Március 20,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Próbálok nem szemétkedni, esküszöm

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,302,882 forint, még hiányzik 1,697,118 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Rántotthúsos, pálinkás, vírustalan jó reggelt mindenkinek! Most nagyon ügyesen visszakötöttem a tegnap reggeli agymenésemre, de máris befejeztem. Mindenki felkészült a női napra? Én tegnap voltam vásárolni. Az üzletben plafonig érnek a virághalmok és nem virágboltról beszélek ám! Busznyi táblán a nőnap felirat, el ne felejtse valaki. Én – bevallom – elbámészkodtam egy darabig. A legtöbb vásárló – már aki növényzetet vásárolt – nő volt. Azon agyaltam, hogy ők önmagukat köszöntik fel, odaadják a párjuknak, hogy az lepje meg őket, netán a nők egymást is megajándékozzák ilyenkor? Nyugodtan ki lehet engedni a levegőt, nem fogom megmondani a megfejtést. Főként azért, mert nem tudom. Még annyit a vásárlási kalandjaimról, hogy a virághalmok mögött egy medveméretű nyulat leltem – a seggén hímzett kínai felirattal -, aki kivont répával őrködött a húsvéti pénzköltési lehetőségek felett. Akinek úgy tetszik jobban: fölött.

Nem szeretnék – lehetőség szerint nem is fogok – a koronavírusról beszélni, de az jutott eszembe, hogy Orbánt, Novák Katalint és úgy általában ezeket a közpénzből vándormadarakat valaki letesztelte vírusilag? Már csak azért is, mert a közelmúltban nyalták körbe Berlusconit, akkor az már simán gazda lehetett. Vírusgazda.

Most is találtam izgiset az MTI turkálójában. Nem is értem, miért mellőzte a fősodratú sajtó. Az a helyzet, hogy tegnap volt az Elhízás Világnapja. Megkérem kedves olvasóinkat, hogy törölgessék le a monitorra köpködött kávét, mert belefolyik a szemembe. Köszönöm. Tehát az Elhízás Világnapja, amit mindjárt össze is fércelhetnék a tegnapi kormányzati erőlködéssel, hogy együnk több disznóhúst, ha nem lenne az a meggyőződésem, hogy nem a minőségi ételektől – a rántott húst is ideértve – hízik az ember megfele, hanem több oka is van. Az egyik egészen biztosan a minőségi éhezés, ebben a jólkereső, kéményen csimpaszkodó magyar kisemberek is eléggé jól állnak. Jöjjék a lelet:

Az Elhízás Világnapja alkalmából a világ vezető elhízástudományi szervezeteivel együttműködésben a Magyar Elhízástudományi Társaság közös cselekvésre szólít fel az elhízás megfékezésében.
     A jelenlegi világtrendek alapján 2025-re várhatóan minden ötödik ember elhízott (BMI > 30 kg/m2) lesz a Földön.
Az alacsonyan és közepesen fejlett országok mutatják a legintenzívebb növekedési trendet és legmagasabb előfordulást.
A kóros BMI (BMI > 30 kg/m2) globálisan évente mintegy 990 milliárd USD egészségügyi többletköltséget jelent, amely a világ egészségügyi alapjainak 13%-át teszi ki.
     Az elhízás számos betegség kialakulásának rizikótényezője, növeli a legjelentősebb népbetegségek, így a diabetes, egyes daganatos és szívbetegségek előfordulását.
     A kormányok figyelmét ismételten felhívjuk a globális elhízásra, a beavatkozás prioritására, a korai kezelés és megelőzés jelentőségére, valamint az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésére az elhízott betegek diszkrimináció mentes és megfelelő kezelése érdekében.
     A Magyar Elhízástudományi Társaság az Elhízás Világnap eseményeihez kapcsolódóan sajtótájékoztatót tart az Egészségprevenciós Központban. A sajtófogadást követően a Túlsúllyal Élők Társasága Klubja nyit.

Dr. Halmy Eszter, ügyvezető elnök, Magyar Elhízástudományi Társaság (MTI-OS)

Próbálok nem szemétkedni, esküszöm! De nehéz eltekinteni néhány ténytől. Például a főfideszesek többségének szemmel látható dagadásától, kezdve a miniszterek elnökével. Nem tudom, esetében mi indokolja a testi kiterjedés folyamatos fokozódását, de az szemmel látható, hogy az öltönyeit készítő kárpitos nem tud lépést tartani vele. Mert ugye Németh Szilárd nyilván azért dagad, mert zabál. Pedig egyiküknek sem lenne szükséges zsíros, hizlaló ételeket enni nagy mennyiségben, mert fizikai munkát nem végeznek (szellemit sem nagyon, eszközhiány miatt) és telik egészséges ételekre, akár szakember segítségére is. Elég jól fizetjük őket.

Ha már szakember. Eszembe sem jutna úgy tenni, mintha bármennyire értenék ehhez a kétségkívül fontos szakterülethez. Nem értek. Azt azonban látom, hogy a nők többsége bizonyos életkorban kigömbölyödik és távolról sem azért, mert elkezd vadul zabálni. Azt is tudom, hogy sokan mennyire nehezen élik meg ezt az időszakot és nem nagyon kapnak segítséget sehonnan. Még csak szavak formájában sem, ellenben a két méter magas, harminc kilós modellekre szabott ruhák, a hangadók beszólásai (nem csak apdétnorbira gondolok, sokan sportot űznek ebből) nem igazán segítenek nekik. Ahogy annak sincsen kultúrája, hogy azt mondhassa valaki: imádok enni, élvezem, így vagyok boldog, mindenki bekaphatja. Jelzem, messze nem a kóros, egészségre veszélyes elhízásról beszélek. Hanem például a fentebb is hangoztatott BMI index nevű dologról. És még valamiről beszélek, akkor is, ha gecinek fogok tűnni.

A Magyar Elhízástudomány Társaság ügyvezető elnöke:

 

YouTube

A szőke hölgy piros ruhában. Nem tud nem felmerülni a kérdés a fejemben: ha saját magán nem tud segíteni, miről akar meggyőzni és kicsodát. Így azért nagyon nehéz körbehordozni azt az üzenetet, hogy rajtunk múlik az elhízás, odafigyeléssel, megfelelő étrenddel, diétával, szükség esetén szakember segítségével le lehet fogyni. Ha ez így lenne, feltételezem, a doktornő nem cipelné azt a 15-20 kiló túlsúlyt. De cipeli. Ezzel sincs gond, ha nem arról szól a munkája, hogy a túlsúly nem jó, le kell fogyni. Ez számomra olyan, mintha én egy ötvenmillióba kerülő, tizenöt literes átlagfogyasztású, hatszáz lóerős luxusautóval dübörögnék be egy konferenciára, ahol előadást tartanék a mértékletes életmódról és a környezetvédelemről. Tökéletesen hiteltelen. Azt gondolom, ideje lenne valóban kideríteni az elhízás okait, működőképes megoldásokat, szükség esetén kezeléseket kidolgozni és talán elsősorban és főként megtanítani a társadalmat egymás elfogadására. Akár alacsony, akár magas, akár vékony, akár nem vékony az illető. Ez lenne a kiindulási alap, a folytatás pedig az, hogy aki szeretne változtatni a testsúlyán, de minden igyekezete ellenére sem sikerül (és persze ha nem a mértéktelen evés a túlsúly kiváltó oka), akkor az kaphasson valóban hatékony orvosi segítséget, ne pedig az örök bölcsességet vágják a szemébe: nem kell annyit zabálni. Akkor is, ha egyáltalán nem erről van szó.

Miután immár szokásosan túlcsordultam megint, veszem a búcsúmat. Majd jön valaki és jól beszól hamarosan. Kellemes ébredezést addig is.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!