December 6,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nincs másik. Nem is lesz másik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 378,652 forint, még hiányzik 2,621,348 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras, esős szép reggelt! Mindenki kiválaszthatja, mit szeretne jobban, amitől persze az időjárás egyáltalán nem fog változni, de mégis jó érzés, hogy legalább a vágyainkat elmondhatjuk.

Nem is tudom, mivel kezdjem. Azt hiszem, olvasóink közül mindenki követi az Index történetét, nem igazán látom értelmét összefoglalni vagy elemezni. Aki elhiszi, hogy egy üzletember üzleti döntéséről van szó, az nyugodtan olvasgassa a pártmédiát, tetszeni fog neki, amit ott lát. Ugyanezt javaslom azoknak is, akik beveszik az ócska dumát új-és régi baloldalról. Amit az Indexesek csináltak, az őszintén szólva még engem is meglepett. Nem emlékszem egyetlen bedarált lap esetében sem ilyen összetartásra. Az összes kalapomat megemelem az újságírók és a munkatársak előtt. Jó látni, hogy van még gerinc, nem megy mindenki feltartott kézzel a vágóhídra. Tudom, nem igazán vigasz, de amikor ennek a förtelemnek vége lesz, nekik nem kell magyarázkodniuk, hogy de a rezsiszámla és én csak a hogyansminkelj rovatnál voltam ceruzahegyező. Azt hiszem, ezek az emberek minden tiszteletet megérdemelnek. A lakájmédia reakcióiról nincsen mit beszélni. Éppen olyanok, mint azok, akik írják azokat.

Sokan fontosnak érezték elmondani a gondolataikat ezzel kapcsolatban. Így tett a Tibi atya néven futó vállalkozás is. Elmesélte egy posztban, hogy nem kell rinyálni, sőt, ünnepelni kell, hiszen az Index bedarálása teret nyit a többieknek, most majd nem szívja el a kicsiktől a mikroadományokat az a portál. Az ezzel a baj, hogy ez csak a civil logika szerint működik így. Aki ilyesmit állít, annak halvány fogalma sincs az újságírásról. Annyiban igaz, hogy a nagyok mostanában – ez a folyamat évek óta tart és egyáltalán nem csak az Indexre jellemző – elkezdték elszívni a kicsiktől a pénzt, ami nekik legfeljebb apró, nevezzük zsebpénznek, a kicsiknek viszont a túlélés vagy éppen a fejlődés lett volna. Ettől eltekintve még csak esélye sincs a kicsiknek az Index – vagy ha már itt tartunk, az egykori Origo – helyébe lépni. Ez nem így működik. Eleve kis hírportál nincs. Nem tud lenni. Ahhoz eszközök, források, szakemberek kellenek. Egy oknyomozó cikk nem három óra alatt születik, hanem néha fél-, vagy akár egy egész év munkája van benne. És közben nem csak az újságíró(kat) kell fizetni – hiszen dolgozik, adatokat gyűjt, terepre megy, esetleg pereskedik a hatóságokkal az információkért, ellenőriz, forrásokat kutat -, hanem fenn kell tartani az egész szerkesztőséget. Az újságírás drága műfaj. Sokemberes műfaj. Kapcsolatok kellenek hozzá, sok ember és sok pénz kell hozzá. Ezt Magyarországon senki nem tudja megugorni. Senki nem fog az Index helyébe lépni. A kicsik nem azért maradtak kicsik, mert nem tudtak fejlődni az Index árnyékában, hanem mert annyi van bennük. Nem is dolguk kiváltani a hírportálokat, hanem kiegészítik azokat. Sajnos ezt a nagy portálok soha nem értették meg, a médiában éppen úgy nincs összefogás, mint bármely más területen. Mindezekkel együtt az Index nem pótolható. Nincs másik. Nem is lesz másik.

Más.

Semjén Zsolt nevében a Fidesz-kormány összecuccolt a Hitgyülivel. Engem különösebben nem zavarna, ha nem közpénzből tömnék őket. Is. De abból tömik, másból nem is tudnák. Igazából állatira jól elvannak az adóinkból fideszék. Jut pénz reklámra, önreklámra, van mit szétdobni a propagandamédiában, telik mindenre, hála legyen az égnek. Ha egy gyerek gyógyulásához, egy édesanya életben maradásához pénz kell, azt majd mi összedobjuk az adózott jövedelmünkből, az ablakcserére összekuporgatott pénzünkből, nem gond. A lényeg, hogy a drága maffiózók jól érezzék magukat, legyen elegáns öltöny méretre szabva, luxuskacsaláb, különrepülő. Minden, ami egy felkapaszkodott parvenünek fontos.

Jut is eszembe így, a végére. A nagy lóvé egyelőre elakadt, az uniós pártcsaládok – közte a Fidesz volt pártcsaládja, amelyben a Fidesznek második éve nincsen szavazati joga, azóta felfüggesztett státusban vannak – úgy fest, nem fogják megszavazni az Európai Parlamentben a támogatásokat mindaddig, ameddig a jogállamiság feltételrendszerét nem foglalják világos, egyértelmű keretbe és nem kapnak garanciát arra a tagországok, hogy az Unió leállítja az utalást azoknak az országoknak, ahol a jogállamiság feltételei sérülnek. Magyarul: hiába szavazták meg a kormányfők a következő költségvetést és a helyreállítási alapot, azt az Európai Parlamentnek jóvá kell hagynia, ami nem történt meg. Győztes hadvezérünk tehát még nem dőlhet hátra elégedetten, mert éppen Magyarországról és Lengyelországról van szó.

Szombat van, ilyenkor sokaknak hírolvasással kezdődik a reggel. Ezt ma már az egyetlen – eddig megmaradt – hírportál nélkül kell megoldani, mert az Index úgy, ahogy megszoktuk, nem létezik többé. Kellemes ébredezést mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!