Április 11,  Vasárnap
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Soltész Miklós: a nemzet számára fontos az egyházi nevelés, mert azok a gyerekek, akik keresztény nevelést kapnak, a nemzetnek hűséges állampolgárai lesznek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 631,442 forint, még hiányzik 2,368,558 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az ember hajlamos néha azt hinni, hogy a kormány már tényleg nem tud nagyobb ökörségeket mondani, mint tegnapelőtt, de aztán mindegyre kénytelen rádöbbenni, hogy a baromságnak nincs határa. Soltész Miklós címben idézett gondolatával lényegében kijelentette, hogy hűséges állampolgárokat akarnak nevelni, és ehhez a valláson keresztül vezet az út.

Nyilván a hűségnek több fajta értelmezése lehetséges, de erről a fogalomról nekem leginkább a középkor jut eszembe, ahol például egyes személyek hűségesek voltak a királyhoz. Lehet az ember hűséges mondjuk a férjéhez/feleségéhez is, azonban a nemzetéhez egyszerűen nem fogom fel, hogy lehet hű, és pontosan mi a fenét jelent ez. Pláne mi köze van a keresztény vallásnak ahhoz, hogy valaki hűséges-e, vagy sem. Ez a politikai célokra gátlástalanul felhasznált vallásos elmebaj egyre csak fokozódik, és ki tudja hol van még a vége. Ezek után mire számítsunk még?

Az egyházi nevelés fontosságáról beszélt a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Győrben, ahol 4,6 milliárd forint hazai forrásból újul meg a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda épülete.

A felújításról tartott sajtótájékoztatón Soltész Miklós úgy fogalmazott: a nemzet számára fontos az egyházi nevelés, mert azok a gyerekek, akik keresztény nevelést kapnak, a nemzetnek hűséges állampolgárai lesznek. Megjegyezte: a kommunista érában sem egyházi óvoda, sem egyházi általános iskola nem működhetett, és mindössze néhány ezer fiatal járhatott egyházi fenntartású középiskolába. Ma már csaknem 230 ezer fiatalt nevelnek egyházi intézményben, óvodától a felsőoktatásig – tette hozzá.

Azt mondta, a katolikus nevelésből a Győri Egyházmegye is kiveszi a részét, ebben Veres András megyés püspök és elődje, Pápai Lajos munkájának nagy szerepe van. Kiemelte: a kormány támogatja, hogy egyházak és felekezetek sok gyereket tanítsanak, neveljenek, ezért is járul hozzá országszerte az ehhez szükséges infrastrukturális fejlesztésekhez. Emlékeztetett arra, hogy a katolikus óvodaépítési program révén már megújultak, vagy épültek intézmények Sopronban, Mosonmagyaróváron, Csornán, Kapuváron, Komáromban és Győrben is. A Prohászka-intézmény fejlesztése összhangban van a kormány azon szándékával is, hogy minél több építkezés kezdődjön az országban – jegyezte meg az államtitkár, hozzátéve, hogy teljesen új óvodai épületet és multifunkcionális sportcsarnokot építenek, az általános iskola és a gimnázium épületét pedig felújítják.

Veres András megyés püspök azt emelte ki, hogy az óvodai nevelésnek helyet adó épület ma már “méltatlan” a megfelelő szakmai nevelésre, de az iskola épületein is látszanak a rendszerváltás előtti idők nyomai.   A felújítással a szülők elvárásainak is szeretnének megfelelni – emelte ki Veres András. Emlékeztetett: az elmúlt években kormányzati támogatással több egyházmegyei épületet is sikerült megújítani, egyebek mellett a Brenner János Hittudományi Főiskola épületét. Simon Róbert Balázs, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a megyeszékhelyen hangsúlyosan van jelen az egyházi oktatás és nevelés, majd hozzátette, hogy a Prohászka-intézmény 27 éve működik, jelenleg 765 gyermeket nevelnek.

Nagy Csaba, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a felújítás három ütemben valósul meg. A beruházás ideje alatt az általános iskolások az épületben maradnak, a gimnázium tanulóit a Széchenyi István Egyetem egyik épületében helyezték el, az óvodásokat pedig egy egyházmegyei intézményben. Az óvoda és a gimnázium felújítása, illetve a gimnázium és az általános iskola közötti függőfolyosó a tervek szerint hatszáz napon belül készül el. Az épületkomplexum teljes befejezése 2024 tavaszára várható.

Soltész Miklós a sajtótájékoztatón részvétét fejezte ki Veres Andrásnak, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnökének a péntekre virradóra életének 72. évében elhunyt Snell György esztergom-budapesti segédpüspök halála miatt. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!