December 7,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Pillanatnyilag csak azt lehet tudni, hogy minden idők legmocskosabb 500 napja elé nézünk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 450,813 forint, még hiányzik 2,549,187 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kellett várni rá egy jó hetet, de végre megszületett a propaganda nézőpont na, ki a faszagyerek témakörben: népszerűbb a Fidesz–KDNP, mint a baloldali közös lista. Ezt onnan tudjuk, hogy miután három kormánytól független közvéleményt kutató intézet (Závecz, Publicus, Medián) kisebb eltérésekkel ugyanarra a következtetésre jutott, hogy tudniillik azzal a bizonyos közös listával egy holnapi választáson az ellenzék legyőzné az állampártot, a Magyar Nemzet megrendelésére (van pénz lóvéra, nem probléma) a Nézőpont Intézet megmérte a megmérnivalót és ez jött ki.

A felnőtt népesség 42 százaléka szimpatizál a jelenlegi kormánykoalíció pártjaival, 40 százaléka pedig a baloldali közös listával, de a Fidesz támogatói aktívabbak, mint a baloldalé, ezért a választási részvételüket biztosra ígérők körében a kormánypárt 51, a baloldali közös lista 43 százalékot kapna.

Mint ismert, a Nézőpont Intézetet pénzelni kiváló befektetés, ráadásul nagyságrendekkel olcsóbb, mint Mészáros Lőrinc Szíjj Lászlóval megtámasztott zsírosodását finanszírozni. Például tavaly október elején, az önkormányzati választás vérzivataros hajrájában ugyanez az udvari cég arra jutott, hogy Budapesten a biztos pártválasztók 53 százaléka Tarlós Istvánra, 40 százaléka pedig Karácsony Gergelyre szavazna. Azt is állították, hogy a kampány utolsó hete előtt a hivatalban lévő főpolgármester továbbra is minden mutató szerint vezet kihívói előtt. Mráz Ágoston Sámuel közpénzvállalkozása akkor úgy érvelt a mérése mellett, hogy minden választás végeredménye a mozgósításon múlik, de Karácsonynak ez sem ad túl sok reményt, tekintettel arra, hogy a budapestiek 49 százaléka Tarlóssal szimpatizál, míg csupán 29 százalékuk Karácsonnyal. Az eredményt ismerjük, a Nézőpont Intézet érdemei töretlen elismerése mellett azóta is köszöni szépen, jól van. A sóhivatal vezetői nem mentek el társadalmilag hasznos munkát végezni, ellenben méricskélnek tovább, mert ahhoz értenek.

A terítéken lévő, lehangolóan megkésett méricskélésükről azt írja a megrendelő pártlap – cseppet sem elfogult módon -, hogy miután már csak a Jobbik hivatalos csatlakozása várat magára a Gyurcsány-féle DK-val közös listához, Nézőponték már nem látják értelmét a hagyományos pártpreferencia-vizsgálatnak. Úgyhogy a 2022-es választásokig hátralévő mintegy ötszáz napban csak a Fidesz, a baloldali ellenzék közös listája és az egyéb pártok népszerűségét szándékoznak vizsgálni. Arról sem a propagandalap, sem a Nézőpont nem írt egy árva szót sem, hogy az állampárt úgy fércelte át a már egyébként is saját magára fazonírozott választási törvényt, hogy ha egyáltalán bármilyen reményt táplálnak a Fidesz legyőzése iránt, ne is legyen más lehetőségük, mint a közös lista. Vagyis hogy ha eddig nem volt kellően megalapozva a moslékkoalíciózás, akkor most meglegyen.

Azt is írja a Magyar Nemzet, hogy a baloldalhoz kötődő intézetek prognózisával szemben (!) a Nézőpont Intézet december 14. és 16. között, az Orbán-kormány számára kedvezően alakuló uniós vétózás után készült kutatása semmilyen trendfordulót nem regisztrált a kormánypárt népszerűségében. Ámazonban ebben a számításban már szerepelnek azok a rejtőzködő ellenzéki szimpatizánsok is, akik ugyan nem fejezik ki valamelyik párt vagy a közös lista iránti szimpátiájukat, azonban Orbán takarodását szeretnék a következő választáson. Tehát értsük úgy, hogy ők tényleg mindenkit beleszámoltak, és akkor is az van, hogy csakaFidesz. Az kimaradt a módszertani magyarázkodásból, hogy ebben az eredményben benne van-e a Szájer-botrány hatása,  egyáltalán megtörtént-e az ereszcsatornás-melegorgiás menekülés, vagy csak álmodtuk, mert a Fidesz nem is hallott még Szájer Józsefről, nemhogy közük lett volna hozzá.

Ehelyett jött a slusszpoén a fideszes Nézőpont munkásaitól a fideszes propaganda tolmácsolásában: a választás kimenetele ezen adatok alapján azonban még nem dönthető el, hiszen az egyéni választókerületi eredményeknek, a külhoni szavazatoknak vagy éppen a két nagy lista egyikére sem szavazók (az aktív választók 6 százaléka) preferenciájának is nagy jelentősége van. A Magyar Kétfarkú Kutya Pártra 3, a Mi Hazánkra 2, míg Szanyi Tibor pártjára (ISZOMM) legfeljebb 1 százalék szavazna.

Hát nem tudom. Szerintem egészséges szellemű és lelkületű ember azt sem merné eldönteni a Nézőpont Intézet tenyérjóslása alapján, hogy milyen színű zoknit vegyen fel reggel. Főleg annak tudatában, hogy ezek a kiváló udvari manipulátorok és valóságot félremagyarázók tavaly október 6-án milyen pontosan megjövendölték, hogy egy hét múlva, október 13-án mi lesz. Úgyhogy igazán nagyvonalúak, hogy 500 nappal a választások előtt még nem hirdették ki győztesnek Orbánt.

A helyzet az, hogy ezeknek a méréseknek semmilyen relevanciájuk nincs, bár kétségtelen, hogy nem kevés közpénzbe kerülnek. Hangulatkeltésre kiválóak, de 500 nappal a választás előtt semmit nem mondanak arról, hogy mi lesz a 2022-es választás kimenetele. Pillanatnyilag azt lehet biztosan tudni, hogy minden idők legmocskosabb mintegy 500 napja elé nézünk, holott az elmúlt több mint 3650 sem volt sétagalopp. Pillanatnyilag azt lehet mindennél nagyobb bizonyossággal kijelenteni, hogy ömlik a beton és ömlenek a százmilliárdok a Fidesz párhuzamos és mélyállamába. Talicskázzák a közpénzt a hátországukba, járvány idején is fojtogatják az önkormányzatokat, a gazdagjaikat még gazdagabbá teszik, a szakmaiatlan, önkényes döntéseikkel maguk alá gyűrik mindazt, amit tíz év alatt nem sikerült, és az egészet ragacsos identitáspolitikai uszítással és beteg, szélsőséges kultúrharccal, társadalmi árokásással igyekeznek elfedni. Pillanatnyilag az a biztos, hogy az állampárt még a világjárványt is kizárólag saját haszonszerzésére használja, miközben tömegeket hagy belefulladni a nyomorúságba. Nincsenek más bizonyosságok, de 500 nappal egy újabb választás előtt néha ez is jóval több, mint amit ép ésszel el lehet viselni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!