Február 22,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Pénzre várva

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 898,378 forint, még hiányzik 2,101,622 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szóval megint várjuk a pénzt az uniótól, mert azt nagyon szereti a mi jó kormányunk. Most éppen energiahatékonysági beruházásokra kunyerálnak, mert klímapolitika, energiahatékonysági beruházás és természetesen a mindennél fontosabb lakosságnak az ő szent érdeke azt diktálja, hogy jöjjék az a pénz és ne fűtsük teljes erőből az utcákat. Aha, értem. Csak jelezni szeretném, hogy én például még emlékszem arra a szép pillanatra, amikor az Európai Unió 2014-2015-ös keretből 90 milliárd forintot különített el Magyarország számára. Kifejezetten abból a célból, hogy a lakosság leginkább rászoruló része – tehát ahol semmi más módon nem megoldható a hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés, mert nincs és nem is lesz rá pénze a családnak – vissza nem térítendő támogatás formájában megkapja ezt a pénzt. Majd jó kormányunk fogta magát, és átdolgozta a programot. Konkrétan a lakosság egy büdös vasat nem kapott, állítólag középületek korszerűsítésére fordították. Azért állítólag, mert jól ismerjük a technikát, amit alkalmaznak, kezdve a túlárazástól a kivitelező kijelöléséig. A lakosság a vissza nem térítendő támogatás helyett hitelt kaphatott, amihez nyilván éppen azok nem férhettek hozzá, akiknél a legnagyobb gondot jelenti az energiahatékonyság, ugyanis a hitelhez hitelképességre van szükség. Az unió mérgelődött ugyan, de semmiféle eszközük nem volt arra, hogy megakadályozzák a dolgot. Szóval kérdés az, most vajon mi arra a garancia, hogy oda kerül ez a pénz – és nem kevés pénz, 1750 milliárd forint -, ahová szánják. Néhány kirakatberuházás nem feltétlenül fogja meghatni a döntéshozókat. Remélhetőleg. (link kommentben)

Reméljük, hogy a napokban zöld lámpát kap Magyarország támogatása az európai uniós helyreállítási alapból, így több száz milliárd forint értékű energiahatékonysági beruházás valósulhat meg – közölte az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára kedden Zalaegerszegen.

    Steiner Attila a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház diagnosztikai tömbjének energetikai felújítás utáni átadásán arról beszélt, hogy az uniós pénzügyminiszterek napokban esedékes találkozóján dönthetnek a Magyarország számára járó 1750 milliárd forint összegű támogatásról. Ebből valósulhat meg több száz milliárd forint már betervezett energiahatékonysági program középületeken és a lakosság számára is, elősegítve ezzel is Magyarország energiafüggetlenségét.
    Az államtitkár jelezte: Dubajban most folyik a világ vezetőinek részvételével az a klímapolitikai csúcstalálkozó, amelynek témája, hogy miként tudjuk a korábban meghatározott másfél Celsius-fokon belül tartani a globális felmelegedést. “Magyarországnak nincs szégyenkeznivalója”, 1990-hez képest mostanáig 37 százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást, amivel világszinten is az élvonalba tartozik.
    A sikerességhez a zalaegerszegi kórházban is megvalósított beruházásokhoz hasonlóakra van szükség, hogy észszerűbbé váljon az épületek energiafelhasználása, csökkenjen a károsanyag-kibocsátásuk energetikai korszerűsítéssel, hőszigeteléssel és a nyílászárók cseréjével. Nagyon fontos, hogy ösztönzőt kínáljunk és eszközt adjunk a beruházók kezébe az uniós és hazai források jóvoltából – emelte ki Steiner Attila.
    Srágli Attila, az Országos Kórházi Főigazgatóság Pályázati és Projektkoordinációs Igazgatóságának vezetője azt emelte ki, hogy országszerte olyan beruházásokra törekszenek az egészségügyi intézményekben, amelyek nemcsak a betegek érdekeit szolgálják, de a dolgozók munkakörülményeit is javítják. Folyamatosan egyeztetnek az intézményekkel, hogy a hiányokat minél inkább ki tudják küszöbölni, és a jövőben is hasonló fejlesztésekre törekszenek.
    Gasztonyi Beáta, a kórház főigazgatója elmondta, hogy a zalaegerszegi egészségügyi intézmény diagnosztikai tömbje 1985-ben épült, a teljes üvegfelületű épület azonban télen kiengedte a hőt, nyáron pedig túlságosan felmelegedett, károsítva ezzel a gépeket is. A 746 millió forintból megvalósított energiahatékonysági beruházás áprilisban kezdődött, és a tervezett 12 hónap helyett mindössze hét hónap alatt befejeződött.
    A kivitelező több mint 2200 négyzetméternyi üvegfelületet és a teljes függönyfalat kicserélte, amelynek révén az eddigi 40 százalékára csökken az épület energiavesztesége. Új bejárati ajtókat, szélfogókat, valamint tűzzáró ajtókat építettek be, teljes homlokzati és lábazati hőszigetelést kapott az épület, elvégezték a lapostető hő- és vízszigetelését, valamint a hűtési és fűtési rendszer korszerűsítését – sorolta a főigazgató.
    Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy 1848-ban a régi ispita épületében 12 ággyal indult el a kórházi ellátás Zalaegerszegen, és a város ugyan soha nem volt fenntartója az intézménynek, mégis szoros az együttműködés az önkormányzat és a kórház között. Az idén 175 éves intézményben hét programban összesen mintegy hárommilliárd forint értékű felújítás és eszközbeszerzés zajlott vagy zajlik, ehhez hasonló léptékű fejlesztés nem volt az utóbbi időkben. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!