Augusztus 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Szülői Hang: Kérjük Novák Katalint, ne írja alá a pedagógussztrájkot kiüresítő törvényt!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 949,660 forint, még hiányzik 2,050,340 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.
  • A Szülői Hang Közösség levélben kéri a Köztársasági Elnök Asszonyt, hogy ne írja alá a pedagógussztájkot kiüresítő törvényt, hiszen a sztrájk mint alapjog valós érdekérvényesítő ereje elengedhetetlen ahhoz, hogy a tárgyalások meghozzák a gyermekeink érdekét szolgáló eredményt.
  • A pedagógusok sztrájkjában szülőként nem a pillanatnyi kellemetlenségeket látjuk, hanem azt a szükséges alkotmányos érdekérvényesítő eszközt, amellyel elkerülhető, vagy legalább mérsékelhető iskoláink, óvodáink színvonalának a pedagógusok nem megfelelő anyagi és erkölcsi elismeréséből származó romlása.
  • Kérjük Novák Katalint, hogy álljon ki azért is, hogy költségvetésben a pedagógusoknak ne csupán a más területek kiszolgálása utáni maradék jusson, hanem annyi, amennyit gyermekeink és az ország jövője valóban érnek és érdemelnek!

A Szülői Hang Közösség az alábbi levéllel fordul a Novák Katalin Köztársasági Elnök Asszonyhoz.

Tisztelt Novák Katalin Köztársasági Elnök Asszony!

Kérjük, hogy ne írja alá az Országgyűlés által elfogadott T/27 törvényjavaslat nemzeti közneveléssel összefüggő kiegészítő szabályait (14. §, 15. §)!

A sztrájkkal kapcsolatos kiegészítések a pedagógusok esetében jelentősen csorbítják a sztrájknak, mint az Alaptörvényben rögzített érdekérvényesítési eszköznek a lehetőségeit. Természetes, hogy a sztrájk ideiglenesen megzavarja a köznevelési intézmények működését, ugyanakkor hosszútávon épp a sztrájk járulhat hozzá az intézmények színvonalas működéséhez azáltal, hogy a pedagógusok ezzel a demokratikus eszközzel élve méltó anyagi elismerést és megfelelő munkafeltételeket harcolhatnak ki. A pedagógusok sztrájkjában szülőként nem a pillanatnyi kellemetlenségeket látjuk, hanem azt a szükséges alkotmányos érdekérvényesítő eszközt, amellyel elkerülhető, vagy legalább mérsékelhető iskoláink, óvodáink színvonalának a pedagógusok nem megfelelő anyagi és erkölcsi elismeréséből származó romlása.

Amennyiben a rendelkezések hatályba lépnek, jelentősen gyengül a pedagógusok érdekérvényesítő képessége, és emiatt várhatóan még többen elhagyják a pályát, még kevesebben választják a pedagógus hivatást, így a pedagógushiány tovább nő, a pedagógusok túlterheltsége egyre elviselhetetlenebbé válik. Ez nem csupán a pedagógustársadalom belügye, hanem az egész magyar társadalom tragédiája, mely közvetlenül érinti a családokat is. A rendelkezés következtében a gyerekek nem kapják meg az őket megillető színvonalas oktatást és nevelést, nem érzik jól magukat az iskolákban és óvodákban, csökken az esélyük a továbbtanulásra, a hátrányos helyzetből indulók és problémákkal küszködők pedig még kevesebb esélyt kapnak. A pedagógusok sztrájkjoga valamennyiünk közügye, amelytől nemzetünk jövője függ.

Kívánatos lenne, hogy a pedagógusok a sztrájk eszközének alkalmazása nélkül is megfelelő megbecsülésben részesüljenek, de az elmúlt évek tapasztalatain alapuló sajnálatos tény, hogy sem a pedagógusok, sem a szakértők és a szülők jelzései nem bizonyultak elegendőnek; a tárgyalásos út a sztrájk érdekérvényesítő eszköze nélkül nem hozott eredményt. A pedagógushiány és a túlterheltség már most is mindennapi szenvedést okoz a gyerekeknek és a családoknak is, mint ahogy az a Szószóló a gyerekekért online figyelemfelhívó akciónk több ezer szöveges szülői és pedagógus visszajelzéséből is jól kiolvasható.

Kérjük, támogassa a sztrájknak, mint alapjognak az érdemi gyakorlását! Ennek érdekében ne írja alá a hivatkozott törvénymódosítást, helyette olyan jogszabályok megalkotását kérje az Országgyűléstől, amelyek a jogi bizonytalanságok megszüntetésével segítik a sztrájk megszervezését, miközben annak érdekérvényesítő képességét nem csökkentik. Ne írja alá a munkát megtagadókat hátrányos jogkövetkezményekkel fenyegető jogszabályt sem, hiszen a pedagógusok épp az alaptörvényben rögzített sztrájkjoguk ellehetetlenítése miatt kényszerültek erre az eszközre.

Valamennyiünk közös érdeke, hogy a pedagógusok jogos elégedetlenségére érdemi megoldást találjunk! Kérjük, tegyen azért, hogy a magyar családokat közvetlenül érintő kulcskérdésben ne söpörjük a problémákat a szőnyeg alá! A jogi ellehetetlenítés és a retorziók kilátásba helyezése legfeljebb csupán a rend látszatát teremtheti meg, miközben a pedagógusok, a gyerekek és a családok továbbra is szenvedni fognak. A pedagógusok felelősségteljes állampolgárok, akikre gyermekeinket, a jövőt bízzuk; ne engedjük őket elhallgattatni, hanem épp ellenkezőleg: figyeljünk oda rájuk és becsüljük meg a munkájukat!

Többször elhangzott, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet nem teszi lehetővé a költségvetésben a pedagógusok szükséges és beígért béremelését. A költségvetés az ország jövőjét és boldogulását szolgálja, az, hogy mire fordítunk forrást a közösből, elsősorban értékrend kérdése. A magyar családok is gyermekeik szükségleteit helyezik az első helyre, amikor az anyagiak elosztásáról van szó, mégis az ország költségvetésében nem érvényesül kellőképpen a gyermekek érdeke, az ő nevelésükkel, oktatásukkal foglalkozóknak csak annyi jut, amennyi a többi terület anyagi igényeinek kiszolgálása után megmarad. Ennek a szemléletnek a gyors megváltoztatása első számú nemzetérdekünk: álljon ki azért, hogy a pedagógusoknak ne csupán a maradék jusson, hanem annyi, amennyit gyermekeink és az ország jövője valóban érnek és érdemelnek!

Tisztelettel:

Szülői Hang Közösség

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!