Augusztus 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Unortodox innováció

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 890,629 forint, még hiányzik 2,109,371 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium újabb fontos dolgot jelentett be, mégpedig azt, hogy októbertől folytatják az egyházi épületek energetikai fejlesztésére szánt pénzek kiosztását. Eddig mintegy 600 milliárd forint értékben tettek közzé 26 felhívást. Schanda Tamás európai fejlesztésekért felelős államtitkár szerint az egyházi épületek közfeladat ellátásában is részt vesznek, ezért fontos az épületek hőtechnikai adottságainak fejlesztése, valamint az intézmények fűtési, hűtési rendszerének korszerűsítése. 

Akkor már csak az lenne a kérdésem, hogy mégis hogy a búbánatban fordulhat az elő, hogy a hazai kórházak igen nagy többségében nincs működő klímaberendezés, és ismét a civilek kénytelenek lépni ez ügyben? Hogy van pofája a kormánynak az egyházakat előtérbe helyezni, amikor arra sincs pénz, hogy a kórházi dolgozók nyáron ne legyenek rosszul a melegben – arról már nem is beszélve, hogy milyen fertőzésveszély alakul ki a magas hőfok miatt -, télen pedig ne fagyjanak meg. Van 600 milliárd forint az egyházi épületekre, de egy kanyi vas sincs a magyar kórházakra. Ez ám az innováció, egyfajta unortodox innováció.

Egyházi épületek energetikai fejlesztésére lehet pályázni októbertől, a keretösszeg 10 milliárd forint – jelentette be szerdai, tihanyi sajtótájékoztatóján az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára.

Schanda Tamás elmondta, hogy a közfeladat ellátásban részt vevő egyházi épületek újulhatnak meg, a megpályázható összeg 50 millió és 300 millió között van. Hozzátette: a cél az épületek hőtechnikai adottságainak fejlesztése, valamint az intézmények fűtési, hűtési rendszerének korszerűsítése. A kérelmeket október 1-7 között lehet benyújtani.

A kormány a pályázat révén támogatja az egyházakat, hiszen a korszerűsítésnek köszönhetően csökken az intézmények fenntartási költsége. Ezen felül pedig környezetvédelmi, teremtésvédelmi szempontból is jelentős beruházások történnek majd – tette hozzá. Schanda Tamás elmondta azt is, hogy a Széchenyi 2020 program keretében eddig 150 pályázatot hirdettek meg egyházak számára is, energetikai fejlesztésre 26 felhívást tettek közzé 600 milliárd forint értékben. A pályázat akár 100 százalékos intenzitású is lehet, az első beadási szakaszt pedig továbbiak követhetik majd – fűzte hozzá. – MTI

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!