Október 18,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orvos, vagy katona?

A Honvéd kórház dolgozóira kényszerített honvédelmi alkalmazotti jogviszony miatt távozik a kórház  koraszülött intenzív osztályának vezetője, a szakterületén méltán elismert Nádor Csaba. A PIC-ként is ismert osztály már tavaly decemberben is kénytelen volt bezárni, ugyanis nem rendelkeztek elegendő munkára fogható szakemberrel az osztály működtetéséhez. Most – úgy tűnik – ez az állapot újra visszatérhet, ugyanis az osztályvezető mellett – a HVG információi szerint – még egy orvos távozik PIC-ről. A távozások oka az, hogy egy decemberben elfogadott törvény szerint az eddig közalkalmazottként ott dolgozók honvédelmi alkalmazotti státuszba kerülnek, amit vagy elfogadnak, vagy kereshetnek más munkahelyet maguknak. Ráadásul ha úgy döntenének, hogy nem írják alá a szerződést, még végkielégítést sem kapnának, ami könnyen használható megfélemlítő eszközként is.

Népszava múlt heti értesülése szerint az elégedetlenség alábbhagyott, miután a legharcosabb hat „szószóló” orvost a honvédelmi miniszter a kórház parancsnokával együtt magához rendelte…. Az orvosokkal pedig éreztették, hogy nem érdemes egységesen fellépniük, mivel a felmondásukkal sem tudnának kritikus helyzetet teremteni az intézményben.

Az, hogy mégis mit jelent közalkalmazotti státuszból honvédelmi alkalmazotti státuszba kerülni, a HVG nemrégiben összeszedte:

honvédelmi készenlét fokozása, kiemelt, különösen katasztrófa-elhárítással vagy tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel kapcsolatos feladat, egészségügyi, technikai biztosítás, nemzetközi szerződésből eredő kötelezettség, a Honvédség különleges jogrendi működéséhez kapcsolódó feladatainak teljesítése esetén” a munkáltató előzetes értesítés nélkül elrendelheti, hogy a honvédelmi alkalmazott a munkahelyén vagy egy elrendelt helyszínen „ügyeletet teljesítsen”. 

ha a honvédelmi alkalmazott külföldre utazása tervezetten a három napot meghaladja, köteles azt a külföldre utazás megkezdése előtt legalább egy héttel a munkaköri leírásában meghatározott közvetlen felettese útján a munkáltatói jogkört gyakorlónak bejelenteni.

Bár az új jogszabály több ponton érinti a honvédelmi alkalmazottak véleménynyilvánítási, gyülekezési, valamint a szabad mozgás és tartózkodási hely megválasztásának jogát, azonban a katonákétól jóval kisebb mértékben tartalmaz ezekkel kapcsolatos elvárásokat. 

Úgy tűnik a kormány megkezdte az orvosok párthűségének felmérését is, ezek után vajon mi következhet?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.