December 1,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Siker vagy összeomlás?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,769,645 forint, még hiányzik 1,230,355 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Bódis József oktatási államtitkár szerint a kormány továbbra is elkötelezett a minőségi oktatás megteremtésében. Minden törvénymódosítás, amit az elmúlt években eszközölt a kormányzat, efelé mutat. A probléma viszont az, hogy az államtitkárokon és kormányközeli elemző intézeteken kívül szinte minden szakmabeli temeti a magyar oktatást. Mert ugyan pénz lenne rá, mégsem költenek eleget az oktatásra, arról már nem beszélve, hogy a tanárok megbecsülése az egészségügyben dolgozókéval egyenlő. Gyermekeink jövője függ ettől a rendszertől, mégsem tűnik úgy, hogy a kormánynak igénye lenne arra, hogy a valóságban is javítson az oktatáson.

Budapest, 2019. június 21., péntek (MTI) – A kormány továbbra is elkötelezett a minőségi oktatás megteremtésében, a köznevelési törvény parlament előtt fekvő módosításának célja pedig éppen az, hogy a köznevelés még inkább képes legyen betölteni rendeltetését, azaz általános műveltség és versenyképes tudás birtokában lévő fiatalokat képezzen – közölte az oktatási államtitkár pénteken az Országgyűlésben, az előterjesztés vitájában.

Bódis József expozéjában ismertette az indítvány részleteit, köztük azt, hogy az intézményvezetőknek az intézmény létszámától függő pótlékot és ösztönzési keresetkiegészítést lehessen megállapítani. Fontosnak nevezte továbbá, hogy az óvodába járási kötelezettség alól csak a legindokoltabb esetben lehessen felmentést kapni.

Közölte azt is, hogy a magántanulói jogviszonyt az egyéni munkarend váltja fel, engedélyezése pedig intézményi szintről egy hatósághoz kerül az egységes jogalkalmazás érdekében.A javaslat eleget tesz a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő gyermekeket érintő jogi garanciákra vonatkozó alkotmánybírósági jelzésnek is – tette hozzá Bódis József.

Végül elmondta, hogy a tankönyvellátás szabályait ezentúl nem önálló jogszabály, hanem a köznevelési törvény tartalmazza majd.

Hogy a szakma szinte folyamatosan tiltakozik a kormány oktatáspolitikai változtatásai ellen az köztudott, mint ahogy az is, hogy az államtitkárság a legritkább esetben egyeztet az érintettekkel. A diákok leterheltek, az állami tankönyvek rossz minőségűek és ha ez nem lenne elég, még tanárhiány is van. A rendszer tehát a valóságban – szakértők egyöntetű véleménye alapján – dögledezik. De valaha is össze fog omlani? Erre válaszoljon helyettem Radó Péter oktatáskutató:

Magyar Narancs: Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke a nyár közepén azt mondta, hogy az összeomlás szélén van az oktatási rendszer. Tényleg ennyire rossz a helyzet?

Radó Péter: A helyzet nagyon rossz, de az oktatási rendszer nem tud összeomlani. Az oktatási rendszer minősége és hatékonysága folyamatosan romlik, az intézményei lepusztulnak, egyre kevésbé képes arra, hogy életesélyeket nyújtson gyerekek nagy tömegei számára. De összeomlani nem tud, mivel nagyon alacsony színvonalon is el tud vegetálni egy ilyen óriási rendszer. Az viszont igaz, hogy a magyar közoktatás mélyen az ország gazdasági ereje és kulturális lehetőségei alatt működik, és ilyen értelemben a helyzet valóban drámai.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!