbeli liberális sajtót ekézte, midőn a pénteken benyújtott mindenre is indokolatlan felhatalmazás kérő törvényjavaslatuk értelmszerűen megrökönyödött nemzetközi médiavisszhangjára reagált. Baromira nem fogják elhinni, de megint az van, hogy félreértik őket, eltorzítják a tényeket. Mindenki: az AFP, a Politico Europe, de a Direkt36 is. Ezért aztán a valódi újságírói kérdések hallatán hisztérikus dührohamban kitörő államtitkár a biztonság kedvéért a jól összeszokott liberális nemzetközi médiakórusnak is odaszúrt egy tegnapi Facebook-posztban is, hátha valaki nem értette:

Milyen érdekes, hogy a magát “függetlenobjetívnek” tartó ellenzéki és a liberális nemzetközi médiakórus az álhírek elleni intézkedéseket és a rémhírterjesztés büntetését egyből magára vette. Bár szeretném hinni, hogy ez egyben önkritika is, nincsenek tévképzeteim.

Az a baj, hogy nagyon is jól értjük, mélyen tisztelt Kovácsok, Kocsisok, Orbánok! Például Orbán Balázs másik államtitkár jogászkodó magyarázkodását is nagyon jól értjük. Külön jól értjük annak az üzenetét, amikor a Fidesz államtitkára az Indexet keresi meg azért, hogy véleménycikkben (cím: A járvány vége sajnos egyelőre nem látszik), nem kicsit átlátszó üzemmódban magyarázkodjon, kvázi esküdözzön, hogy ez tényleg nem az, aminek látszik. A kedvenc passzusomat idézem a dolgozatból:

a veszélyhelyzet nem tarthat tovább annál, ameddig feltétlenül szükséges, s olyan szabályok megalkotására nem kerülhet sor, amelyek a veszély elhárításához nem szükségesek, illetve azzal nem arányosak.

Tényleg nem? Isten bizony? Becsületszavára a drága kormánynak? Akkor szerintem megnyugodtunk. Ja, nem. Nem nyugodtunk meg, ellenkezőleg. Sőt, nagyon bízom benne, hogy az ellenzéki pártok sem nyugodtak meg (tartják magukat az ígéreteikhez), és senki nem nyugszik meg, ameddig rengeteg kérdésre nincs válasz. Ezeknek a kérdéseknek a koncentrált, összesűrített változata így hangzik, de eddig egyetlen beszélő fejnek sem sikerült megválaszolnia: melyek azok a hatékony intézkedések, amelyeket eddig nem lehetetett meghozni, és amelyeket ezután ne lehetne meghozni e különösen aggályos és büdös felhatalmazás nélkül? 

Átfogalmazom, hátha Kovács Zoltán nem érti: mi akadályozza a kormányt ebben a pillanatban, mi az, ami cselekvésképtelenné teszi annyira, hogy érdemben nem tud fellépni az emberek egészségének megőrzéséért és az emberi életek védelméért?

Ha Orbán Viktor a kormány időkorlát nélküli felhatalmazást kap arra, hogy a parlament megkerülésével azt csináljon, amit akar, akkor ezután az orvosoknak nem kell személyesen Orbán Viktornak címzett levélben könyörögniük, hogy biztosítsanak megfelelő szűrőjű maszkokat a munkájukhoz, különben megfertőződhetnek, megbetegedhetnek, kidőlhetnek a sorból?

Ha Orbán Viktor korlátlan időre korlátlan felhatalmazást kap arra, hogy a járvány megfékezéséhez semmilyen módon nem kapcsolódó döntéseket hozzon mindenkinek a megkerülésével, akkor majd elegendő tesztet végeznek? Akkor eredményesebben szűrik a fertőzötteket?

Akkor majd a térség országai közül nem Magyarországon lesz a legmagasabb a koronavírussal fertőzöttek halálozási aránya?

Akkor lehet majd pontosan tudni, hogy mely protokoll alapján dönti el kicsoda, hogy Pintér Sándor eltérő bánásmódban részesüljön, mint a közönséges halandó?

Akkor majd nem kell egészen elképesztő kálvárián keresztülmennie senkinek, akinek az esetében indokolt a tesztelés?

Akkor majd a közvéleményt jogosan foglalkoztató, érdemi újságírói kérdésektől a kommunikációs akciócsoport nem kap dührohamot?

És ha a közvéleményt jogosan foglalkoztató, érdemi kérdések megfogalmazóit, a súlyos problémák felvetőit álhírterjesztőnek minősítik, akkor az lassítja a vírus terjedését?

Van olyan intézkedés, amit azért nem sikerült meghozni, mert Orbán Viktornak eddig nem volt lehetősége nyíltan, papíron, hivatalosan is a diktatúra térfelére taszítani az országot? Egyáltalán van bármi, amire az elmúlt tíz évben nem hatalmazták fel magukat?

Szóval ha mindenki hülye, és valóban semmilyen aggodalomra nem ad okot az, amire készül a kormány, akkor természetesen elnézést kérek, amiért hülye vagyok (gondolom mások is így tesznek majd), az elvtársak viszont beleírják az elfogadás előtt álló törvényjavaslatukba azokat a garanciákat, amelyek mindenkit megnyugtatnak afelől, hogy itt nem a korlátlan hatalomért küzdenek, hanem a pusztító vírus ellen.

Lehet, hogy ez most nem a politikai viták ideje (mondjuk a Fidesz fennállása óta sikeresen leszoktatták az országot, a közvéleményt az értelmes politikai vitákról, a kiskorúsított társadalommal felesleges vitázni alapon), de főleg nem a megmentésnek álcázott jogállami merényletek ideje. Első lépésben komolyan kellene venni (már múlt héten is késő volt) azokat az egészségügyi dolgozókat, akik a közösségi portálokon könyörögnek a lakosságnak, hogy akinek van védőmaszkja, adja át nekik. Majd ha már mindenkinek jutott megfelelő védőfelszerelés és megbecsülés, aki most a fronton harcol, akkor lehet foglalkozni azokkal a gazdasági elemzésekkel, amelyek brutális recessziót jósolnak Magyarországnak. A munkáját végző sajtó fenyegetése helyett pedig el kellene kezdeni transzparensen, korrekt módon kommunikálni, mert a valóság kozmetikázása nem a vírust állítja meg, hanem aláássa a társadalmi bizalmat. Akárhány felmérést készítek a Századvég-Nézőpont arról, hogy a lakosság 153%-a több diktatúrát követel.

Vigyázzanak magukra, később folytatódunk!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!