Február 22,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Úgy tűnik, mintha elengedték volna „azt a pár eurót, amivel Brüsszel tartozik”

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 898,378 forint, még hiányzik 2,101,622 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

(…) a legfontosabb és a legfényesebb haditett, igazi hadikos huszárcsíny, hogy Brüsszel pénzügyi zsarolási kísérleteit zátonyra futtattuk, a gazdaság ismét nő, és még nőni is fog. Persze azt a pár eurót, amivel tartoznak, még be fogjuk hajtani. Hajrá, Navra! (Orbán Viktor, Budapest, november 18.)

Az Európai Bizottság nem folyósíthat semmiféle forrást Magyarországnak mindaddig, amíg a magyar kormány minden követelményt nem teljesített, illetve a hiányosságokat nem orvosolta (Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa, Strasbourg, november 21.)

Hát igen. Valóban alig pár rongyos euróról van szó. Meg az egyre csúnyábban és gyorsabban öregedő miniszterelnöki nagyotmondásokról. Igaz is, mi a fenének nekünk például az a korrupciós kockázatok miatt befagyasztott több tíz milliárd euró (értsd: vissza nem térítendő uniós támogatás + kedvezményes hitel), amire nem kellene kamatot fizetni, amikor ki is lehet árusítani az országot 250 ezer dolláros letelepedési kötvényenként Kínának úgy, hogy a miniszterelnöki dinasztia érdekeltségébe tartozó befektetési alap járjon jól az üzlettel? Igazuk van fideszes vallású honfitársainknak: ilyen kiváló hazafiak, mint ezek, akik akkor sem hajlandóak lemondani a hatalmukról, akkor sem hajlandóak visszafordulni az illiberális autokrácia zsákutcájában, amikor az elmaradó uniós támogatások látványosan csökkentik az ország gazdasági teljesítményét, és inkább drága hiteleket vesznek fel a magyarok bőrére, valóban legfeljebb ezer évente születnek.

Összeállni látszik a kép. Szerintem a szuverenitásvédelmi törvény tegnapi benyújtásával nem azért vártak, mert akárcsak egy pillanatra is felmerült, hogy mégiscsak fontosabb az uniós támogatás, mint néhány újabb gyomros a nem létező jogállamnak, amiből szükségszerűen balhé lesz az európai testületekkel, hanem pont azért, mert elengedték azt a pár eurót, amivel Brüsszel tartozik nekünk. Ha már pénz úgyse lesz, akkor minden belefér. Egyszerűen más magyarázat nincs arra, amit művelnek, és ez meglehetősen egybecseng azzal, amit Rynders a tegnapi EP-vitán mondottezek a viták egyetlen euró felszabadásának esélyét sem hozzák közelebb, az Európai Bizottság változtatásokat akar látni. Az igazságügyi biztos határozottan kijelentette, hogy a brüsszeli testület nem tárgyal a magyar kormánnyal, ők arra várnak, hogy Magyarország tájékoztassa a megtett lépéseiről az Európai Bizottságot és akkor ők ezt kiértékelik. Hallod, Navra?

Didier Reynders, az Európai Parlament plenáris ülésének A jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlenségének folyamatos veszélyeztetése, valamint az uniós finanszírozás feltételeinek nem teljesítése Magyarországon címmel tartott vitáján hangsúlyozta: több reform, egyebek mellett az igazságszolgáltatást érintő intézkedés megvalósítása folyamatban van Magyarországon. Magyarország nagyon sok mindent megtett már, de bizonyos kérdések továbbra is nyitattak maradtak. A bíróság függetlenségének, a szexuális kisebbségekhez tartozók jogainak hiányosságai, a gyermekvédelmi törvény, illetve az akadémiai szabadság biztosítását szavatoló jogszabályok nem elégségesek. Az Európai Bizottság figyelemmel kíséri a brüsszeli testület aggályainak kezelésére hozott magyar intézkedések végrehajtását.

Johannes Hahn költségvetésért felelős biztos közölte: az Európai Unió Tanácsa megtiltotta, hogy új jogi kötelezettségvállalás jöjjön létre a közhasznú alapítványokkal bármely európai program végrehajtására, ugyanis összeférhetetlenség kockázata áll fenn a vezetésüket illetően. Azt mondta, történtek változások Magyarországon, de az eddigi intézkedések nem elégségesek. Az Európai Bizottságnak december 15-ig kell elfogadnia helyzetértékelését arról, hogy Magyarország részben vagy egészben megoldotta-e a problémákat, majd több további lépés megtétele után lehetősége van arra, hogy a megszorításokat törölje. (via MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!