Február 3,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ugyan még nem kötelező a mozikban a Fideszt és Orbánt dicsőítő propagandafilmeket vetíteni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 68,517 forint, még hiányzik 2,931,483 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mínuszos MTI-hír volt a reggeli órákban – bár némiképp zavarbaejtő, hogy az fideszes állami hírügynökség egyáltalán lehozta: áprilistól év végéig minden kínai moziban hetente legalább kétszer műsorra kell tűzni a párt történetével és ideológiájával foglalkozó propagandafilmeket a filmhatóság rendeletére, a Kínai Kommunista Párt megalakulásának századik évfordulója (július 1.) alkalmából. Innen tudjuk azt is, hogy a kínai Művészmozik Nemzeti Szövetségéhez tartozó mintegy ötezer filmszínházban külön termek vannak a propagandafilmek számára, ezen kívül vannak olyanok is, amelyeknek a műsorpolitikája támogatja az ilyen tartalmakat. Nos, ezekben hetente kötelezően műsorra kell tűzni a kínai állampártot dicsőítő produkciókat. Egészen pontosan olyan filmek formájában, amelyek a párt, a nemzet és a szocializmus szeretetének témáira összpontosítanak, „dicsérik a pártot, az anyaföldet, népét és hőseit”. A Variety.com cikkére hivatkozó beszámolóban (ITT lehet elolvasni, ha valaki extrém izgalmakra vágyik) az MTI azt is kiemeli, hogy a helyi hatóságoknak emellett széles körben mozgósítaniuk kell a párttagokat, a kádereket és a nézőket, hogy aktívan vegyenek részt vetítéseken, s ezzel „fokozzák társadalmi hatásukat”.

Felemerül a kérdés, hogy mi közünk van nekünk Kínához, a Kínai Kommunista Párthoz és az ő propagandájához? Normális körülmények között annyi közünk lehetne, hogy szánakozva vesszük tudomásul: egy távoli galaxisban, vagyis egy távoli diktatúrában 2021-ben ilyen sajnálatos viszonyok uralkodnak, miközben örömmel nyugtázzuk, hogy szerencsére számunkra ez legrosszabb esetben is a sci-fi kategóriája. Csakhogy ez nem feltétlenül van így.

Aki eddig is pontosan tudta, hogy a Budapest-Belgrád, sohanapján megtérülő, rengeteg sok évre titkosított vasúti beruházást például a úgynevezett patrióta gazdaságpolitikát képviselő magyar állampárt kínai gigahitelből finanszírozza Mészáros Lőrinc tisztességes, önerőből zsírosra hízott üzletember nagyobb dicsőségére, az nem tőlem fogja megtudni, hogy sokkal több közünk van ehhez a távoli, mínuszos hírhez, mint gondolnánk. Ha hozzávesszük az ezer sebből vérző, a magyar adófizetők érdekei ellenében tető alá hozott, a magyar adófizetőket súlyos milliárdokkal megkárosító kínai lélegztetőgép- és vakcinabizniszt, akkor szintén van okunk elgondolkodni.

És akkor még nem beszéltünk arról az egészen friss és ropogós, ellenben kétségbeejtő poszthúsvéti hírről, miszerint a Budapest-Belgrád vasúthoz kísértetiesen hasonló üzletre készül Kínával és a Kínai Kommunista Párttal az Orbán-kormány. Ez azt jelenti, hogy óriási kínai hitelt venne fel a magyar állam a kínai elitegyetem, a Fudan budapesti kampuszának megépítéséhez, az erről szóló kormányzati előterjesztést Palkovics László innovációs és technológiai, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jegyzi, a propagandakormány már meg is tárgyalta, de valamiért nem verték nagy dobra, pedig a mi bőrünk van terítéken, nem az övék.

A sanghaji Fudan Egyetem, amely vállaltan és nyíltan a Kínai Kommunista Párt irányítása alatt áll, 2024-ben Budapesten nyitná meg első önálló európai kampuszát. Vagyis az orbánizmus hátán vetnék meg a lábukat felsőoktatási dimenzióban az Európai Unióban. A ma nyilvánosságra került információk szerint a beruházáshoz 100 milliárd forintot a magyar állam közvetlenül biztosítana, 450 milliárdot pedig Kína hitelezne, ergo a beruházás drágább volna, mint amennyi pénzt a kormány 2019-ben a magyar felsőoktatára összesen adott. Járulékos haszon mimagyaroknak: a hitelt teljes egészében a magyar állam fizetné vissza egy vagyonkezelő alapítványon keresztül, miközben az építkezésre a világ több pontján korrupció és kémkedés gyanújába (!) keveredett Kínai Állami Építőmérnöki Vállalat tett ajánlatot, a munkálatokat pedig kínai munkások végeznék. Hogy mimagyaroknak jobb legyen.

Az egyéb riasztó részletek felsorolása nélkül is jogos és hangos lenne a kérdés egy normális országban: miért jó a magyaroknak, hogy az Orbán-kormány kínai hitelből kínai érdekeket szolgáló beruházásokat valósít meg futószalagon, amelyek révén a Kínai Kommunista Párt magyarországi és európai befolyáshoz jut, a hitelt ráadásul generációk nyögik majd akkor is, amikor az orbánizmus már csak időnként visszatérő jeges rémálom lesz?

Válasz nincs, ellenben a kínai kommunista egyetemnek megágyazó kormányzati előterjesztést jegyző Szijjártó – aki a sáros, korrupciógyanús kínai vakcinabeszerzéshez is egy elég érdekes szálon kapcsolódik, és aki a múlt heti üzbegisztáni bohóckodás után ma már Kazahsztánban köti a jobbnál jobb üzleteket szintén mimagyarok bőrére -, azt üzente ma Ázsiából, hogy a 11 éve elkezdett keleti nyitás egy fényes sikertörténet, tehát értsük jól: nem csak Kazahsztán, de Kína is magára veheti tehát. Ez pedig annak köszönhető, hogy ezeket a csilliárdos üzletelgetéseket a kölcsönös tiszteletre alapozzák, nem akarnak foglalkozni egymás kioktatásával, nem szólnak bele egymás belügyeibe. Ez a rablómese, a megideologizált fideszes nemzeti érdek tizenegy éve, miközben az orbánizmus bizonyíthatóan ott tart, hogy a magyar adófizetők pénzén szolgálja Kína és a Kínai Kommunista Párt érdekeit. Már a Párt elitegyetemének felhúzására is többet képesek költeni, mint a magyar felsőoktatásra, de legalább el is adósítják a magyarokat Kína irányába.

Ezek után leszögezhetjük: ugyan még nem kötelező a mozikban a Fideszt és Orbánt dicsőítő propagandafilmeket vetíteni, és a vetítéseken részt venni sem kötelező, ez ne tévesszen meg senkit. Amilyen ütemben ezek Kelet felé száguldanak, még az is lehet, hogy megérjük.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!