Július 30,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Valóban hatékonyabb lenne a korrupcióval szembeni fellépés, ha nem lenne égig érő korrupció

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,631,618 forint, még hiányzik 1,368,382 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Most hogy a bérből, fizetésből sínylődő Orbán Viktor és szuverén kormánya által sanyargatott Magyarország nélkül kezdte meg működését az Európai Ügyészség tegnap, itt az ideje, hogy tisztán lássunk ebben a témában. Kicsit zavarbaejtő, hogy ezt éppen egy olyan igazságügyi miniszter állásfoglalása alapján kell megtennünk, aki szerint a jogállamnak nincs is definíciója, de hát egye fene. Azt állítja Varga Judit saját magával illusztrált, rengeteg idegesítő emojival és ikonkával telepakolt idevágó Facebook-posztjában:

Mielőtt még a magyar ellenzék és a vele egy tőről fakadó civil szervezetek és sajtó ujjongani kezdene és ódákat zengenének az Európai Ügyészségről, fontos, hogy az erőltetett európai szemellenzőt félretéve a dolgok mögé lássunk.

Már a felütés is remek, nem? A miniszterasszony még le se írta az ő meggyőző érveit a nemcsatlakozás alátámasztására, de már meg van sértődve, már minősítget és prejudikál. Hogy ki kivel fakad egy tőről, és kinek a rohadt szemellenzőjét. Innen szép a folytatás, a nemcsatlakozás unalomig ismételt, ámde annál gyengébb lábakon álló, mindent megsemmisítő magyarázata:

Ez szuverenitási kérdés. Az Európai Ügyészség felállításával Brüsszel még több hatalmat akar magának a tagállamok kárára.

És csak úgy sorjáznak a minden civil és ellenzéki óbégatást megszégyenítő homályos, hangulatkeltő állítások, amelyek között konkrétumokat nem nagyon találunk, amelyek arról győznének meg, hogy miért ellentétes a magyar nemzeti érdekkel, ha az Európai Ügyészségnek joga lenne kivizsgálni Magyarországon is olyan bűncselekmény gyanúját felvető ügyeket, amelyeket az EU költségvetésével szemben követnek el, akik elkövetnek, és amelyek az EU pénzügyi érdekeit sértik:

Az Ügyészséget létrehozó dokumentum nem felel meg olyan alapvető, elvi szintű és szakmai elvárásoknak, mint a nemzeti önrendelkezés és az alkotmányos berendezkedés teljes tiszteletben tartása.

Hazánkkal együtt öt ország – Lengyelország, Dánia, Svédország, Írország – nem csatlakozott és jelezte távolmaradását a szervezettől.

Az Európai Ügyészséggel kapcsolatban továbbra is sok a kérdőjel, a megoldatlan probléma és rengeteg a hiányosság. Ha az összképet nézzük, akkor az egész szervezet működési mechanizmusa kaotikus és bizonytalan.

Egyelőre megfigyelőként, érdeklődve követjük, hogy hová vezet az Európai Ügyészség működése. Nagy fájdalom lenne az integrációnak, ha csak egy újabb, tagállamokat vegzáló, nemzetek feletti zsarolóeszköz jönne létre.

A korrupcióval szembeni fellépés rendkívül fontos mind európai, mind nemzeti szinten, azonban nem biztos, hogy a megoldás újabb és újabb intézmények létrehozatalában van. Léteznek más keretek, amelyeken belül megfelelő módon fel lehet lépni a korrupcióval szemben. Ennek fő eszközei mások mellett az Eurojust vagy az OLAF.

Bár nem csatlakoztunk a szervezethez, az Európai Ügyészség és a magyar Legfőbb Ügyészség közötti munkamegállapodás már elfogadásra került, ezzel megelőzve a többi kimaradó tagállamot! Elmondható tehát, hogy Magyarország, mint mindig, most is partner, de továbbra is két lábbal a földön állunk és a józan észt követjük döntéseink során.

Összefoglalom: természetesen ha ez egy súlyos szuverenitási kérdés lenne, ahogyan a magyar kormány állítja, ha a szuverenitás a legcsekélyebb mértékben is veszélyben lenne, elég valószínű, hogy 22 tagállam az öttel szemben (amiből kettő éppen Magyarország és Lengyelország, nahát) nem csatlakozott volna ehhez az intézményhez. Amelyhez a csatlakozás egyébként is önkéntes, nem szükséges ezért külön visítani. Azzal együtt sem, hogy az Európai Ügyészségnek természetesen joga van ügyeket saját hatáskörbe vonni (nem bármely ügyeket, csak olyanokat, amelyekben uniós források érintettek), csak hát ezzel pont az a baj, hogy Polt Péternek nem állna módjában a Fideszhez köthető bűncselekményeket elmaszatolni. Lásd a Farkas Flórián romaügyi regnálása idején elsikkasztott milliárdokat, amely ügyet 2016 óta, vagyis öt év alatt annak ellenére nem sikerült lezárni, hogy az EU Varga Judit által is emlegetett csalás elleni hivatala már három éve részletes jelentést készített a foglalkoztatásra szánt támogatások elsikkasztásáról.

Úgyhogy azzal a bizonyos munkamegállapodással kitörölhetjük, az egy nagyjából senkit semmire nem kötelező papír, amit lehet lobogtatni, hogy mi természetesen partnerek vagyunk. Egészen addig, ameddig bele nem ugatnak abba, hogyan lopjuk szét saját hatáskörben, szuverén módon az uniós támogatásokat.

Ezért igen, valóban hatékonyabb lenne a korrupcióval szembeni fellépés, ha nem érne égig a korrupció, és valóban nem kellene újabb és újabb intézményeket létrehozni, ha mondjuk egyes, a szuverenitással öblögető kormányok nem lopnák el az uniós támogatások egy szabad szemmel is jól látható részét. Az külön álságos, hogy Varga Judit elfelejtette megemlíteni: rohadtul nem egy új és újabb intézményről van szó, amelyet azért találtak ki, hogy Orbán Magyarországát megtámadhassák, zsarolják és vegzálják, ezzel szemben az Európai Ügyészséggel kapcsolatos előírások már benne foglaltatnak a 2007-ben elfogadott lisszaboni szerződésben.

Nem marad más hátra, mint hogy egy igen tanulságos passzust idézzek a köpönyegforgatás kormányának korábbi, közel 300 oldalas mesterművéből. A fenti óbégatás fényében különösen tanulságos:

A Fidesz egyetért minden olyan törekvéssel, amely egyszerűbbé és biztonságosabbá teszi az európai és köztük a magyar állampolgárok életét. A jogérvényesülés Európájának építése felé tett eddigi lépéseken túl a Fidesz támogatja az igazságügyi együttműködés elmélyítését, az állampolgári jogok hatékonyabb érvényesülését a családjog, a gyermekek jogai, valamint a büntetőeljárási jog területén. A Fidesz támogatja továbbá az Eurojust és partnerei, az Európai Igazságügyi Hálózat, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), valamint az európai rendőri együttműködés (Europol) közötti kooperáció erősítését, operatív jogokkal való felruházását, harmadik országokkal vagy más szervezetekkel „egyablakos” ügyintéző szervvé alakítását, végezetül pedig az Európai Ügyészség felállítását, hatáskörének bővítését az unió pénzügyeit sértő bűncselekményeken túl más súlyos, több tagállamot érintő bűncselekményekre is. (Forrás: a Fidesz 2009-es európai parlamenti választási programja)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!