Szeptember 30,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Pontosan lehet tudni, milyen az, amikor az állam és a párt a törvények szerint jár el

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,732,405 forint, még hiányzik 1,267,595 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hallott valaki Zambó Péterről eddig a napig? Jó, nem dicsekedni akarok a tájékozatlanságommal, csupán megállapítom, hogy akkora nyaralásban van az oligarchák és milliárdosok kormánya, hogy az első vonalbeli fajsúlyos beszélő fejek helyett az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkárát kellett beszalajtani a közszolgálati pártrádióba, hogy megnyugtassa az álhíreket terjesztő baloldalt, civileket és akadémikusokat azzal kapcsolatban, hogy a tűzifarendelettel minden rendben van. Hiszen

az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is ugyanúgy ellenőrizni fognak minden fakitermelést, mint eddig. 

Ha nekem egy fideszes zsoldban álló, közpénzből élő, az orbánizmus szekerét toló ember azt mondja, hogy minden A TÖRVÉNYI ELŐÍRÁSOK SZERINT zajlik, akkor az elmúlt súlyos 12 év kormányzati ámokfutása alapján önvédelemből azonnal gyanakodni kezdek. Viszont. Most, hogy olvastam egy erdészeti szakértő véleményét arról, hogy a természetvédelem rovására a tűzifa kitermelése előtti kaput szélesre táró, a tarvágást a védett erdőkben is lehetővé tevő, a vágásérettség korát csökkentő, az őshonos fajok telepítési kötelezettségét eltörlő kormányrendelet miatt valójában nincsenek is veszélyben az erdők, megnyugodtam. Nincs itt semmi baj, szó nincs arról, hogy a túlárazott térkövezés és mindent betonba öntés kormánya tönkre akarná tenni azt, amit eddig még nem sikerült.

Már csak azt nem értem – miközben Zambó úr esküdözik, hogy itt minden törvényesen zajlik majd -, amit tegnap se értettem: miért lenne hirtelen nagy mennyiségű fára szüksége az országnak, miért most állnak neki kivágni megújítani az erdőket, miért van vészhelyzet egyáltalán, ha közben megy a melldöngetés ezerrel, hogy nyugi, a kormány biztosította a szükséges földgázmennyiséget, hogy ne fagyjunk. Miért van veszélyhelyzet, ha nincs is, vagy ha van, akkor meg mi a francért ütik az egyik népbutító dallamot a másikkal?

Minden benyújtott fakitermelési terv előtt helyszíni bejárást tartanak a szakemberek, és vagy engedélyezik az erdőgazdálkodónak a fakitermelést vagy sem. „Amit most a (jog)szabályokban megnyitottunk, az a vészhelyzetre vonatkozó intézkedéseket vetíti előre, ha viszonylag gyorsan nagy mennyiségű fára lenne szüksége lenne az országnak“. Az éves tervek értelmében az év hátralévő részében 1,3 millió köbméter tűzifa kitermelését fogják elvégezni az állami erdőgazdálkodók, emellett számítanak magánerdő-gazdálkodók által kitermelt tűzifára is.

Jelenleg 3,8 millió köbméter akácfa kitermelésére van legális lehetőség, nem védett és nem naturás területen. Ha szükség van rá, akkor ezeket a területeket veszik előre. Magyarországnak nagyjából 400 millió köbméter élőfakészlete van, ennek gyarapodása átlagosan 13 millió köbméter évente. Ebből a 13 millió köbméterből termelnek ki az állami és a magánerdő-gazdálkodók közel átlagosan 8-8,5 millió köbmétert évente, amiből 3-4 millió köbméter tűzifa. Tehát közel 4-4,5 millió köbméter tartalék van a rendszerben. 

Az sem fog gondot okozni, hogy két héttel előrébb hozták a kitermelési idő kezdetét, a folyamatot meg lehet kezdeni most augusztusban is a talaj és a madárvilág károsítása nélkül. Ezzel az előrehozott termeléssel 100-150 ezer köbméter fát lehet letermelni, így 90 nap múlva ez a mennyiség már száraz tűzifaként kerülhet piacra.

A magánerdő-gazdálkodóknál szintén a törvényi előírások szerint zajlanak a fakitermelési folyamatok, őket is ellenőrzi az erdészeti hatóság. (via MTI) 

Címlap 2020-ból:  Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára (b) és Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára faültetési célzattal ásót ragadott. A két minisztérium akkor összesen több mint 3 millió facsemete elültetését tervezte, amivel mintegy 650 hektár új erdőt akartak létrehozni. Hogy sikerült-e, azt nem tudom se megcáfolni, se megerősíteni (Fotó: MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!