Március 1,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Sajnos nem mehet mindenki a külföldi multi vadiúj gépsora mellé gyapotot szedni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,510,728 forint, még hiányzik 489,272 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tavaly a magyar állami beruházásösztönzési rendszer 1433 beruházást kezelt, amelyre soha korábban nem volt még példa, ezek 1676 milliárd forintnyi beruházást hoztak Magyarországra és mindez a világjárvány alatt történt

– ez volt ma reggelre kiosztva Szijjártó Péternek, aki a közpénzből működő fideszes Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában nyomatta a sikerpropagandát, ahogy a csövön kifért. Az alábbiak szerint csűrte-csavarta a tömjénfüstös mondanivalót:

 – A befektetések előtt a vállalatok olyan szempontokat mérlegelnek, mint a munkaerő, a politikai stabilitás, a pénzügyi szempont, illetve a logisztikai, infrastrukturális kérdés. Ezért fontos, hogy Magyarországon európai összevetésben is egyedülálló politikai stabilitás van, hiszen egy politikai erő, demokratikus felhatalmazás alapján kétharmados többséggel kormányoz, valamint, hogy itt kell fizetni európai összevetésben a legalacsonyabb egykulcsos személyi jövedelemadót és a legalacsonyabb egykulcsos társasági adót (a világbajnok ÁFA-ról nem esett szó – szerk.)

– Magyarország mind a négy szempontot tekintve megerősítette pozícióját, ezt mutatja, hogy az amerikai befektetésekkel foglalkozó Site Selection magazin egymás után harmadszor választotta Magyarországot a világ 10 legkedveltebb befektetési helyszíne közé.

– A keleti nyitás stratégiája is helyes volt: 2019-hez hasonlóan 2020-ben is nem egy nyugati, hanem egy keleti országból érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra, 2019-ben Koreából, 2020-ban pedig már Kínából.

– A nagyberuházás ösztönzési programokból alapvetően új gépek, gépsorok vásárlására, új technológiák meghonosítására adtak támogatást, így a magyar vállalatok most ki tudják szolgálni azt a piaci keresletet, amely azért alakult ki, mert a világgazdaság változásai miatt egyes vállalati kapacitások bezártak vagy csökkentek.

– A magyar gazdaság állapotát mutató számokban a második negyedévben már éreztetni kell a hatásukat azoknak a nagymértékű beruházások, amelyek most megvalósultak vagy megvalósulnak a nagy beruházásösztönzési programok nyomán, jelenleg 13 milliárd eurónyi nagyberuházásért versenyeznek, a cél, hogy azok Magyarországra érkezzenek.

– A műsorvezető az amerikai eseményekről is kérdezte a tárcavezetőt, aki úgy fogalmazott: „mi a külpolitikánkat a kölcsönös tiszteletre alapozzuk és ennek a kölcsönös tiszteletnek a része az, hogy mi nem kommentáljuk más országok belpolitikai viszonyait (…), mi azért szurkolunk, szorítunk, hogy minden ország a lehető legjobban tudja intézni a saját belső ügyeit, szurkolunk azért, hogy a  nehézségeken minden ország túllegyen. Nekünk az az érdekünk, hogy az Amerikai Egyesült Államokkal fenn tudjuk tartani az eddigi jó együttműködést.” (via MTI)

Két szurkolás és kölcsönös tisztelet között az Európai Unió külügyminisztereinek legharciasabb felmosója sajnos arról elfelejtett bármit mondani, hogy az amerikai választási kampány közepén videóüzenetben vonta felelősségre a haverjuk kihívóját, Joe Bident, felszólítva, hogy válaszolja meg a korrupciógyanús ügyeivel kapcsolatos kérdéseket. Vagyis nem egy, hanem egyenesen két ország belpolitikai viszonyait kommentálta, amikor hepciáskodva követelte Bidentől, hogy válaszolja már meg, milyen szerepet játszott a fia az ukrajnai energetikai szektor korrupciógyanús ügyeiben, amikor igazgatója volt egy ottani energetikai cégnek.

Ehhez képest el se tudom képzelni, mi lenne, ha az Orbán-kormány nem a kölcsönös tiszteletre és mások belügyeibe való bele nem ugatásra építné a külpolitikáját. Ha viszont ahhoz viszonyítjuk, hogy például az utolsó utáni percben, az utolsók között kullogva is alig voltak hajlandóak elítélni Lukasenka haverjuk véres megtorlását a fehérorosz tüntetők ellen, akkor valóban nincs itt látnivaló: az a legkevesebb, hogy az amerikai törvényhozás keresztény-konzervatív lerohanásáról nincs mondanivalójuk. Illetve van: bezzeg Gyurcsány és az erőszakos baloldal. Ahogy amiatt sem szégyelli magát Szijjártó, hogy a Fidesz-kormány demokratikus felhatalmazásának magasztalása közben nem tűnik fel neki, hogy Donald cimborájuk a nagyfene kölcsönös tiszteletben két hónapig nem volt hajlandó elismerni a népakaratot, a nép demokratikusan kinyilvánított véleményét, vetélytársa győzelmét és demokratikus felhatalmazását, de most is duzzog és még mindig a bizonyítani nem sikerült választási csalásokba kapaszkodik.

Ami az ezermilliárdokat illeti: azzal dobálózik a toporzékolási miniszter, amivel akar, annyi beruházást vesz a szájára, amennyit akar. Azon  a tényen ez nem változtat, hogy a magyar kormány kemény, vissza nem térítendő, és ki tudja mikor megtérülő adófizetői milliárdokat fizet a külföldi cégeknek azért, hogy ide jöjjenek és olcsó, hozzáadott értéket csak foltokban előállítani képes, kizsigerelt munkaerőt alkalmazzanak.

Lehet,  hogy ez hatalmas siker. Azokat viszont egyáltalán nem vigasztalják az új gépsorok, akiknek most kellene pótolniuk a járvány miatt kimaradó vagy teljesen megszűnt bevételeik kiesését. Tovább árnyalja a teljesen összeomlott ágazatokról és munka, megélhetés nélkül maradt foglalkozási csoportokról alkotható képet – szintén mai hír -, hogy a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszának elvétele után a kormány újabb támadásra készül a közszférában dolgozók ellen. Sajtóértesülések szerint a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet munkavállalói egyrészt elveszítik a kormánytisztviselői státuszukat, másrészt az elmúlt időszak kormányzati sarcolásai őket is utolérik: fizetéscsökkentéssel jár majd az új státusz.

Hát így. Hogy a kormány még csak nem is hajlandó úgy tenni, hogy bármire tartaná a kulturális és szociális szférában dolgozók munkáját, az világos, de sajnos nem mehet mindenki a külföldi multi (páratlan napokon rohadjon meg) vadiúj gépsora mellé gyapotot szedni. A többi – ahogy mindig is lenni szokott – stimmel. Kölcsönös tisztelet, az.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!