Július 1,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ünnepség egy CT készülékért

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,827,245 forint, még hiányzik 1,172,755 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A balassagyarmati Kenessey Albert Kórházban átadtak egy új CT készüléket. Na nem csendben, úgy, ahogy azt kellene, hiszen a leamortizálódott berendezéseket egyébként is cserélni kell, dehogy. Egy komplett ünnepséget rendeztek, ahova eljött az EMMI egészégügyi gazdálkodásért és intézményfelügyeletért felelős helyettes államtitkára, valamint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója, amellett persze, hogy természetesen a térség országgyűlési képviselője is jelen volt-e csodás eseményen. Hogy mire ez a hatalmas ünneplés, azt nem tudom, hiszen nem történt más, mint hogy az adófizetők pénzét végre olyan eszközre költötték el, amire szükség is van. Az már régen rossz, ha ezért már külön ceremóniát kell tartani.

Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője azt is elmondta beszédében, hogy ezen CT készülék beszerzése több éves munka eredménye, amiért természetesen a kormánynak kell hálásnak lenni. Azt már csak megjegyzem, hogy a készülék nem milliárdokba került, hanem „mindössze” 143 millió forintba, ez mégis azt jelentette, hogy a balassagyarmati kórház orvosainak évekig kellett várnia arra, hogy egy új készüléket kapjanak. Na de örüljünk inkább.

Új CT-t adtak át kedden a balassagyarmati Kenessey Albert Kórházban.

A 143 millió forintos, korszerű készülék üzembe helyezése jelentősen növeli a betegellátás színvonalát, a betegbiztonságot, a jobb, gyorsabb képalkotásnak köszönhetően bővülnek a diagnosztikus lehetőségek – hangzott el az ünnepségen. Szigeti Szabolcs, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi gazdálkodásért és intézményfelügyeletért felelős helyettes államtitkára a Nógrád megyei városban tartott átadáson szólt arról, hogy az új CT minőségi változást jelent számos ellátási terület diagnosztikájában.

Kitért arra is, hogy a régió évek óta részese az egész országot érintő fejlődési folyamatnak, a balassagyarmati kórház és rendelőintézet már két uniós ciklusban is számos projekt kedvezményezettje volt az energetikától a betegbiztonságon keresztül a diagnosztikáig. Szólt arról, hogy az elmúlt években a kormány több mint 500 milliárd forintos fejlesztéseket hajtott végre a konvergenciarégiókban, amelynek eredményeként 77 kórház, 54 rendelőintézet és 104 mentőállomás újult meg, illetve 23 új rendelőintézet és 31 új mentőállomás épült.

Eközben az elmúlt évtizedek legnagyobb bérfejlesztési programját indította el a kormány az egészségügyben; ennek következtében a szakdolgozók bére 2010 és 2019 között a kétszeresére, az orvosoké közel két és félszeresére emelkedett – mondta Szigeti Szabolcs, hozzátéve, hogy a rezidenseket és a fiatal orvosokat célzó ösztöndíj-programokkal és a bérek folyamatos emelésével sikerült mérsékelni a szakemberek elvándorlását.

Határozott célunk, hogy versenyképes feltételeket tudjunk biztosítani a hazai ellátórendszerben vidéken és a fővárosban egyaránt – szögezte le a helyettes államtitkár. Szabó Géza, a balassagyarmati kórház főigazgató főorvosa elmondta: az új, 80 detektorsoros CT jelentősen lerövidíti a vizsgálati időt, és számos új diagnosztikus lehetőséget nyújt a klinikai szakmák és a betegek számára, emellett átlagosan 25 százalékkal kisebb az energiafelhasználása, mint a korábbi gépé. A beépített algoritmus lehetővé teszi, hogy a beteget érő sugárterhelés mintegy 75 százalékkal csökkenjen a korábbi készülékkel elvégzett vizsgálatokhoz képest, emellett azonnali képmegjelenítésre képes, szükség esetén akár 50 kép/másodperc sebességgel – mondta Szabó Géza.

Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója a rendezvényen elmondta: a kormány korábban mintegy 3 milliárd forintot költött a kórház infrastruktúrájának fejlesztésére, de ez a keret nem tette lehetővé a diagnosztikai eszközök fejlesztését, amikor pedig kiderült, hogy az előző CT javítása 30-40 millió forintba kerül, az új készülékre biztosítottak 143 millió forintot.

Balla Mihály (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője kiemelte: több éves munka eredményeként került a modern diagnosztikai eszköz a kórházba, ebben nagy segítséget nyújtott a szaktárca és a kormány. – MTI

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!