Július 6,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szezonváró remények

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 171,303 forint, még hiányzik 2,828,697 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kevés olyan embert (sem) ismerek, aki nem szereti a dinnyét. Biztosan van ilyen, de én még nem találkoztam vele. Magam is nagy rajongója vagyok ennek a gyümölcsnek – és az összes többinek, már ami a megfizethető kategórián belül van -, minden évben várom a szezon kezdetét. Régebben örömmel vártam, mostanában szorongva. És nem az ára miatt, inkább mélyebben a zsebembe nyúlok, ha cserében olyan zamatos dinnyét ehetek, amilyet évek óta nem sikerült beszereznem. A második, legkésőbb a harmadik, örömmel hazacipelt, majd a kutyák tányérján landoló (szerencsére ők is szeretik, és nem reklamálnak az íze miatt) dinnyék után nálam véget is ér a szezon.

Megértem én, hogy munkaigényes a termesztés, meg is fizetem, de elvárnám, hogy ízletes, zamatos, érett gyümölcsöt kapjak. A hektárszámolgatás és a szokásos panaszok mellett nem lenne baj, ha ez is szempont lenne, mert hiába kevés a termés, ha az nem finom, a gazdák nyakán fog maradni. Attól még én nem fogom jóízűen befalni az ízetlen dinnyét, ha megfenyegetnek azzal, hogy majd jól elviszik más országokba. Vigyék. Annyira nem aggódom az árak miatt, most is lehet kapni import dinnyét 400-800 forint közötti árakon, valószínűleg később is lehet majd, és az ára is mérséklődik. Persze nem adom fel, a magyar dinnyében bízom. Jó lenne, ha nem csalódnék.

A tavalyi árához képest 30-40 százalékkal drágulhat idén a magyar dinnye, kilónkénti ára várhatóan a főszezonban sem csökken 170-180 forint alá – közölte az MTI-vel kedden az Agroinform.

A mezőgazdasági portál összefoglalója elsősorban a magasabb termelési költségekkel, illetve a termőterület csökkenésével magyarázza a drágulást. Tavaly belföldön 3500 hektáron termesztettek görögdinnyét, idén viszont a munkaerőhiány és az értékesítési bizonytalanságok miatt alig 3000 hektáron. A termelés, a szállítás, iletve a munkaerő költségeinek emelkedése szintén áremelkedést okoz.
    A kilátásokat rontja, hogy számos dinnyetermelő áttért a szántóföldi gazdálkodásra, mivel a gabona nagyon felértékelődött az orosz-ukrán háború kitörése óta. Felvásárlási ára magas, a kereslet biztos, értékesítését ezért a dinnyével ellentétben nem fenyegeti az importdömping, ráadásul az időjárás se annyira – írták.
    Akik mégis a dinnyénél maradtak, azok a közlemény szerint ma már egyre inkább ellenálló, gyorsabban érő hibrideket ültetnek. A csepegtető öntözés, a talajtakarással ugyancsak hatékonyan ellensúlyozza az aszályt, és az is fontos szempont, hogy a vásárlók egyre inkább a hűtőben tartható, legfeljebb 5 kilogrammos dinnyéket keresik.
    Az Agroinform nem számít arra, hogy a belföldi gazdák helyzete a külföldi versenytársak miatt nehezebb lesz idén, ugyanis a magas üzemanyagárak miatt a dél-európai dinnyét már nem lehet dömpingáron adni. A magyar dinnye az ukrajnai termelés leállása miatt Lengyelországban és Németországban új értékesítési lehetőségekre is számíthat – tették hozzá. (MTI)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!