Október 26,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Utolérjük Ausztriát, csak előre küldtük az ukránokat?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,763,271 forint, még hiányzik 1,236,729 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Halihó! Ma már péntek van, azt a kis időt már fél lábon is ki lehet húzni, ami ebből a hétből hátra van. Ez persze csak azoknak öröm, akik normális helyen dolgoznak. Akinek nincs munkája, annak mindegy, aki meg heti hét napban tolja, annak szintén. De azért szolidaritásból én is örvendezem egy kört, meg amúgy is el kell valahogy kezdeni ezt a cikket, ami hajnalhasadáskor nem annyira egyszerű.

Kicsi ország ez, de azt nem gondoltam, hogy ennyire. Zsámbékon trágyáznak, Budán meg fintorognak a szagtól. Bevallom, jót vigyorogtam a dolgon. Lehet, hogy nem lenne butaság néha meghívni a főváros lakóit egy kis falulátogatásra. A trágya az valóban büdös, bár a kipufogógáz is az, csak máshogyan. Ahhoz azonban, hogy teremjen a föld, kell a talajerőt pótolni. A trágya erre igen alkalmas és nem is olyan káros, mint a műtrágya. Talán vigasztalja a tudat a budaiakat, hogy Zsámbékon sokkal büdösebb lehet. Majd elmúlik.

Hopp, Zsámbék cáfolta a dolgot, nem ők szarakodnak. Fontos ügy ez. Talán ideje lenne bevetni valamelyik fényeselméjű politikust. Lázár most a vidék egyszerű fia, neki passzolna a nyomozás. Esetleg videót is csinálhatna a trágyakupac előtt rettegve. Már amennyiben trágyáról, és nem a csatornarendszer dugulásáról van szó. Csakhogy a két bűz nem egyforma. Nem ártana azért kideríteni, mi a forrás. Mert ha trágyaszórásról van szó, az beszántás után elmúlik, ha a csatornákból ered a bűz, az aligha múlik el magától.

A propagandamédia képtelen leszállni Donáth Annáról. Nem nagyon találhattak olyasmit az életében, amivel támadhatnák, úgyhogy az apján keresztül próbálják kicsinálni. Ha nem ismernénk a módszereiket, ha ez lenne az első ilyen húzásuk, még el is gondolkodna az ember, de így messziről bűzlik az egész történet. A mai szenzáció az, hogy háromszor is volt egyházi eljárás Donáth ellen. Melegpártolásért. No. Ez azt jelenti, hogy ugye az egyház elitéli a homoszexualitást (a pedofília rendben van, már amennyiben papról van szó), Donáth pedig úgy gondolta, hogy a szexuális irányultság nem tartozik az egyházra és nincs különbség ember és ember között. Hát ez aztán tényleg borzasztó dolog, erre feltétlenül érdemes hivatkozni. Ez mindenképpen azt igazolja, hogy Donáth egy aljas ember. Ja, nem. Éppen az ellenkezőjét. De már G. Fodor felesége is beszállt a buliba. Lelke rajta. Majd a nyomozás kideríti, mi történt. Már amennyiben történt valami. Ha nem, az is ki kell hogy derüljön.

Úgy tűnik, Olaszországban új választásokat kell kiírni. Matteo Salvini elérkezettnek látja az időt, hogy átvegye az ország irányítását. Eddig kormánykoalíciós partnerként vett részt a pártja a kormányzásban, de tegnap délután Salvini bejelentette, hogy kilépnek és új választáson akarják megmérettetni magukat. A közvéleménykutatások adatai szerint minden esély megvan arra, hogy a Salvini vezette, szélsőjobboldali Liga alakítson kormányt. Egy időre legalábbis, mert Olaszország nem éppen a stabil kormányairól híres.

Miután többször felmerült – főként a Jobbik feszegeti a kérdést -, hogy a kormány suttyomban tízezerszámra hozza be a harmadik országokbeli vendégmunkásokat és miután a minisztérium nem adott választ a párt azon kérdésére, hogy pontosan hány nem uniós munkavállaló van, most a Magyaridők Nemzet megírta a tutit.

Nem özönlötték el Magyarországot a harmadik országból érkező munkavállalók, az uniós statisztikai hivatal friss adatai szerint tavaly 31 500-an érkeztek hazánkba azért, hogy dolgozzanak.

Nos. Én nem az Eurostat adatait néztem, hanem a Magyar Bevándorlási Hivatalét. Eszerint:

Tehát valaki nem mond igazat. Ez nem újdonság, nem is maszatolnék tovább vele. Fontosabb a cikk záró gondolata.

Ez a tendencia Nyugat-Európában évtizedek óta jellemző: a magasabb bérszínvonalon élő lakosság már nem vállal munkát az egyszerűbb, leginkább minimálbéres munkakörökben. Ennek pedig nem az elvándorlás az oka, mivel a nyugati országokban a jól képzett magyarok vállalnak munkát, akik az itthon tartózkodásuk esetén sem állnának be a szalag mellé. Összességében az alig több mint 31 ezer tavaly kiadott új engedély elenyésző a régióban, Lengyelországban például csak a ukránok száma meghaladja a félmillió főt.

Ezek szerint – ha jól értem – a költő többször is fenéken rúgta önmagát, miközben azt igyekezett elmagyarázni, hogy mennyire jó a magyar munkavállalók helyzete és lényegében azért kell (a cikk szerint) zömmel Ukrajnából munkavállalókat hozni, mert a jól fizetett magyar dolgozó már el sem vállalja a minimálbéres melót. Erre bizonyíték, hogy a jól képzett magyar munkaerő külföldön dolgozik, de ha itthon lenne, akkor sem végezné el azt a munkát, amit az ukránok. Tehát a magyarok nem vándorolnak el, csak nyugati országokban dolgoznak, de ha itthon maradtak volna, akkor sem dolgoznának ennyiért. Amúgy meg a lengyeleket kell nézni, mert oda több ukrán ment, bár elképzelésem sincs, ez mivel függhet össze. Már csak azért is, mert tudomásom szerint – és ez a MN cikkben is benne van – 200 ezerre becsülik a magyar iparból hiányzó munkaerő számát. A kérdés adja magát: miért mennek szívesebben Lengyelországba a melósok, mint ide? A másik érdekes kijelentés:

Szintén jellemző, hogy az ideérkező ukránok – birtokában az uniós munkavállalási engedélynek is – továbbállnak a jóval magasabb bérekkel csalogató Ausztriába.

Ez hogy van? Utolérjük Ausztriát, csak előre küldtük az ukránokat? Egyébként pontosan ugyanaz történik, ami régebben a romániai magyarok (és nem annyira magyarok), valamint az ukrajnai magyarok (és nem annyira magyarok) egyszerűsített honosítása esetén. A többség nem hazaszeretetből igényelte a magyar állampolgárságot, hanem sokkal prózaibb okokból. Magyarország uniós ország volt, amikor Románia még nem. Az állampolgársággal járt az uniós polgárok minden joga, az útlevéltől kezdve a szabad munkavállalásig.

Ahogy a romániai magyarok, úgy az ukrajnai magyarok sem akarnak Magyarországon dolgozni – sem itt élni -, hiszen ha ukrajnai magyarról lenne szó, nem kellene munkavállalási engedély, mivel a magyar állampolgársággal az automatikusan jár. Szóval itt melózni nem annyira jó, abból nem kérnek, de ha úgy alakul, örömmel beleavatkoznak azokba az ügyekbe – nem mindenki, a romániaia magyarok 20-25 százaléka szokott szavazni a Fideszre. Hogy ez a szavazásra jogosult polgárok hány százaléka (és mennyi a gyerek a honosítottak között) azt nem tudom -, melyek őket nem, de az itt élő magyarokat nagyon is érintik. Valamint lelkesen elfogadják a nekik juttatott támogatásokat. A Magyarországon dolgozók adóiból. Szóval szép ez a történet változatlanul.

Induljon a nap. Hamarosan hozzuk az első beszólást.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!