Március 20,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Újabb református óvodák épülnek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,302,882 forint, még hiányzik 1,697,118 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Újabb óvodák felépítésére adott pénzt a magyar állam, ami számszerűen 47 létrehozását és 19 felújítását jelenti. A program keretében 30 milliárd forint elérhető, méghozzá a Magyarországi Református Egyház számára.

Igen, ismételten csak egyházakhoz köthető intézményeket hoz létre az állam, ami azt jelenti, hogy a fejlesztéseket követően a református óvodai férőhelyek száma 42 százalékkal emelkedik, vagyis majdnem megduplázódik. A kérdésem csak az – mint oly sokszor korábban is -, hogy a nem adóköteles egyház miért nem képes közpénz nélkül fejleszteni? Miért dönt egyénileg úgy a kormány, hogy mindannyiunk közpénzét felhasználva –  hithű keresztények, ateisták, vallásos és nem vallásos egyének pénzéről van szó – egyházi oktatási intézményekre ad 30 milliárd forintot? Félreértés ne essék: épüljenek csak óvodák, de egy ennyire specifikus óvodahálózat nem biztos, hogy adóforintokból kellene, hogy létrejöjjön.

Országszerte 47 új óvoda épül és 19-et felújítanak a Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramjában, a fejlesztés a kormány 30 milliárd forintos támogatásából valósul meg.

A program részleteiről Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke beszélt kedden Budapesten. Soltész Miklós a sajtótájékoztatón közölte: a református egyház 2018-ban 30 milliárd forint támogatást kapott a programjára, amelynek keretében Budapest több kerületében és országszerte 66 óvodát építenek, illetve újítanak fel. Hangsúlyozta, hogy a kormány az elmúlt tíz évben az egyik legfontosabb döntéssorozatát a családtámogatási rendszeren belül hozta meg. Ezek között sorolta fel a családi adókedvezmény visszaállítását, a gyes és a gyed extra bevezetését, a családi otthonteremtési kedvezményt, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását.     Emellett nagyon fontos a támogató háttér is, mint például az óvodaprogram, amely a szülőket és kisgyermekeket szolgálja – tette hozzá az államtitkár.

Szólt arról is, hogy tíz év alatt 16 ezer 104 új óvodai férőhely létesült. Jelenleg az egyházak fenntartásában az óvodák 7-8 százaléka működik – közölte. Soltész Miklós azt mondta, a tíz év alatt megtett intézkedéseknek érzékelhető eredményei vannak: a teljes termékenységi arányszám a 2010-es 1,25 után 2019-re 1,49 lett, a házasságkötések száma 36 ezerről 65 ezerre növekedett. A válások száma 23 ezer 800-ról 17 ezer 400-ra, az abortuszok száma 40 ezer 500-ról 25 ezer 800-ra csökkent. Bogárdi Szabó István elmondta: az egyház óvodaprogramja keretében jelenleg a kivitelezési munkálatok folynak, és reményeik szerint a református egyház által fenntartott óvodákban a 2021-2022-es tanévben a mostaninál 3200-zal több gyereket fogadhatnak majd. Jelenleg 7100 óvodás jár az egyház által fenntartott intézményekbe.

Döntően ott építenek óvodákat, ahol igényelték az emberek, hogy egyházi fenntartású óvodába járhassanak a gyermekeik – közölte. A közreadott sajtóanyag szerint a Bethlen Gábor Alapkezelő közreműködésével, a kormány 30 milliárd forintos, vissza nem térítendő támogatásával mindösszesen 3211 új óvodai férőhely és 486 új munkahely jön létre országosan. (MTI) 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!