December 9,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Selmeczi nyugdíjmegvédő szenátorasszony jól van?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 612,502 forint, még hiányzik 2,387,498 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó reggelt! Ma kukanap – megtanultam – holnap meg munkaszüneti. Négy teljes napig hasvakargatás. Már akinek. Világszenzáció van. Rétvári Bence bevonta a Fidesz választási kampányába Kozsót. Hosszú, méla csend. Ni mit leltem:

A szocialisták pusztítása után van mit beavatkozni az egészségügybe – Reagálás Korózs Lajos (MSZP) nyilatkozatára.

  A szocialisták kormányzása és pusztítása után bizony van mit beavatkozni az egészségügybe, mert az összeomlás szélére juttatták a betegellátást. Kormányzásuk alatt 600 milliárdot vettek el az egészségügytől, eladósították, leépítették a kórházakat. Csökkentették az orvosok, ápolók számát, nem gondoskodtak utánpótlásukról és megalázóan alacsony béréért dolgoztatták őket. A szocialisták azt sem szavazták meg, hogy ma több mint 600 milliárddal többet tudjunk az egészségügyre költeni, mint ők tették 2010 előtt.
A Fidesz folyamatosan pótolja az ágazattól korábban elvett pénzeket, országszerte fejleszti a kórházakat és rendelőket, béremelést indított az orvosoknak és az ápolóknak. Az ápolók 2022-re átlagosan két és félszeresét fogják keresni annak, mint 2016 előtt. 

 Kiadó: Fidesz-frakció (MTI-OS)

No. A KSH nem gyorsvonat, tételes és hivatalos adatok 2015-ig vannak. Az állami egészségügyi kiadás a GDP arányában 2010-ben 5 % volt. 2015-ben 4,8%. Frissebb adatot nem találtam, majd talán öt év múlva. Miután a GDP emelkedett (és minden más, például a gyógyszerárak, a bérekre fordítandó költségek és minden, ami a gyógyításhoz szükséges), ez még csak nem is szinten tartás, hanem elvonás.

Csak jelzem a Fidesz-frakciónak, hogy kilenc éve ők vannak kormányon. Kilenc hosszú éve az amúgy is szar egészségügy még szarabb lett. A kórházfejlesztések baromira túlnyomó részét az Európai Unió fizette, azzal ne tessenek hencegni. És mi az, hogy az ápolók majd 3 év múlva többet fognak keresni, mint 2016-ban? Miért éppen 2016? Miért nem 2010, 2006, esetleg 1897? Az a 600 milliárd amivel nagyvonalúan többet költ a Fidesz (mint párt? Mert megint a párt adott ki közleményt, nem a kormány) az egészségügyre, az ugye a GDP emelkedés egy része? Mennyi lenne, ha legalább a GDP arányos 5 százalékát tartanák? Hmmm?

Amúgy az egészségügyet nem barkácsolni kellene, hanem atomjaira szedni és összerakni úgy, hogy működjön is. Mert most az isten pénze sem lenne elég, azt is bele lehetne tolni és nem biztos, hogy sokkal jobb lenne.

Rétvári Bence kimondta – ma reggel ő a kedvencem -, amit eddig is tudott mindenki, aki ebben az országban él. Nem vezetik át az elsíbolt magánnyugdíjvagyont az egyéni számlákra. Értjük. Mindegy, mit hazudtak eddig, arra a pénzre bátran keresztet lehet vetni. Elköltötték ugyanis. És nem nyugdíjakra, nem a nyugdíjrendszerbe töltötték, hanem állítólag államadósságot csökkentettek belőle (pár percig csökkent is, ameddig a túlzottdeficit-eljárás miatt szükség volt rá, aztán visszaugrott), MOL részvényeket vásároltak és köszönik, jól vannak. De senki ne parázzon – mondta Rétvári -, az a pénz amúgy is az államot illette volna, jogos volt, hogy elvették. És majd amikor ki kell fizetni a nyugellátásokat a volt pénztári tagoknak, nem 75 százalékot vesznek alapul (a nyugdíjjárulék úgy állt össze, hogy 75 százalék ment a közösbe, 25 százalék a magánkasszába. A kifizetés is ebben az arányban történt volna), hanem 100 százalékot.

Akkor ezt most értelmezzük egy halk sikoly kíséretében. Hátha rosszul értem. Az államot illette volna az a 25 százalék? Tényleg? Volt még egy jelző ennek a pénztári formának a nevében: KÖTELEZŐ. Ezt a KORMÁNY hozta létre, nem a polgár döntött úgy, hogy a járulék negyedét nem az államkasszába fizeti be. Jogállamokban (tehát nem Magyarországon) jogfolytonosság van. Ha a kormány és a társadalom kötött egy megállapodást – mint a nyugdíjpénztár esetében, de említhetem akár az Alkotmányt is – a következő kormány is tartja magát hozzá. A Fidesz persze ívesen leszarta a dolgot, lenyúlták a pénzt és elszórták. Pont. Azt egyetlen helyre lehetett volna tenni: a nyugdíjkasszába. Nem a MOL-ba. Nem máshová. Tehát a kormány ellopta, majd elbaszta a pénzt. És most az a terv, hogy ezt a hiányzó összeget a munkavállalókon fogják (másodszor is, mert egyszer már befizettük) behajtani. Az akkori munkavállalókon. Tehát az egyre kevesebb munkavállaló úgy fogja a jövőben fizetni az egyre több nyugdíjas járandóságát, hogy még ezt a plusz 25 százalékot is tőle fogják levonni. Ha ettől sem omlik össze a nyugdíjrendszer, akkor semmitől.

Holott magától is összeborul az, mert eltolódnak az arányok. Egyszercsak nem lesz elég a befizetett nyugdíjjárulék az aktuális nyugdíjak kifizetésére. Ezt a problémát orvosolta volna a három pilléres nyugdíjrendszer. Aminek az egyik pillére az állami nyugdíj, a másik a kötelező magánnyugdíj, a harmadik pedig az önkéntes magánnyugdíj (öngondoskodás). Na ezt a pillért rúgta ki a drágaszép Fidesz, az öngondoskodás pedig sokak számára megoldhatatlan. Minimálbérből, közmunkás fizetésből kurvanehéz spórolni.

Vagy rosszul látom? Apropó! Selmeczi nyugdíjmegvédő szenátorasszony jól van? Fasza a fizetés? LESZ MAJD JÓ NYUGDÍJ? Akkor jó, nem idegesítem magam.

Megyek, majd jövünk egyszercsak. Addig jöjjön egy kis fincsiség.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!