Augusztus 26,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Sztrájk, kerítés, jólértesült pártlapok a temetőben

Jó reggelt! Szerda van, ami azt jelenti, hogy este ki kell vinni a ház elé a kukát. Ma az a szerencsés helyzet állt elő, hogy tegnap én vettem (nem)végső búcsút, ma pedig én rikoltozok itt vadhajnalban. Hiába, első a kötelesség, második az alvás. Vagy ötödik. Mert nem csak az ördög nem alszik soha, hanem mi sem itt a Szalonnánál. Kivéve az agonizálással elfoglalt kollégákat, akiknek innen jobbulást kívánok.

Áll a bál. Még nem a farsangi (jut eszembe, mikor van farsang? Plánehogy mikor lesz már tavasz? Szooooooonjaaa!), csak a nemzeti. Egyrészről bejelentette a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, az Önkormányzati Köztisztviselők Szakszervezete, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete, hogy ők sztrájkolni fognak. A sztrájkot támogatja a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, Hírközlési, Média és Távközlési Szakszervezeti Szövetség, a Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezete, valamint a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete.

Hogy mikor lesz sztrájk és egyéb részletek csütörtökön derülnek ki. Hogy a támogatás pontosan mit takar (mármint lélekben veletek vagyunk, vagy annál több), azt nem tudom. Ahogy azt sem tudom, hol van a listáról a többi megszívatott, például a pedagógusok. Majd kiderül. Vagy nem.

Az MTA tudós elméi is gondban vannak. Miután Palkovics Lovászt nagy ívben kihagyva magához rendelte az intézetigazgatókat, azok úgy döntöttek, hogy ők bátran elmennek. De nyugi, hallgatni fognak, mint a sült hal, nem állnak szóba Palkoviccsal. Jólvanakkor. Ezzel párhuzamosan a tudós hölgyek és urak rájöttek, hogy nekik nincs is szakszervezetük, na de majd most lesz, mert csinálnak. Felveszik a kesztyűt bátran. Abban mégis elegánsabb eltartani a kisujjat, hát nem? De. Mert ők majd jól ellenállnak és nem fogják engedni Orbánnak azt, amit Putyin megcsinált. Hogy szétszedte az Akadémiát. Konkrétan kiüresítette, az intézeteket saját felügyelet alá vonta. Jó harcolást, drága bölcsek. Csak majd Lovász urat ki kellene hagyni belőle, mert ő ugye nem foglalkozik politikával. Kár, hogy a politika viszont foglalkozik az MTA-val.

Megismétlem, nem először: fosnak az elvtársak. Micsoda általános beszarás kell ahhoz kormányzati és kötélbaráti szinten, hogy a hatalom egy 18 éves gimnazistában lássa a halálos ellenséget, akit el kell taposni? Kezdésnek Bayer kereszteslovag állt bele Nagy Blankába, leprolizva a lányt (Bayerről természetesen ránézésre lerí a nemesi származás), ami már akkor is gyanús volt, hogy nem a megrendelésre, fizetésért hőbörgő fődalnok saját ötlete volt. Azokban a körökben nem nagyon lehet saját gondolata senkinek, az udvari dalnok meg arról kornyikál, amit a gazdája megrendel tőle a pénzünkért. Ezután következett az Origo (én mondjuk itt nem láttam, csak olvastam hogy ők is), Ripost, Figyelő és a Lokál. Hát nem gyönyörű? De.

Közben az Audinál is sztrájkra készülnek. Egy nálam jóval tájékozottabb ( szakszervezeti ügyekben biztosan tájékozottabb) illető szerint ma Magyarországon az Audi szakszervezete a legtökösebb. Úgyhogy hajrá!

Folytatódik a kultúrharc. Mármint csak az eddig fel nem ismert zsenik, az örök meg nem értettek és egyéb fideszesek harcolnak, akik azt gondolják, azért várat magára a világhír, mert elnyomták őket a ballibsik. Közben csak tehetségtelenek, de ezt az életben el nem hiszik. Most éppen a JAK (József Attila Kör) az ellenség, akit daliásan lebirkóznak a szokásos módon. Megírta az Origo, átvette a Magyar Idők és így tovább.

Tegnap este a brit parlament kétharmaddal leszavazta a Theresa May fémjelezte brexitmegállapodást. Hogy ez pontosan milyen következményekkel fog járni, azt nálam okosabb emberek sem tudják. Attól is függ, hogy holnap mi fog történni. Lehet megállapodás nélküli kilépés, lehet hogy halasztást kérnek a britek a kilépésre, lehet hogy megbuktatják May-t és lehet hogy nem. Benne van még a pakliban az is, hogy új népszavazást írnak ki és annak eredményétől függ, hogy kilépnek vagy ki sem lépnek. Ez sem olyan egyszerű, mert egy új népszavazás kiírásához már szükség van az EU tagországainak jóváhagyására is.

Ma bizalmatlansági indítványról tárgyalnak a kormány ellen. Amennyiben May kormánya ma megbukik, úgy két héten belül felállhat az új kormány. Már amennyiben sikerül többséget szereznie valakinek. Ha ez nem jön össze, akkor új választást kell kiírni. Ha May kormánya talpon marad, akkor meg kell állapodnia a brit parlamenttel a kilépés feltételeiről, a tervezet benyújtására három napja van a kormánynak. Ha ezt sikerül elfogadtatni, akkor már csak az Európai Unióval kell megállapodni. Mindehhez alig több mint két hónap áll rendelkezésre.

A Farkasréti temető egyik síremlékében találták meg a nyomozók azokat a kiváló minőségű és teljes hangfelvételeket, amelyek a Portik Tamás és Gyárfás Tamás között évek során lezajlott beszélgetéseket rögzítik – tudta meg a Magyar Idők.

A lap további részleteket is nyilvánosságra hozott a nyomozás állásáról. A kérdés már csak az, hogy honnan ilyen nagyon tájékozott a Magyar Idők? Nem komolyan kérdem persze, mert eddig is az volt a Fidesz szokása, hogy a kézivezérelt nyomozati szervek előbb tájékoztatták valamelyik pártlapot a nyomozás állásáról, mint az érintetteket. Most is erről lehet szó, politikai hasznot remél belőle a kormánypárt. Az sem mellékes, ha sikerül elterelni a figyelmet az aktuális problémákról.

Miután a Fidesz képtelen leállni Soros György meglovagolásával – lényegében ez és csak ez az egy kormányprogram létezik – a PestiSrácok lehozta az évszázad cikkecskéjét. Arról szól az írásmű, hogy Soros György villáját tömör fal veszi körül, amin ráadásul térfigyelő kamerák is vannak! Úúúúristen! Pedig Soros a nyílt társadalmat élteti és nem ért egyet a mexikói határra tervezett fal felépítésével. Tehát – a PS szerint – ne legyen kerítés Soros háza körül! Én meg belegondoltam, hogy a Cinege utcát évek óta a TEK őrzi közpénzből, a miniszterek elnöke magángépen repked és konvojban közlekedik, én még nem láttam olyan nyilvános megjelenést (a választás előtt járta a vidéket, ahol a hívek élőben is megtekinthették őfényességét), ahol legalább 15-20 testőr ne hemzsegett volna körülötte. Pedig Orbánnak nincs akkora vagyona, mint Sorosnak. Ugye?

Na csapjunk bele a mai vegyesfőzelékbe, mielőtt elviszi az országot a szél.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS