Január 20,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Tessék mondani, hová álljak?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 914,166 forint, még hiányzik 2,085,834 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Biztosan sokan emlékeznek még a Kacsamesék című rajzfilmsorozatra, annak is a főcímére, amikor Dagobert bácsi pénzben úszkál. Na, most derült ki, hogy ebben az országban csupa Dagobert bácsi és Dagobert néni tengeti egyszerű, ám szolidan fényűző életét. A magyar családok olyan őrületes megtakarítással rendelkeznek, hogy lassan zsebből megvehetünk néhány nagyobb szigetet, esetleg egy kisebb galaxist. Mindez a Magyar Nemzeti Bank soros jelentéséből derül ki, innen tudjuk azt is, hogy a járvány alatt még direkt nőtt is a megtakarítás – biztosan nem ittuk el, mert zárva vannak a kocsmák -, különösen vonzódunk az állampapírokhoz, de készpénzből is bődületes összeget tartunk a párnacihában. Konkrétan: 600 milliárd forint lapul a zsebünkben, ez csak a készpénzállomány. Én tényleg nem is értem, mit sír állandóan a szánk ilyen Kánaán, valamint tej- és mézfolyások közepette.

Bevallom, én bőven elmaradok az átlagtól. Egy darab államkötvényem sincs, a készpénzállomány úgy néz ki jelenleg, hogy van egy ötezres a tárcámban, további 1200 forint fémpénzben. Ennek egy része 100 forintos érme, mert a legtöbb bevásárlókocsi azt eszik. A kérdés már csak az, hol van a többi suska, ami rám esik statisztikailag? Illetve hová kell ahhoz állnom, hogy ne csak statisztikailag, hanem a valóságban is rám essen? Ha valaki tudja a megfejtést, ne tartsa magában!

A háztartások pénzügyi vagyonának növekedésében szerepet játszott, hogy a készpénzállomány 104 milliárd forinttal nőtt, ezen felül 222 milliárd forinttal a látra szóló betétek állománya és 30 milliárddal a lekötött betéteké – így kommentálta Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője az Magyar Nemzeti Bank (MNB) frissen közzétett harmadik negyedéves adatait.

Az MNB kedden jelentette, hogy a háztartások nettó pénzügyi megtakarításai 432 milliárd forinttal, a GDP arányában 3,5 százalékkal nőttek a harmadik negyedévben.

Horváth András kommentárjában megjegyezte: a lakosság továbbra is kiugró dinamikával, 318 milliárd forintért vásárolt hosszú lejáratú állampapírt, míg 112 milliárddal csökkentette a rövid lejáratú kötvényállományát. Az MNB adatai szerint a lakosság csaknem 64 ezer milliárd forint bruttó pénzügyi vagyonának 11,5 százaléka, 7347 milliárd forint hosszú lejáratú állampapírokban fekszik, további 2,1 százalék rövid lejáratúban, 8,4 százaléka készpénzben, 18 százaléka, 11 487 milliárd forint bankbetétekben.

Európai összehasonlításban a magyar háztartások pozitív képet mutatnak a kötelezettségekkel csökkentett pénzügyi vagyont vizsgálva – hívta fel a figyelmet az elemző. A legfrissebb rendelkezésre álló, 2018-as Eurostat adatok alapján a magyar háztartások nettó pénzügyi vagyona az évi GDP 109,5 százalékán állt. Ez az arány a horvát háztartások esetében 88 százalék, Szlovéniában 86 százalék, Csehországban 81 százalék, Szlovákiában 49 százalék. Az osztrák szint 128 százalék, a német pedig 131 százalék, miközben Európában az élen az olaszok (186 százalékkal), a svédek (196 százalékkal) és a hollandok (214 százalékkal) járnak.

Az elemző kiemelte: az alapvető trend változatlan a háztartások vagyonszerkezetét tekintve, viszont a növekedés dinamikája érezhetően lassult a harmadik negyedévben a korábbi időszakokhoz képest. Az adatok alakulásában szerinte szerepet játszottak a vírushoz kapcsolódó állami kompenzációs programok kifizetései is.

A 6000 milliárdot közelítő készpénzállomány növekedésének megállításában továbbra sem sikerül előrelépni, a lakosság jelentős része ragaszkodik ehhez a jelentős nemzetgazdasági költséggel járó megtakarítási formához – mutatott rá Horváth András. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!