Július 30,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Tudomásom szerint Áder János köztársasági elnök, nem pedig vízügyi ellenőr

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,631,618 forint, még hiányzik 1,368,382 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Áder János díjakat adott át a Sándor-palotában. Nyilvánvalóan nagyon fontos esemény ez, de valahogy jobban örült volna az ember annak, ha Áder János nem azért kerül be az MTI hírfolyamába, mert valami vízzel kapcsolatos témában érdekelt ismét, hanem azért, mert mondjuk kiállt a demokratikus jogokért. Teszem azt megszólalhatott volna a homoszexuálisokat megbélyegző törvénnyel kapcsolatban, amit nemrégiben fogadott el a Parlament.

De nem, a mi Janink horgászgat és kiselőadásokat tart a vízről, miközben olyan törvényeket irkál rendre alá, amelyek aláássák a demokráciát, és egymás ellen fordítja magyart a magyarral. Egyáltalán nem elvitatva, hogy természetesen a víz, és általában a környezet védelme baromi fontos, de tudomásom szerint Áder sem nem környezetvédelmi miniszter, sem nem valami víztisztaságért felelős államtitkár.

Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta az idei Stockholmi Ifjúsági Vízdíj magyarországi döntőseit és átadta az első díjat pénteken.

Az első három helyezett pályaművet a diákok röviden bemutatták a köztársasági elnöknek. Áder János elgondolkodtatónak nevezte a pályaműveket, és arra biztatta a versenyzőket, hogy folytassák kutatásaikat. Emlékeztetett: kutatók szerint, míg a 20. az olaj évszázada volt, a 21. század a vízé lesz. Az elkövetkező időszak alapkérdése, hogy a világ növekvő népességét hogyan lehet ellátni élelemmel és ivóvízzel, miközben egyre rosszabb minőségű és kevesebb a termőföld és az ivóvíz. Az első díjat Kovács Emília, a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium diákja nyerte A lucerna barna levének erjesztése és környezetbarát újrafelhasználása című dolgozatával. Kutatásának célja annak vizsgálata, hogy a lucerna fehérjementesített, úgynevezett barna leve – amit az egész világon szennyvízként kezelnek – hogyan használható fel a talajszennyezés csökkentésére és talajkondicionálóként a talaj tápanyagtartalmának javítására. Második helyezést ért el Mészáros Nándor és Rick Kevin, a Budapesti Műszaki SzC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum két diákja A gumiabroncsok kopásának nyomában II. Mennyiségi adatok az úttestekről a felszíni vizekbe jutó apró gumirészecskékről című dolgozatukkal.

A 3. díjat Antalka Gyopár és Dobi Boglárka, a Napraforgó Waldorf Általános Iskola, Gimnázium két diákja kapta a Komplex vízminőségmérő és -elemző eszköz című projektjükért. Céljuk olyan költséghatékony mobil eszköz kifejlesztése volt, amely képes a halgazdálkodás szempontjából fontos fizikai és kémiai paraméterek automatikus ellenőrzésére. Az első helyezett diák iskolája 300 ezer, a második 200 ezer, a harmadik 100 ezer forint hozzájárulást kapott további kutatásokra. A nemzetközi döntőt online tartják majd, Magyarországot az 1. helyezett fogja képviselni. A Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat 1997-ben alapították. A nemzetközi versenyen 15 és 20 év közötti középiskolás fiatalok vesznek részt. Olyan pályamunkákkal lehet nevezni, amelyek eredeti ötleteket mutatnak be a vízminőség-javítás, a vízkészlet-gazdálkodás, a vízvédelem, a víz- és szennyvíztisztítás területén. Magyarország 2013 óta vesz részt a versenyen. A magyarországi versenyt a GWP Magyarország Alapítvány szervezi partnerszervezetek segítségével és támogatásával. A zsűri elnöke Szöllősi-Nagy András mérnök, hidrológus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, védnöke Áder János. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!